Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Τρομαχτική ισχύ πυρός «απλώθηκε» στο Αιγαίο

 Σε ύψιστη ετοιμότητα ΠΝ και ΠΑ

Aπό τη Δευτέρα διεξάγονται οι εθνικές ασκήσεις “ΑΣΤΡΑΠΗ – Βροντή 4/18” και “ΟΡΜΗ 3/18” στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού, Μυρτώου και κεντρικού Αιγαίου Πελάγους αλλά και του βορείου, κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου Πελάγους αντίστοιχα, με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, υποβρυχίων, ελικοπτέρων και ομάδων της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών.
 
Παράλληλα έλαβαν χώρα και οι ασκήσεις «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 2/18» και «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ 7/18.
Μιλάμε για πέντε ασκήσεις σε μία εβδομάδα!

Η Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 έως την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 διεξήχθησαν οι προγραμματισμένες εθνικές τεχνικές ασκήσεις «ΑΣΤΡΑΠΗ 4/18», «ΟΡΜΗ 3/18», «ΒΡΟΝΤΗ 2/18», «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 2/18» και «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ 7/18» στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, με τη συμμετοχή φρεγατών, πυραυλακάτων, κανονιοφόρων, αρματαγωγών, υποβρυχίων, πλοίου γενικής υποστήριξης, ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς, ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας

Οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων, καθώς και της διαλειτουργικότητας και διακλαδικότητας.
 
Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων πολεμικά πλοία κατέπλευσαν σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου.
Για αύξηση της ετοιμότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μιλούν τουρκικά ΜΜΕ
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ «έχει αυξηθεί η ετοιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων λόγω της ελληνικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ μετά το περιστατικό με τις σημαίες κοντά στην νήσο Μικρή Ανθρωποφάς .
 
Στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό υπάρχει έντονη ανησυχία από την αυξημένη κινητικότητα στις θάλασσες της Α.Μεσογείου και Αιγαίου αναφέρει η τουρκική εφημερίδα denizhaber.com.tr ενόψει και της άσκησης EFES-2018 η οποία θα εξελιχθεί σε μια πρόβα τζενεράλε για πιθανό ναυτικό επεισόδιο ειδικά στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα .

Στην ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν τώρα τουρκικές φρεγάτες, κορβέτες και υποβρύχια καθώς και περιπολικά σκάφη, περίπου 14 το αριθμό , τα οποία εκτελούν καθήκοντα αυξημένης επιφυλακής αν αναμονή των εξελίξεων.

Οι Τούρκοι διαμηνύουν μέσω του κατευθυνόμενου τύπου τους ότι «το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ευρίσκεται στο Αιγαίο με σημαντική παρουσία λόγω των πολιτικών παρενόχλησης που πραγματοποιεί η Ελλάδα σε κάθε περίοδο»
Οι Τούρκοι ανοικτά πλέον εκτιμούν την παρουσία όλων αυτών των αεροναυτικών δυνάμεων ως ένα σημαντικό βήμα προς την αύξηση της πρόκλησης της Αθήνας.


Για τον λόγο αυτόν δύο 2 τουρκικά υποβρύχια και τουλάχιστον 14 πολεμικά πλοία ευρίσκονται σχετικά κοντά στην περιοχή, ενώ η κινητικότητα σε Α.Μεσόγειο και Αιγαίο παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο.
Έτσι αποφασίστηκε και η αύξηση των τουρκικών πλοίων τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο.


Τη σαφή πρόθεση της Άγκυρας να κλιμακώσει την ένταση βλέπουν υψηλόβαθμοι παράγοντες του Ελληνικού Πενταγώνου πίσω από τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τις οποίες η Τουρκία διεκδικεί θαλάσσιο έδαφος στο ελληνικό Αρχιπέλαγος από τις ΗΠΑ.


«Η Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος από το παρελθόν και την περιβόητη «Μεγάλη Ιδέα» , η οποία αποτελεί μέρος του στόχου κατά προσέγγισης επέκτασης , έχει κινητοποιήσει πολλά δικά της πολεμικά πλοία για αυτό και το τουρκικό ναυτικό είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή», αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα .

Bίντεο 




πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: