Μετά τον χθεσινό ξεσηκωμό των δεκάδων Ελλήνων, πριν από λίγο, οι Αρχές εδέησαν και πήραν την απόφαση να συλλάβουν τους 120 ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες που σήμερα το πρωί βρισκόταν στην πλατεία Σαπφούς την οποία και είχαν καταλάβει από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης.

 
Οι αλλοδαποί αυτοί στη πλειοψηφία τους Αφγανοί αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου. Μαζί με τους 120 συνελήφθησαν και δυο Έλληνες κατά πληροφορίες αλληλέγγυοι σε αυτούς που βρισκόταν το πρωί στην πλατεία.

Στο σύνολο τους οι παραπάνω κρατούνται σε χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου όπου κι οδηγήθηκαν αμέσως μετά την μετακίνηση τους από το κέντρο της πόλης. Μαζί τους διαμένει και μεγάλος αριθμός ανηλίκων παιδιών τους με τα οποία βρισκόταν στην πλατεία.

Οπως σας μεταδώσαμε,*** σοβαρά επεισόδια εξελίχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην προκυμαία της Μυτιλήνης γύρω από την πλατεία Σαπφούς μεταξύ κατοίκων της περιοχής και μεταναστών που εξεγέρθηκαν.

Οι πρώτοι αναγκάστηκαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Απαιτήθηκε η παρέμβαση των ΜΑΤ προκειμένου να κατευναστούν τα επεισόδια, αν και τις πρώτες ώρες βοήθησε η ρίψη χημικών στο να γίνει η συγκεκριμένη περιοχή της Μυτιλήνης πεδίο μάχης.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 8 το βράδυ αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατείας Σαπφούς χώρο.
Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών ως ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς.

Αμέσως μετά το τέλος της τελετής η μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρωμένων αποχώρησε και περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία προκειμένου να απαιτήσουν την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται εκεί εδώ και ημέρες ζητώνας να τους χορηγηθεί άσυλο.
 
 
***Οι επιτιθέμενοι πολίτες άρχισαν να πετούν μπουκάλια, πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα προς τους μετανάστες που σχημάτισαν τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν, ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Σε ενίσχυση των μεταναστών έσπευσαν, εν τω μεταξύ, και πολίτες του αριστερού και του αντεξουσιαστικού χώρου καθώς και ομάδα αλληλέγγυων.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για ώρες. Αργά το βράδυ, εκδηλώθηκαν φωτιές σε όλο το μήκος της προκυμαίας της Μυτιλήνης  
Πριν λίγο είχε στείλει επιστολή ο Δήμαρχος και ζητούσε παρέμβαση
 
«Δυστυχώς, τα ξημερώματα της Κυριακής γίναμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων σε μία από τις πιο δύσκολες νύχτες που έχει περάσει η Λέσβος τα τελευταία χρόνια. Παρά τις επανειλημμένες διεκδικήσεις σε όλα τα επίπεδα αλλά και τις απεγνωσμένες εκκλήσεις μας τόσο για την κατάληψη της πλατείας Σαπφούς, όσο και για τον κίνδυνο των αντιδράσεων που προέρχονται από τον φόβο της τοπικής κοινωνίας, η παρατεταμένη εκ μέρους της κυβέρνησης αδράνεια προκάλεσε τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια» σημειώνει ο δήμαρχος.

Ο κ. Γαληνός «καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας, από όπου κι αν προέρχεται» και τονίζει: «Μην κάνετε το τραγικό λάθος να θεωρείτε ότι το αίτημα της αποσυμφόρησης του νησιού και της απελευθέρωσης της πλατείας Σαπφούς προερχόταν από ακραία στοιχεία.

Ήταν ένα πάνδημο αίτημα όλων των πολιτών της Λέσβου, οι οποίοι ένιωθαν και νιώθουν απροστάτευτοι μπροστά στην κατάληψη δημόσιων χώρων, τις καθημερινές κλοπές και τις συχνές συγκρούσεις στις περιοχές γύρω από το ΚΥΤ Μόριας αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης. Ζητήματα, για τα οποία έχω ενημερώσει και ζητήσει την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων εδώ και πολύ καιρό».

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η αδράνεια και η λανθασμένη διαχείριση οδήγησε στον εγκλωβισμό, σε άθλιες συνθήκες, κοντά 10.000 αιτούντων άσυλο γύρω από μία πόλη 27.000 κατοίκων και προκάλεσε τον έντονο φόβο της τοπικής κοινωνίας.

Μίας κοινωνίας, η οποία έχασε το αίσθημα ασφάλειας και μετά από τα χθεσινά γεγονότα απώλεσε και τη συνοχή της. Συνεπώς, οι ευθύνες για τα όσα συνέβησαν βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο εδώ και μήνες διαχειρίζεται την κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο».

«Το νησί της Λέσβου και η τοπική κοινωνία αφέθηκαν ανυπεράσπιστοι και τα όσα συνέβησαν έχουν αρνητικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Συνέπειες, για τις οποίες έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα με κάθε τρόπο. Σε λίγες μέρες, παρουσία του πρωθυπουργού και πολλών υπουργών θα γίνει η συζήτηση για την ανάπτυξη της Λέσβου και των νησιών και διερωτώμαι πώς θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο, όταν προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η ασφάλεια, η ηρεμία και η κοινωνική συνοχή;

Δυστυχώς, μετά τα χθεσινά γεγονότα τίποτα δεν θα είναι ίδιο στο νησί της Λέσβου. Φέρετε ακέραιη την ευθύνη για το πώς φθάσαμε σε αυτήν την κατάσταση, για τη μη έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και γενικότερα για την έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για την αποσυμφόρηση της Λέσβου, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μου.

Ελπίζω, μετά τα όσα συνέβησαν να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες απεγκλωβισμού όλων αυτών των απελπισμένων ανθρώπων διότι διαφορετικά είναι σίγουρο πως τέτοια φαινόμενα θα επαναληφθούν με θύμα το ίδιο το νησί της Λέσβου» καταλήγει ο δήμαρχος του νησιού.



Δείτε εικόνες και βίντεο μετα χθεσινά γεγονότα:
mytilini-epeisodia_main01
foto-mitilin-1
foto-mitilin-2 
 



*** σοβαρά επεισόδια εξελίχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας 

***Οι επιτιθέμενοι πολίτες άρχισαν να πετούν μπουκάλια,