Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Τελικά τι συμβαίνει; Το λιμενικό απαγορεύει σε Ελληνες να προσεγγίσουν τις βραχονησίδες Ανθρωποφάγος

Μαρτυρία: «Η σημαία δεν υπάρχει στο Μικρό Ανθρωποφά»

Eνα περίεργο περιστατικό το οποίο μας προβληματίζει λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ώρες. 


Αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία του δημοσιογράφου του ιστότοπου samostimes.gr Μιχάλη Σβαρνιά ότι το μεσημέρι της Δευτέρας το ελληνικό Λιμενικό ουσιαστικά του απαγόρευσε να προσεγγίσει τις βραχονησίδες Ανθρωποφάγος και Μικρός Ανθρωποφάγος.


vraxonisida1
 
«Σε απόσταση 500 μέτρων από τις βραχονησίδες, μας αντιλήφθηκαν δύο σκάφη του λιμενικού, μας προσέγγισαν, μας ζήτησαν να κατεβάσουμε ταχύτητα για να συνεννοηθούμε, και μας ρώτησαν ποιοι είμαστε…

limeniko1
Είπαμε ότι κατευθυνόμαστε στις βραχονησίδες για βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση, αλλά όχι για να κατέβουμε σε αυτές.
Μας ζήτησαν ευγενικά να αποχωρήσουμε από την περιοχή και ότι αυτό δεν επιτρέπεται» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος.

limeniko2
Ερωτηθείς για τις σημαίες, ο κ. Σβαρνιάς ανέφερε ότι στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς διακρινόταν η σημαία στον ιστό της, ωστόσο στο Μικρό Ανθρωποφά δεν μπορούσε να διακρίνει τη σημαία γιατί βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά της βραχονησίδας. Επικαλέστηκε ωστόσο μαρτυρίες κατοίκων, που αναφέρουν ότι η σημαία δεν υπάρχει πια στον ιστό, αλλά δεν γνωρίζουν αν κάποιος την κατέβασε.

Δύο στοιχεία.
Πρώτον, από πότε απαγορεύεται η προσέγγιση ελληνικού εδάφους από Έλληνες πολίτες;
Δεύτερον, τελικά με την σημαία τι συμβαίνει;
Υπήρχε στο Μικρό Ανθρωποφά σημαία, την κατέβασαν;
Αναπάντητα ερωτήματα.
Και εαν ναι ποιος;
Εμείς;  

Φωτογραφίες από το σημείο, με σκάφη του Λιμενικού
limeniko3
limeniko4
simaia
«Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων και μια συνολική πολιτική. Η δημιουργία της έντασης, αυτή τη στιγμή, δεν ωφελεί κανέναν. Ο καθένας δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ούτε στο εσωτερικό ούτε πουθενά αλλού» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Αμανατίδης για την πρωτοβουλία νεαρών να σηκώσουν σημαίες σε βραχονησίδες.
 
 
Στην ουσία και επίσημη απαγόρευση προσέγγισης ελληνικού εδάφους;
«Δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή της ελληνικής σημαίας στους Ανθρωποφάγους, δεν υπάρχει καμία τέτοια δραστηριότητα» υπογράμμισε εξάλλου ο Γιάννης Αμανατίδης, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Άγκυρας.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, οι τουρκικές αρχές αντιλήφθηκαν την Παρασκευή ότι ανέβηκε η σημαία σε μια βραχονησίδα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εκδοχή της τουρκικής εφημερίδας, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν το Σάββατο σε «κάθε βαθμίδα» τις ελληνικές αρχές, ζητώντας να κατέβει η σημαία από τον ιστό.
 
Όταν, σύμφωνα με τη Hurriyet, η Αθήνα δεν αντέδρασε, τότε άνδρες των υποβρυχίων καταστροφών του τουρκικού λιμενικού (SAT) μετέβησαν την Κυριακή στη βραχονησίδα και σε μια γρήγορη επιχείρηση κατέβασαν μόνοι τους την ελληνική σημαία.

Απίστευτες δηλώσεις Ξυδάκη:
«Δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί ακόμη. Καλό είναι να μην κλιμακώνουμε εμείς τις προκλήσεις σε μία εποχή που έχουμε ένταση και καλό είναι να απαντούμε σοβαρά και σθεναρά στις προκλήσεις της άλλης πλευράς. Αυτή είναι η γενική γραμμή. 

Να μην φτάσουμε πάλι στη δεκαετία του ’90 που έκαναν πολιτική συνόρων οι κοινοτάρχες και φθάσαμε στο θλιβερό επεισόδιο των Ιμίων», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103,6, αναφορικά με τις σημαίες που ύψωσαν τρεις νέοι σε βραχονησίδες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

«Είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα με τους Τούρκους, από το να πάει ένας θερμόαιμος νέος ή ένας κοινοτάρχης και να αναρτά σημαίες σε μία έρημη βραχονησίδα, που δεν έχει ούτε ένα βοσκό επάνω» τόνισε ο κ. Ξυδάκης συμπληρώνοντας:

«Χρειάζεται σοβαρότητα και ψυχραιμία. Πρέπει να αποβλέπουμε στο μέσο μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας, κι όχι σε μία στιγμιαία εκδήλωση πρόσκαιρου ενθουσιασμού. 

Ο νέος που «κάνει το κομμάτι του» με το ταχύπλοο, δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη σημαία που έβαλε, θα το κάνει το λιμενικό ή το πολεμικό ναυτικό. Δεν μπορεί να αναλαμβάνει την εξωτερική πολιτική ένας άνθρωπος με τις δικές του ενέργειες. Χρειάζονται συλλογικότητες, νομιμοποίηση και θεσμικό πλαίσιο. Μπορεί κάθε νεαρός να κάνει γύρα σε φυλασσόμενες συνοριακές περιοχές και να βγάζει selfie με τον καφέ στο χέρι;»

«Είναι ελληνικό το έδαφος, αλλά πρέπει να είμαστε σε μία γραμμή καταλαγής και ηρεμίας. Υπάρχει μια σκιά, υπάρχει ένα «γκριζάρισμα» από πλευράς των Τούρκων.
Το να προκαλούμε με λεονταρισμούς, οι οποίοι δεν μπορούν να υποστηριχθούν από αυτόν που το ξεκινάει…

Οποιοσδήποτε βάλει μια σημαία μετά θα σηκωθεί και θα φύγει και μετά θα πρέπει να πάει το ελληνικό κράτος και ο στρατός και να συμμαζέψει τις «σαχλαμάρες».
[…] Δεν είναι να παίρνεις μια σημαία και να την κουνάς στα μάτια του Τούρκου και μετά να σηκώνεσαι να φεύγεις και να τρέχει η ακταιωρός και η φρεγάτα.»

Εκπληξη Κουβέλη
«Eκτιμώ ότι το θερμό επεισόδιο δεν το επιλέγει η Τουρκία, ένα επεισόδιο σε αναχαίτιση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε θερμό ανεξάρτητά από τη διάρκειά του. Περισσότερο στον αέρα και λιγότερο στη θάλασσα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 104,6».

Όσον αφορά την πρόκληση Γιλιντιρίμ για το κατέβασμα ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα, ο κ. Κουβέλης επέμεινε ότι «δεν έχει πέσει στην αντίληψη των δικών μας ραντάρ τέτοιο γεγονός σε αυτό που αναφέρεται ο κ. Γιλιντιρίμ».

«Δεν υπήρξε περιστατικό τουρκικής ακτοφυλακής ή ειδικών δυνάμεων να κατέβασαν τη σημαία. Η αφαίρεση σημαίας δεν προκύπτει από κατέβασμα ακτοφυλακής ή ειδικές δυνάμεις. Βεβαιώνω, επίσης, ότι τα νησιά και οι βραχονησίδες παρακολουθούνται από τα ραντάρ μας» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

«Τoυς διώξαμε από τη Ρω»
Σύμφωνα με τον ίδιο «ο Ερντογάν θέλει να κάνει εξαγωγή συγκεκριμένων προβλημάτων στη χώρα του. Είχαμε το περιστατικό της Ρω όπου με μια εξαιρετική κίνηση το ελληνικό φυλάκιο έδιωξε το τουρκικό ελικόπτερο. Ίσως να ήθελαν με την «είδηση» αυτή (σ.σ. για το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από βραχονησίδα) να ισορροπήσουν αυτό που κατά τη γνώμη τους μπορεί να είναι αρνητικο γι’ αυτούς».

Πρόκειται για «μια επιλογή κλιμακούμενης έντασης» και «αμήχανες εκδηλώσεις από την πλευρά της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.

Τόνισε, ακόμα, ότι «οι αντοχές μας είναι καλές και μεγάλες. Χωρίς να μπαίνουμε στην κούρσα του ανταγωνισμού των εξοπλισμών οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την αποφασιστικότητα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όποιον θέλει να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Τσαγαλάς: Υψώσαμε την ελληνική σημαία για τον Μπαλταδώρο – Τι δηλώνει ο ένας εκ των τριών νεαρών που ύψωσε ελληνικές σημαίες σε βραχονησίδες γύρω από τους Φούρνους

Προς τιμήν του αδικοχαμένου σμηναγού Μπαλταδώρου τοποθέτησαν τις ελληνικές σημαίες στις βραχονησίδες του Αιγαίου, ανέφερε ο Χαράλαμπος Τσαγαλάς, ένας εκ των τριών νεαρών που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 , ο ένας από τους τρεις νεαρούς που τοποθέτησαν τη σημαία, ο οποίος έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στους Φούρνους Ικαρίας, περιέγραψε πως η απόφασή τους ελήφθη αυθόρμητα.

«Ήταν ξαφνική απόφαση την ώρα που πίναμε καφέ», δηλώνει ο νεαρός, σημειώνοντας πως «ανεβάσαμε τις σημαίες και ρίξαμε και στεφάνι στη θάλασσα προς τιμήν του Μπαλταδώρου».

Όπως περιγράφει, «ξεκινήσαμε την Παρασκευή, στις 11 το πρωί και την πρώτη σημαία τη βάλαμε στο μικρό Ανθρωποφάγο, μετά στο Μεγάλο Ανθρωποφάγο, στο Ασπρονήσι, στο Μακρονήσι και τέλος στο Πετροκάραβο».

Τελειώσαμε 4 στις απόγευμα, πρόσθεσε και όπως είπε, «το στεφάνι το ρίξαμε στο Πρασονήσι πριν βάλουμε την πρώτη σημαία».
Μάλιστα, όπως είπε, «το Σάββατο το μεσημέρι πήγαμε να δούμε αν είναι εκεί οι σημαίες και ήταν και στα 5 νησιά, δεν είχαν πέσει».

Ο νεαρός υποστήριξε πως «δεν έχουμε πολιτικά κίνητρα, ούτε Χρυσαυγίτες είμαστε, το κάναμε για τη σημαία και την πατρίδα» και τόνισε πως, «δεν έγινε για να προκαλέσουμε τους Τούρκους, άσχετα με το τι έχουν κάνει αυτοί».

«Το μήνυμα μας προς τους Τούρκους: ειρήνη σε αυτούς», είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Τσαγαλάς και τέλος ανέφερε πως «επειδή κάποιοι είπαν ότι θα καθυστερήσει η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την πράξη μας, λέμε να πάμε εμείς τρεις στη θέση τους».


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: