Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Έστειλε Μήνυμα με Γνωστούς Αποδέκτες ο Ρώσος Πρέσβης για το Κυπριακό: «ΌΧΙ Απόπειρες Επιβολής Έξωθεν Όρων»

cf81cf89cf83cebfcf83-cf80cf81ceb5cf83ceb2ceb7cf83
Μηνύματα με γνωστούς αποδέκτες έστειλε για το Κυπριακό ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι.


Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Ρώσος διπλωμάτης σημειώνει πως η χώρα του τηρεί ουδέτερη στάση έναντι των δύο κοινοτήτων και κάλεσε τις άλλες πλευρές «να αποφεύγουν απόπειρες επιβολής προς τη μια ή την άλλη πλευρά οποιωνδήποτε έξωθεν όρων».

Για τον ρόλο της Ρωσίας στο Κυπριακό, είπε πως έγκειται στην προσφορά βοήθειας προς τις δύο πλευρές να φτάσουν σε μιαν αποδεκτή από μέρους τους λύση, σημειώνοντας ότι θα προσπαθήσουν «να διασφαλισθεί η αρχή της μη επέμβασης από μέρους οιασδήποτε τρίτης πλευράς».

Για τις εγγυήσεις ο κ. Οσάτσι ανέφερε πως στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουν σεβαστές οι τελικές συμφωνίες, τις οποίες «θα επεξεργασθούν οι κυπριακές κοινότητες κατά τη διαδικασία των συνομιλιών».

Για τη μορφή συμμετοχής του ΟΗΕ στο ζήτημα της εφαρμογής μιας πιθανής συμφωνίας μεταξύ των πλευρών, ο Ρώσος διπλωμάτης είπε πως είναι ένα θέμα που θα πρέπει να επεξεργαστεί ο Διεθνής Οργανισμός.

Σημείωσε πως τέτοιου είδους έκκληση (για συμμετοχή του ΟΗΕ) από μέρους των Κυπρίων δεν έχει απευθυνθεί.

Για την κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία και ερωτηθείς για τους λόγους που η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος, ο κ. Οσάτσι είπε πως «δεν θα θέλαμε να σκεφτούμε ότι η απάντηση κρύβεται στις προσωπικές επιδιώξεις και οικονομικές επιζητήσεις του Ερντογάν».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η Ρωσία μετά το επεισόδιο, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν είναι το όριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: