Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Η μυρωδιά του φόβου έφερε πιο κοντά την σύγκρουση: Το περιστατικό στη Σάμο που κρατήθηκε κρυφό, οι δηλώσεις και τα ξένα ΜΜΕ


Ένα περιστατικό με πτήση τουρκικού drone πάνω από στρατόπεδο στην Σάμο που κρατήθηκε μυστικό,*** δηλώσεις Π.Καμμένου εναντίον των τριών Ελλήνων που ύψωσαν την ελληνική σημαία σε ελληνικό έδαφος, μία απίστευτη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Ν.Κοτζιά, ο οποίος είπε το «πυροβολήθηκε ένας θόρυβος στη Ρω και όχι ένα οπτικά εμφανιζόμενο αντικείμενο» και μπαράζ ξένων δημοσιευμάτων περί επικείμενης μεγάλης ελληνοτουρκικής κρίσης, συνθέτουν ένα σκηνικό που «μυρίζει» φόβο και μπαρούτι.


 
Φαίνεται η προσπάθεια των δύο Υπουργείων -που καλούνται να διαχειριστούν την κρίση αυτή-, να αποκλιμακώσουν την ένταση.
Αυτό όμως που συμβαίνει δεν είναι αποκλιμάκωση αλλά παραδοχή άσκησης περιορισμένης κυριαρχίας σε τμήματα της ελληνικής επικράτειας. 

Μπορούμε να πούμε πολλά για τις θλιβερές ατάκες των δύο Υπουργών που ακούστηκαν σήμερα αλλά δεν χρειάζεται. 
Πάντως το «πυροβολήσαμε ένα θόρυβο» μειώνει και την Φρουρά και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Σε λίγο θα πουν πως είδαν και τουρκικά φαντάσματα.
 
 
Ας τα πάρουμε ένα -ένα.
Τι αποκάλυψε ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ε.α. ***σύμφωνα με το armyvoice.gr
Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
 
Είναι πλέον καταφανής ο προβληματικός τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις, για την διαχείριση των κρίσιμων γεγονότων που διαμείβονται τελευταία στο Αιγαίο.
Και για να μην πολυλογούμε και να είμαστε συγκεκριμένοι, ας τα πάρουμε ένα ένα.

Πρώτα θα αναφερθώ στις παραβάσεις ασφαλείας και στις παραβιάσεις του ΕΕΧ από τα Drones, για λόγους οικονομίας κειμένου (για τις σημαίες θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση):
Περίπτωση Drones

Χθές έγινε γνωστή νέα παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, με υπέρπτηση Drone πάνω από την Σάμο και μάλιστα πάνω από στρατόπεδο, και οι εντολές που πήραν όλοι ήταν να κρύψουν το γεγονός.

Όπως έχω αναφερθεί με σαφήνεια, κάθε Drone που παραβιάζει εθνικό εναέριο χώρο, θα πρέπει να καταρρίπτεται αδιακρίτως, χωρίς να μας ενδιαφέρει σε ποιόν ανήκει το Drone.

Και αυτή τη δυνατότητα μας την δίνει το θεσμικό πλαίσιο διεθνούς δικαίου (επιθετική ενέργεια), αλλά και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που έχει διαμορφωθεί σε ΟΗΕ, σε ΝΑΤΟ, σε ΕΕ, και με διεθνείς συνθήκες που έχουμε συνυπογράψει.

Και όταν πέσει ΕΝΤΟΣ του χώρου κυριαρχίας μας και αποδειχθεί καταφανώς η παραβίαση και ότι είναι Τούρκικο, θα έχουμε κάθε λόγο να τους εκθέσουμε διεθνώς και να προβάλουμε την τρομερή απειλή που υφιστάμεθα, διότι δεν μπορούμε να ξέρουμε τι κουβαλάει, ποιος το έστειλε, τι σκοπό είχε, και ότι ανησυχούμε και για τρομοκρατικές πράξεις σε εγκαταστάσεις υψηλής ασφαλείας και αστικών περιοχών.

Εάν το Drone πετάει εντός του FIR και πάλι μπορούμε να το καταρρίπτουμε στο ίδιο συλλογιστικό πλαίσιο, διότι πέραν της τρομοκρατικής απειλής σε νησιά εγκαταστάσεις και αστικές περιοχές (λόγω εγγύτητας στα νησιά), αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την διεθνή αεροπλοΐα (αδιακρίτως ύψους πτήσεως) και την ασφάλεια των επιβατών, όχι μόνο από πλευράς τρομοκρατίας αλλά και ατυχήματος (είναι μη επανδρωμένο, πετά χωρίς ενημέρωση και σχέδιο, δεν ξέρουμε από ποιόν ελέγχεται, εάν μπορεί να πάρει άλλος τον έλεγχο πτήσεως του, και έχει αυξημένες πιθανότητες δυσλειτουργίας).

Επαναλαμβάνω ξεκάθαρα, όλο το διεθνές θεσμικό πλαίσιο μας καλύπτει, και μάλιστα η πράξη μας εάν προβληθεί κατάλληλα, όχι μόνο δεν θα βρει αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, αλλά θα έχει και πολλούς υποστηρικτές.

Αυτό είναι αποτροπή!

Και μάλιστα δημιουργεί και δεσμεύσεις στην Τουρκική αεροπορική δραστηριότητα, διότι εάν έχεις δηλώσει σαφώς ότι θα ρίχνεις τέτοιους στόχους, οι πιλότοι των Τουρκικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ΕΕΧ δεν θα αισθάνονται άνετα και ασφαλείς, και θα προσπαθούν να αποφύγουν εμπλοκή και να δηλώσουν έγκαιρα ταυτότητα μήπως και εκληφθούν ως Drone.

Απαιτείται βέβαια ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών και των νησιών με συστήματα εντοπισμού και διακρίβωσης των Drones, και με κατάλληλα φορητά και μη συστήματα αεραμύνης.

Η μυρωδιά του φόβου έχει αποδειχθεί ότι όχι μονο προσελκύει κινδύνους, αλλά είναι και μεταδοτική.


«Πυροβολήθηκε ένας θόρυβος στη Ρω», υποστηρίζει τώρα ο Ν. Κοτζιάς
Μια νέα εκδοχή για το περιστατικό στη Ρω, μακριά από εκείνες που είχαν παρουσιάσει οι Π. Καμμένος και Φ. Κουβέλης, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Στη Ρω «πυροβολήθηκε ένας θόρυβος και όχι ένα οπτικά εμφανιζόμενο αντικείμενο», υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του news247.gr, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σημειώνεται, ότι από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης είχε αναφέρει ότι στη Ρω υπήρξε υπέρπτηση ελικοπτέρου.

Για τη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των Ιμίων, κάνοντας αναφορά σε τρία διεθνή κείμενα που την κατοχυρώνουν και κάλεσε την Τουρκία «να το πάρει χαμπάρι ότι η Ελλάδα είναι πιο οργανωμένη από τη Συρία και το Ιράκ».

Ωστόσο, σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται πρώτα από όλα από το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι μήνυμα «προς όλους», με το βλέμμα στραμμένο ίσως και στους Π. Καμμένο και Πρ. Παυλόπουλο.

«Η δικιά μου η γνώμη είναι, ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ότι εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνει πρώτα από όλα το υπουργείο Εξωτερικών, το λέω αυτό προς όλους», είπε ο ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι «δεύτερον εξωτερική πολιτική πρέπει να κάνουν οι θεσμοί της χώρας και τρίτον αν κάποιος θέλει να πάρει κάποια πρωτοβουλία στην εξωτερική πολιτική καλά είναι να ξέρει τι θα ακολουθήσει.

Γιατί ένα από τα πράματα που πρέπει να ξέρει κανείς στην εξωτερική πολιτική είναι ότι δεν ανοίγεις μια πόρτα και ό,τι έλαχε έλαχε, πρέπει να ανοίγεις μια πόρτα και να ξέρεις αν θα την κλειδώσεις μετά, πού θα πάει».

Σημείωσε ακόμα ότι είναι ωφέλιμο και για την ίδια την Τουρκία να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ωστόσο αντί να διδαχθεί και να μελετήσει τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, για μια ακόμα αφορά τα παραβιάζει.

Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε ακόμα ότι δουλειά της διπλωματίας είναι να αποτρέπει θερμά επεισόδια. «Δεν είναι το θέμα μας τα θερμά επεισόδια» είπε υπογραμμίζοντας ότι «Μπορεί κάποια στιγμή να προκύψει θερμό επεισόδιο. Δουλειά μας να μην αφήσουμε να συμβούν ατυχήματα».

Η ατμόσφαιρα έντασης που υπάρχει στην Ελλάδα οφελεί την Τουρκία, εκτίμησε ακόμα. «Αυτή η ατμόσφαιρα ότι μυρίζει μπαρούτι δεν είναι ατμόσφαιρα ψύχραιμης κοινωνίας, θα χαμογελάει ο Ερντογάν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την απελευθέρωση τους», αλλά πρόκειται για κάτι που εξαρτάται από την παραλογισμό ή μη της Τουρκίας.

Μπαράζ δημοσιευμάτων Διεθνών ΜΜΕ για ελληνοτουρκικά
Σχολιάζοντας την έκθεση προόδου της Ε.Ε αναφορικά με την Άγκυρα που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα,πολλά ξένα δημοσιεύματα υπογραμμίζουν ότι, οι Βρυξέλλες απέρριψαν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια εξαιτίας και των πρόσφατων προκλήσεών της στο Αιγαίο.
Η ελπίδα για την επίλυση των ιστορικών εδαφικών διαφορών μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας απομακρύνεται, όπως υπογραμμίζουν τα διεθνή δίκτυα.

«Οι δυο χώρες έχουν βρεθεί στο χείλος του πολέμου τρεις φορές από τις αρχές της δεκαετίας του 1970», επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο «abcnews».

«Άγκυρα και Αθήνα βιώνουν μία περίοδο αστάθειας», γράφει το αμερικανικό δίκτυο «abcnews», αναφερόμενο στις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το Καστελόριζο, σχολιάζοντας παράλληλα πως, Ελλάδα και Τουρκία έχουν βρεθεί στο χείλος του πολέμου τρεις φορές από τις αρχές της δεκαετίας του 70.

«Oι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας βιώνουν μια «περίοδο αστάθειας», δήλωσε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα διαπραγματευτεί κανένα τμήμα της επικράτειάς της. Στη δήλωση αυτή προέβη χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το Καστελόριζο, το μικρό νησί του ανατολικού Αιγαίου, το οποίο επισκέφθηκε για να εγκαινιάσει εργοστάσιο αφαλάτωσης», αναφέρει το άρθρο.

«Ελλάδα και Τουρκία βλέπουν τις σχέσεις τους να επιδεινώνονται τις τελευταίες εβδομάδες για τα αμφισβητούμενα όρια στο Αιγαίο και τα αμφισβητούμενα δικαιώματα γεώτρησης πετρελαίου και αερίου από τη διαιρεμένη Κύπρου».

Το σχετικό άρθρο σχολιάζει επίσης πως, μπορεί η Ελλάδα και η Τουρκία να είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, όμως οι σχέσεις τους είναι τεταμένες τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως λόγω των εδαφικών τους διαφορών στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Euronews
Νέο σπιράλ έντασης στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας,γράφει το πρακτορείο «Euronews» επισημαίνοντας ότι,τις τελευταίες ώρες,η ένταση στο Αιγαίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Όπως επισημαίνει το σχετικό άρθρο, Έλληνες ύψωσαν την ελληνική σημαία σ΄ένα ακατοίκητο νησί και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι Τούρκοι την κατέβασανα.

Και τα δύο μέρη κατηγορούν ο ένας τον άλλο για προκλήσεις εκατέρωθεν. Η Άγκυρα πιστεύει ότι υπήρξαν παρόμοιες κινήσεις από την Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες.
Από την πλευρά της, η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Tο Euronews σχολιάζει επίσης πως, παρά τις προσπάθειες να ρίξουν τους τόνους στις σχέσεις τους, οι δύο χώρες εξακολουθούν να αγωνίζονται για την ιδιοκτησία πολλών νησιών και βραχονησίδων. Ένα περιστατικό αυτού του τύπου προκάλεσε ανοιχτή σύγκρουση των δύο χωρών το 1996.

L’ Express
«H Ε.Ε αποφάνθηκε πως δεν θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, λέγοντας πως οι πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, «δεν ήταν ευνοϊκές για τις καλές σχέσεις» με τους Ευρωπαίοι γείτονες», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα L΄ Express.

Το σχετικό δημοσίευμα αφήνει να εννοηθεί ότι, οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στο Αιγαίο έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις Βρυξέλλες παγώνοντας την διαπραγματεύσεις της Άγκυρας για την ένταξή της στην Ε.Ε.

«Οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι ευνοϊκές για τις σχέσεις καλής γειτνίασης υπονομεύοντας την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου της Κομισιόν για την υποψήφια χώρα.

Κινεζικό πρακτορείο Xinhua
«Εν μέσω έντασης με την Τουρκία, η Ελλάδα λέει ότι ούτε απειλεί ούτε φοβάται κανέναν», γράφει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua επικαλούμενη τις χτεσινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από το Καστελόριζο.

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης, αλλά και αποφασιστικότητας … Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά ούτε φοβάται κανέναν», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Καστελόριζο για να εγκαινιάσει δύο μονάδες αφαλάτωσης ενώ η ένταση στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες», σχολιάζει το επίμαχο άρθρο και προσθέτει:

«Η ελπίδα για την Ελλάδας και την Τουρκία να εξαλείψουν τις ιστορικές εδαφικές διαμάχες
απομακρύνεται τις τελευταίες εβδομάδες καθώς τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ προκαλούν εντάσεις στο Αιγαίο».

Δείτε και τις δηλώσεις







*** δηλώσεις Π.Καμμένου εναντίον των τριών Ελλήνων που ύψωσαν την ελληνική σημαία σε ελληνικό έδαφος,
***σύμφωνα με το armyvoice.gr
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: