Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Ολική ρήξη στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας: Προς γεωπολιτικές ανακατατάξεις

Κίνδυνος με τα ρωσικά όπλα που η Ελλάδα διαθέτει στο οπλοστάσιό της;

Προς ολική ρήξη οδεύουν οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας. Το κλίμα είναι πλέον ιδιαίτερα τεταμένο μετά τις απελάσεις διπλωματών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” που “έβγαλε” την είδηση, οι κατηγορίες ενάντια στους Ρώσους διπλωμάτες αφορούν την απόπειρα αλίευσις και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Όπως ανέφερε το ίδιο δημοσίευμα, η κίνηση της απέλασης από ελληνικής πλευράς ήρθε ως απάντηση σε συντονισμένες προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα μας.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη υπόθεση συνδέεται με το Σκοπιανό καθώς στα Βαλκάνια επικρατεί υποβόσκουσα ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με τη Μόσχα να μη θέλει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ η Ουάσινγκτον επιχειρεί να ανασχέσει την ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Την εκτίμηση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει και δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο ελληνική διπλωματική πηγή.

Βέβαια το όλο σκηνικό αλλάζει άρδην και τις γεωπολιτικές ισσοροπίες στην περιοχή μας. Η Τουρκία αναμένει να λάβει τις πρώτες παρτίδες των αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστημάτων S-400 πριν από το τέλος του επόμενου έτους, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε φόρουμ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ανέφερε η Υπηρεσία Anadolu.

«Οι πρώτες παραδόσεις του συστήματος S-400 στην Τουρκία θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του 2019», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η αγορά των S-400 από τη Ρωσία δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ.
 
 
Στα μέσα Ιουνίου, μια στρατιωτική-διπλωματική πηγή είπε στο TASS ότι τα ρωσικά αμυντικά εργοστάσια δέχτηκαν εντολές να σταματήσουν την παραγωγή των αντιαεροπορικών συστημάτων πυραύλων S-400 για παραδόσεις στην Τουρκία.

Η Τουρκία έγινε ο δεύτερος αγοραστής του συστήματος S-400, μετά την προμήθεια της Κίνας. Η υπογραφή της σύμβασης αναγγέλθηκε επισήμως τον Σεπτέμβριο του 2017. Τα συστήματα αρχικά έπρεπε να μεταφερθούν στην τουρκική πλευρά στις αρχές του 2020. Αργότερα προέκυψε ότι η Άγκυρα ζήτησε να επιταχύνει τις παραδόσεις.

H Ρωσία λοιπόν επισπεύδει ιδιαίτερα και άλλο την παράδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία, μετά την δραματικά αρνητική τροπή την οποία έχουν πάρει οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις.

Αυτά είναι τα τραγικά λάθη της Κυβέρνησης.
Και εδώ πλέον τίθεται το εξής ερώτημα.
Θα έχει επιπτώσεις στο ελληνικό οπλοστάσιο η “ελληνορωσική κρίση”;
Και ένα δεύτερο ερώτημα.
Ο Π. Καμμένος που είναι;
Δεν έχει πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι τώρα, γιατί άραγε; 
 
Η πρώτη στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ρωσία υπογράφτηκε το 1994.
Ειδικά κατά την περίοδο 1996- 2008, η Ελλάδα, είχε προβεί σε μαζικές αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ρωσία.
Η Ελλάδα, είναι η πρώτη και η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, που «έσπασε» το μονοπώλιο στην αγορά οπλικών συστημάτων από τη Δύση.

Εκτός από τους γνωστούς S-300 ,η Ελλάδα είχε προμηθευτεί αντιαεροπορικά συστήματα μικρού και μέσου βεληνεκούς, αντιαρματικά και βέβαια τα σκάφη ταχείας μεταφοράς Zubr για το ΠΝ.

Εν τω μεταξύ πρόσφατα είχαν υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες για την υποστήριξη ρωσικών όπλων που ανήκουν στην Ελλάδα. 
Οι ΗΠΑ κάτι τέτοιο βέβαια δεν το επιθυμούσαν.
Πότε δεν είδαν με καλό μάτι το εξοπλιστικό μπάσιμο των Ρώσων στην Αθήνα. 

Στις 4 Απριλίου 2018 υπογράφηκε διακρατική συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την «Επέκταση ορίου ζωής Οπλικών Συστημάτων» της Ελλάδας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν από πλευράς ΥΠΕΘΑ ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ κ. Κυριάκος Κυριακίδης και ο κ. Ιβάν Γκοντσαρένκο, εκτελεστικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rosoboronexport.

Η συμφωνία αφορά αναπλήρωση της διαθεσιμότητας των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων, αύξηση των αποθεμάτων, και πρόγραμμα Follow On Support για τα μικρού βεληνεκούς (SHORADS) 9K331 TOR-M1 (κατά NATO SA-15 Gauntlet) 9K33M3 OSA-AKM (κατά NATO SA-8B Gecko Mod. 1) και μακρού βεληνεκούς S-300 PMU1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ρωσικής σχεδιάσεως και κατασκευής οπλικών συστημάτων των ελληνικών ΕΔ περιλαμβάνονται τα εξής:

· Tor-M1 (Κ/Β Εδάφους – Αέρος, ΣΞ και ΠΑ)
· SA-8B (Κ/Β Εδάφους – Αέρος, ΣΞ)
· RM-70 (ΠΕΠ Εδάφους – Εδάφους, ΣΞ)
· Kornet-E (Αντιαρματικά Κ/Β, ΣΞ)
· ZU-23 (πυροβόλα των 23 χλστ., ΣΞ)
· S-300PMU-1 (Κ/Β Εδάφους – Αέρος, ΠΑ)
· Zubr (Αερόστρωμνα, ΠΝ)
Eξάλλου η χθεσινή μας αποκάλυψη τα λέει όλα.
Το μέλος του συμβουλίου για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της FSB, υποστράτηγος ε.α. Αλεξάντρ Μιχαΐλοφ δήλωσε τα εξής σημαντικά:
Σε σχέση με τα σημερινά γεγονότα, εξέφρασε την άποψη ότι πίσω απ’ αυτό βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες μεταφέρουν την αντιπαράθεση των υπηρεσιών τους με τις ρωσικές και στην Ελλάδα.

«Σήμερα δεν υπάρχει στην Ευρώπη ούτε μια υπηρεσία πληροφοριών, η οποία να μη δρα υπό τον έλεγχο των Αμερικανών συναδέλφων τους.
Αναμφίβολα οι Έλληνες υπηρετούντες στην υπηρεσία πληροφοριών συντονίζονται σε αυτά τα ζητήματα με τους Αμερικανούς.
Δεν θυμάμαι ποτέ κάτι ανάλογο στις σχέσεις μας.»

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: