Σάββατο 21 Απριλίου 2018

21η Απριλίου 1967 (Μέσα από το διαδύκτιο)

Η 21η Απριλίου 1967 μέσα από τα επίκαιρα της εποχής.
Σημαντικά ντοκουμέντα για τα "Έργα και της ημέρες" της






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το χρονικό της κρίσιμης για τη νεότερη ιστορία μας νύχτας, της 20ης προς την 21η Απριλίου 1967, καλύπτει το ντοκιμαντέρ αυτό των Μαρτυριών.
Το «Τρεις μετά τα μεσάνυχτα» είναι η συμβολική ώρα που οριοθετεί το ξεκίνημα μιας μεγάλης περιπέτειας για την Ελλάδα.
 
 
Εκείνη την ώρα τα τανκς έχουν βγει από τους στρατώνες και αφού έχουν καταλάβει πρώτα το Πεντάγωνο, έχουν διασκορπιστεί στην πρωτεύουσα με συγκεκριμένους στόχους. Κατάληψη της Βουλής, των υπουργείων, του ΟΤΕ και του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας στο Ζάππειο.
 
 
Παράλληλα έχουν ξεκινήσει επιδρομές και συλλήψεις από τα σπίτια τους, του πρωθυπουργού, υπουργών, πολιτικών και διαφόρων προσωπικοτήτων, αριστερής κυρίως ιδεολογίας.
Το χρονικό της μεγάλης νύχτας καλύπτει γεγονότα που συμβαίνουν στα γραφεία των εφημερίδων, στα σπίτια των πολιτικών και στο στρατόπεδο του Γουδή όπου μεταφέρονται οι κρατούμενοι.
 
 
Ο Γιώργος Αναστασόπουλος περιγράφει την αναστάτωση στα γραφεία της Καθημερινής και αναφέρεται στο περίφημο μονόστηλο, τη μοναδική είδηση που προλαβαίνει να κυκλοφορήσει το πρωί της 21ης Απριλίου για το πραξικόπημα.
 
Ο Χρήστος Πασαλάρης περιγράφει τι γίνεται στα γραφεία του Βήματος και των Νέων.
 
 
Ο Δημήτρης Ρίζος, διευθυντής του γραφείου τύπου του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, αναφέρεται στη σύλληψη του πρωθυπουργού.
 
Ο Αναστάσης Παπαληγούρας περιγράφει τη σύλληψη του πατέρα του Παναγιώτη Παπαληγούρα, υπουργού Εθνικής Άμυνας τότε.
 
Και τέλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Λεωνίδας Κύρκος αφηγούνται τις προσωπικές τους μαρτυρίες ως κρατούμενοι εκείνο το βράδυ στους στρατιώτες του Γουδή.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eπετειακή επανελλήνσις με θέμα την Επανάσταση της 21ης Απριλίου με καλεσμένο τον κ. Κων/νο Πλεύρη και παρουσίαση των παρακάτω βιβλίων: ΓΕΓΟΝΟΤΑ 65-77, ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, 21Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 20 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ, ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ-ΛΑΔΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 46-66
 
 
 
 
 
 
 
 
Αφιέρωμα στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ταξίαρχο εν αποστρατεία, Γεώργιο Παπαδόπουλο.
Σπάνιο υλικό τςη εποχής και συνεντεύξεις με τους: Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος (υπουργός), Μάνος Ν. Χατζηδάκης (ιστορικός), Στυλιανός Παττακός (υπουργός), Δέσποινα Γάσπαρη-Παπαδοπούλου (σύζυγος του Γ. Παπαδόπουλου), Μιχάλης Παπακωνσταντίνου (υπουργός), Τζων Φατσέας (Πράκτορας CIA), Θάνος Βερέμης (ιστορικός), Νίκος Φαρμάκης (βουλευτής), Ρόμπερτ Κήλυ (Πρέσβης ΗΠΑ), Νικόλαος Μακαρέζος (υπουργός), Βασιλιάς Κωνσταντίνος, Αριστείδης Παλαϊνης (ταγματάρχης), Χαράλαμπος Παλαϊνης (ταγματάρχης), Αριστείδης Δημόπουλος (υπουργός), Σπύρος Ζουρνατζής (υπουργός), Γιάννης Λυμπέρης (αξιωματικός).
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: