Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Σε χώρους διασποράς: Ξαφνική μετακίνηση των αντιαεροπορικών MIM 23-B Improved Hawk προς «άγνωστο προορισμό»

Π.Καμμένος: «Είναι ξύλινα ομοιώματα»

Ενας δημόσιος «πόλεμος» που ξέσπασε μεταξύ του ΥΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, και του Ανδρέα Αδριανόπουλου στο Twitter ήταν αρκετό για να μάθουν όλοι πως βρισκόταν σε εξέλιξη ξαφνική στρατηγική άσκηση μετακίνησης των αντιαεροπορικών ΜΙΜ 23-Β Improved Hawk σε χώρους διασποράς.
 
Αφορμή η ανάρτηση του πρώην υπουργού με την φωτογραφία από τη μεταφορά ενός τριπλού εκτοξευτήρα κατευθυνομένων βλημμάτων, εδάφους – αέρος I-Hawk, στην οποία έγραψε:
«Το εβλεπα και δεν το πιστευα. Φορτηγο του στρατου μετεφερε ρουκετες (πυραυλους;) σε δημοσιο δρομο, ετσι διχως συνοδεια η ασφαλεια! Απιστευτο…»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος απάντησε στην κριτική του κ. Αδριανόπουλου με ένα tweet:
«Αγαπητέ Ανδρέα χαίρομαι για την ευαισθησία σου αλλά δεν είθισται να συνοδεύει φρουρά ξύλινα ομοιώματα για την παρέλαση μόνο στη Β. Κορέα συνοδεύονται για ευνόητους λόγους. Χρηστός Ανέστη».
Τι εννοεί ο ΥΠΑΜ για περί «ξύλινων ομοιωμάτων»;;
 
 

A.Andrianopoulos@andrianopoulos4
 
Το εβλεπα και δεν το πιστευα. Φορτηγο του στρατου μετεφερε ρουκετες (πυραυλους;) σε δημοσιο δρομο, ετσι διχως συνοδεια η ασφαλεια! Απιστευτο...
 
 
A.Andrianopoulos@andrianopoulos4
Το εβλεπα και δεν το πιστευα. Φορτηγο του στρατου μετεφερε ρουκετες (πυραυλους;) σε δημοσιο δρομο, ετσι διχως συνοδεια η ασφαλεια! Απιστευτο... pic.twitter.com/aYmu1gYYZT
Panos Kammenos@PanosKammenos
 
Αγαπητέ Ανδρέα χαίρομαι για την ευαισθησία σου αλλά δεν είθισται να συνοδεύει φρουρά ξύλινα ομοιώματα για την παρέλαση μόνο στη Β. Κορέα συνοδεύονται για ευνόητους λόγους. Χρηστός Ανέστη
 
 
Οπως όλοι αντιλήφθησαν, το ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή και εκτελέστηκε άσκηση κινητοποίησης και μετακίνησης από την Αττική της 181 ΜΚ/Β, που είναι εξοπλισμένη με MIM 23-B Improved Hawk και αποτελεί την δεύτερη, μετά τους Patriot PAC-3, α/α «ασπίδα» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (προστατεύεται από τα Patriot της Ελευθερούπολης) και πριν τα εχθρικά αεροσκάφη και όπλα διεισδύσουν στην τρίτη και τελευταία «ασπίδα», αυτή την SHORADS.
Τα Improved Hawk έχει ακτίνα δράσης περίπου 42 χλμ.
Τα πρώτα συστήματα HAWK παρελήφθησαν από τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) το 1965 και συγκρότησαν την 180 ΜΚ/Β. Το επιχειρησιακό και το τεχνικό προσωπικό της Μοίρας εκπαιδεύθηκε στις ΗΠΑ το 1964.
 
Η Μοίρα παρέλαβε το κύριο υλικό της και περάτωσε την οργάνωσή της το 1965, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 1966 αναπτύχθηκε στις περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής και Ευβοίας όπου εξακολουθεί να βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Σήμερα, ο ΕΣ διαθέτει 42 συστήματα τα οποία συγκροτούν δύο Μοίρες (180 και 181) με επτά Πυροβολαρχίες συνολικά.

Η κάθε Πυροβολαρχία αποτελείται από δύο Μονάδες Πυρός εξοπλισμένες με τρεις εκτοξευτές των τριών βλημάτων έκαστη.
Η αποστολή των συστημάτων είναι η προστασία των στρατηγικών στόχων της ευρύτερης περιοχής των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Το βλήμα ΧΩΚ MSL (Missile) είναι βλήμα εδάφους – αέρος, το οποίο κατευθύνεται στο στόχο με ένα σύστημα ημιενεργού αυτοκατευθύνσεως και πυραυλοκινητήρα στερεού καυσίμου.
Ο φορτωτής LDR (Loader) είναι ένα αυτοκινούμενο, ερπυστριοφόρο όχημα που χρησιμοποιείται για τη φόρτωση των βλημάτων στους εκτοξευτές ή τα trailer pallets.

Κάθε Πυροβολαρχία διαθέτει τρία τέτοια οχήματα τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες επαναφόρτωσης των εκτοξευτών της. Υπηρετείται από τέσσερα άτομα, τον Αρχηγό Στοιχείου, τον Χειριστή και δύο μέλη. Μπορεί να φορτώσει ταυτόχρονα μέχρι και τρία βλήματα ανά εκτοξευτή ή trailer pallet. Ο χρόνος επαναφόρτωσης του εκτοξευτή είναι περίπου 6 λεπτά.

Το Hawk χρησιμοποιείται από τουλάχιστον 15 χώρες και κατά τη διάρκεια της ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ (Αύγουστος 1990) η αεράμυνα του Κουβέιτ το χρησιμοποίησε προκειμένου να καταρρίψει 22 ιρακινά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η νέα μορφή των συστημάτων HAWK περιλαμβάνει:

-Ραντάρ TPS-59, το οποίο παρέχει εντοπισμό, διάκριση και ιχνηλάτηση στόχου

-Εκτοξευτή, που μπορεί να μεταφέρει τρεις πυραύλους

-Πυραύλους, που χρησιμοποιούν ραδιοκαθοδήγηση και έλεγχο εγγύτητας για την καταστροφή του στόχου
Τηλεπικοινωνιακή πλατφόρμα αεράμυνας (ADCPΜετά την ολοκλήρωση της τροποποίησης των συστημάτων HAWK από Improved HAWK Phase Ι σε Phase II, ο ΕΣ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τηναναβάθμιση των συστημάτων στο επίπεδο Phase III.

Η πρώτη LOA (Letter of Acceptance) κυκλοφόρησε το 1995 με κόστος της τάξεως των 150.000.000 δολαρίων.
Η LOA αυτή δεν ευδοκίμησε και κυκλοφόρησε μία νέα, η οποία κατέληξε σε συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία Raytheon στις 17 Μαρτίου του 1999.

Το ύψος του προγράμματος ανήλθε σε 134.500.000 δολάρια, ενώ στις 14 Ιουνίου 2002 υπογράφτηκε η σύμβαση εργοστασιακής ανακατασκευής των συστημάτων ύψους 22.100.000 δολαρίων, η οποία κρίθηκε αναγκαία και πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό.

Η ολοκλήρωση και των δύο συμβάσεων ακολούθησε την συνήθη πρακτική, με αποτέλεσμα η υλοποίησή τους να καθυστερήσει μέχρι το 2006.

Στόχος του εκσυγχρονισμού ήταν η μείωση του προσωπικού αλλά και των υλικών κάθε πυροβολαρχίας κατά 10%, η δυνατότητα – υπό προϋποθέσεις – αντιμετώπισης μαζικής αεροπορικής απειλής, η αύξηση της ευκινησίας μειώνοντας τον απαραίτητο χρόνο ενεργοποίησης κατά 30% και η εισαγωγή υπηρεσία σύγχρονου κέντρου διεύθυνσης πυρός (FDC), συμβατού με το Patriot.

Στην έκδοση Phase III απομακρύνθηκε το «range only» ραντάρ (προσδιορισμού απόστασης) και, εάν συνδεθεί το σύστημα με ραντάρ 3D όπως το MPQ-64 Raytheon, σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση του οπλικού συστήματος Hawk ILM (Improved Lethality Modification) με θραύσματα 35 γραμμαρίων, μπορεί να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Οι νέες επιδόσεις του συστήματος επιτρέπουν στις πυροβολαρχίες Hawk να εμπλέξουν στόχους σε απόσταση 42 χιλιομέτρων και ύψος 45.000 ποδιών, να εμπλέξουν ταυτόχρονα χαμηλά ιπτάμενους – αναδυόμενους στόχους (pop-up) σε βεληνεκές μικρότερο των 20 χιλιομέτρων (LASHE Mode) και να προβάλουν τακτικούς βαλιστικούς πυραύλους (ATBM).






πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: