Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Διεθνή ΜΜΕ – Τα δακρυγόνα της αστυνομίας διέλυσαν τη λαοθάλασσα στο Σύνταγμα

Αν και γίνεται λόγος για ογκώδες συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας από αρκετά διεθνή ΜΜΕ, ωστόσο ο βαθμός κάλυψης των δραματικών γεγονότων φαίνεται να ποικίλει.

Κάποια δίκτυα κάνουν εκτενέστερες αναφορές, μερικά πιο περιορισμένες ενώ πολλά έχουν σιωπήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τελευταίας κατηγορίας είναι η Guardian. Το μεγάλο βρετανικό Μέσο, προς το παρόν, δεν έχει αναφερθεί επουδενί τόσο για τον όγκο του συλλαλητηρίου όσο και για την αστυνομική βία που διέλυσε τους διαδηλωτές.
Οι New York Times που παρακολουθιούν τα γεγονόταν γράφουν ότι η «αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της συμφωνίας με την ‘Μακεδονία’ για το όνομα.
Το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε μια λαοθάλασσα που κρατούσε γαλανόλευκες σημαίες, καθώς χιλιάδες έρχονταν από όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της Συμφωνίας για την ονομασία του πρώην γιουγκοσλαβικού κράτους της Βόρειας Μακεδονίας«.
Σε άλλο άρθρο των New York Times το συλλαλητήριο χαρακτηρίστηκε ως μια «φιλειρηνική διαδήλωση που μετατράπηκε σε βίαιη» .
To γερμανικό δίκτυο «Tagesschau», αναφέρει:«Μόνο μία «Μακεδονία» υπάρχει…
Η αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ σε «βόρεια Μακεδονία» διχάζει πολλούς Έλληνες. Δεκάδες χιλιάδες άτομα διαμαρτύρονται στο Σύνταγμα […] Μόνο η χώρα μας μπορεί να αποκαλείται Μακεδονία!», Αυτό διαβάζουμε σήμερα σε σημαίες και πανό που κραδαίνουν οι διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Αθήνας…».
«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο κέντρο των Αθηνών κατά της προγραμματισμένης επικύρωσης της αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ σε ‘Βόρεια Μακεδονία’ » , αναφέρει το γερμανικό Ραδιόφωνο και προσθέτει:
«Πολλοί Έλληνες είναι αντίθετοι με την αλλαγή του ονόματος.
Η διαμάχη για την επίλυση του ονόματος έχει μέχρι στιγμής εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και το ΝΑΤΟ» .
Η γερμανική Tagesspiegel μίλησε για πάνω από «100.000 διαδηλωτές που έφτασαν με εκατοντάδες λεωφορεία από όλες τις περιοχές της χώρας, ειδικά από τη βόρεια Ελλάδα.
Η πλατεία Συντάγματος πνίγηκε από μια θάλασσα από μπλε και άσπρες ελληνικές σημαίες»
Η Tagesspiegel αναφέρθηκε στους «ταραχοποιούς που έριξαν μολότωφ και πέτρες» , ώστε «στη συνέχεια δακρυγόνα» της αστυνομίας «στροβιλίστηκαν στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος και οι διαδηλωτές αποσύρθηκαν«.
Η Frankfurter Rundschau έκανε λόγο για δεξιές και εθνικιστικές οργανώσεις που διαμαρτυρήθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών. «Η Ελληνική Αστυνομία χρησιμοποίησε γκλόμπς και δακρυγόνα για να διαλύσουν τους ταραχοποιούς» .
Στην αμφιλεγόμενη κάλυψη από το BBC γίνεται λόγος «για συγκρούσεις για το όνομα του γείτονα«.
«Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην Αθήνα σε μεγάλo συλλαλητήριο που συγκεντρώθηκαν για να αντιταχθούν στη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΠΓΔΜ για την αλλαγή του ονόματός της» . 
Το βρετανικό Μέσο, συμπλήρωσε ότι «η αστυνομία έριξε σε μερικούς από αυτούς που συμμετείχαν στη διαδήλωση που προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες.
Η συμφωνία, η οποία πρόκειται να εγκριθεί, ορίζει τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» .
«Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή το απόγευμα για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία για το νέο όνομα της ‘Μακεδονίας’», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Liberation» και προσθέτει:
«Εκατοντάδες λεωφορεία από όλη τη χώρα, ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα, έφθασαν στο κέντρο των Αθηνών…
Οι περισσότεροι διαδηλωτές κραδαίνουν τη γαλανόλευκη σχηματίζοντας μία αλίρροια λευκού και μπλε χρώματος στην πλατεία Συντάγματος,εκεί όπου συχνά γίνονται μαζικές διαδηλώσεις έξω από την βουλή των Ελλήνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: