Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

ΜΗΝ ΞΕΓΕΛΙΕΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Ο Εκρέμ Ιμάμολγου. ο μεγάλος νικητής και καινούργιος «πορθητής» της Κωνσταντινούπολης είναι το δεξί χέρι και ο επίδοξος νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος της κεμαλικήςς αντιπολίτευσης/


Το κόμμα αυτό παίρνει πολύ πιο ακραίες ανθελληνικές θέσεις από τον Ερντογάν και τους ισλαμιστές.

Πριν τρεις μέρες ο ίδιος ο αρχηγός του. ο Κεμάλ Κιλιτσντάρολγου. κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να ανακαταλάβει τα 18 νησιά που κατέχει παράνομα η Ελλάδα.

Στην Τουρκία δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην εξωτερική πολιτική

«Ηχηρό χαστούκι» στον έως τώρα αήττητο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί η ξεκάθαρη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στις εκλογές για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Εκτός από την καθαρή διαφορά (54% έναντι 45% για τον Γιλντιρίμ) το στοιχείο που καθορίζει το μέγεθος της ήττας του Ερντογάν είναι ο τρόπος με τον οποίο οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικού κέντρου της Τουρκίας έφθασαν για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου έναν μήνα στις κάλπες.

 
Προηγήθηκε ένα ολόκληρο συνταγματικό πραξικόπημα εκ μέρους του σουλτάνου της Τουρκίας, ο οποίος ουσιαστικά επέβαλε την επανάληψη των εκλογών αρνούμενος να αποδεχθεί την ήττα του με Γιλντιρίμ με οριακή διαφορά, µόλις… 0,16% ή 13.000 ψήφων σε σύνολο περίπου 8,5 εκατοµµυρίων πολιτών που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 31 Μαρτίου.

Η νίκη της αντιπολίτευσης θέτει τέλος σε μία 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στην δημαρχία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

Ο Εκρέμ Ιμάμολγου προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και έλαβε την υποστήριξη των εθνικιστών του Iyi και του φιλοκουρδικού HDP, συνασπίζοντας όλες τις εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: