Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΤΑΓΙΠ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙ ΚΑΙ… ΒΓΗΚΕ «ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ»!

saoydikh-aravia.jpg600x404
xiladakis_1aΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η σοφή παροιμία λέει πως, «όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα!»

Αυτή η παροιμία ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας η οποία υπακούοντας στα κελεύσματα των «φίλων» και σύμμαχων της Αμερικανών και Τούρκων, επιδίωξε να κάνει άγριο οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας μειώνοντας συνεχώς τις τιμές του πετρελαίου που είναι ένας από τους βασικούς οικονομικούς συντελεστές της ρωσικής οικονομίας.


Αποτέλεσμα, η Σαουδική Αραβία σήμερα σύμφωνα και με την αναφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, (τις εκτιμήσεις του οποίου τις έχουμε γευτεί με πολύ «πικρό» τρόπο εδώ στην Ελλάδα), να είναι υπό κατάρρευση και ήδη να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ακόμα και για την εύθραυστη συνοχή της καθώς ο πόλεμος στα νότια μεταξύ Σιϊτών και Σουνιτών στην Υεμένη έχει διεισδύσει και στο έδαφος της.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, όπως αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet, μόνο τους τελευταίους μήνες χαθήκαν περί τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια από την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας εξ αιτίας της συνεχής πτώσης της τιμής του πετρελαίου.
Σημειωτέον ότι η σαουδική οικονομία εξαρτάται κατά 90% από τις τιμές του πετρελαίου που εξάγει στο εξωτερικό.

Παράλληλα και η διόγκωση των στρατιωτικών δαπανών εξ αίτιας της συνεχιζόμενης κρίσης στην Μέση Ανατολή αλλά και της αντιπαράθεσης με το Ιράν που συνεχώς μεγαλώνει, είναι άλλος ένας μεγάλος παράγοντας της κατάρρευσης της χώρας.
Όπως αναφέρεται τελευταία η Σαουδική Αραβία σπατάλησε περί τα 80,8 δισεκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμούς τα οποία καρπωθήκαν κυρίως αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες.

basilia

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τάχιστα καθώς δεν υπάρχει καμία προοπτική για ανάκαμψη και όλα αυτά έχουν κάνει τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Salman Bin Abdulaziz, πολύ σκεπτικό την ίδια ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονταν στο Ριάντ  για να ζητήσει οικονομική ενίσχυση.

Μάλλον… όνειρα θερινής νυχτός!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: