Οι υποθέσεις των στρατιωτικών συνομωσιών της Ergenekon και της Balyoz που είχαν σαν αποτέλεσμα την αποστρατεία πολλών στελεχών και υψηλόβαθμων αξιωματικών του τουρκικού στρατού, καθώς και η εκστρατεία εκκαθάρισης από τους στρατιωτικούς που πρόσκεινται στον Φετουλάχ Γκιουλέν τα τελευταία χρόνια, είχαν σαν άμεσο αποτέλεσμα την μεγάλη αποδυνάμωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, (αυτό φάνηκε περίτρανα στις πρόσφατες επιχειρήσεις στην Συρία και στο Βόρειο Ιράκ).
Οι απόψεις αυτές που έχουν προβληθεί στον τουρκικό τύπο, (εφημερίδα Sabah), προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της «Φωνής της Αμερικής» η οποία δημοσίευσε μια σημαντική συνέντευξη του Αμερικανού δημοσιογράφου Dorian Jones, στον απόστρατο Τούρκο υποστράτηγο, Haldun Soimaztürk. Σύμφωνα με τον Τούρκο υποστράτηγο, έχει διαρραγεί σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προς το πρόσωπο του Ερντογάν.
Οι αποστρατείες και οι αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δεν έπληξαν μόνο τον στρατό ξηράς, αλλά και τα άλλα δυο όπλα, δηλαδή το ναυτικό και τη αεροπορία.
Την θέση αυτή συμμερίζεται παράλληλα με τον Haldun Soimaztürk και ο Τούρκος στρατηγικός ερευνητής, Sinan Ulgen, του Ινστιτούτου Carnegie, που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, το 59% των στελεχών εκδιώχτηκε από το στράτευμα.
Συγκεκριμένα από τους 1.894 επιτελικούς αξιωματικούς, εκδιώχθηκαν οι 1.119.
Στο Στρατό Ξηράς από τους 921 επιτελικούς αξιωματικούς εκδιώχθηκαν οι 617, ποσοστό 67%.
Στην Αεροπορία από τους 545 εκδιώχθηκαν οι 295, ποσοστό 55%.
Στο Ναυτικό από τους 428 εκδιώχθηκαν οι 207, ποσοστό 48%.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις αποφασίστηκε να αλλάξει και το σύστημα εκπαίδευσης και αξιολόγησης των επιτελικών αξιωματικών, το οποίο εφ’ εξής θα υπάγεται απ ευθείας στο νέο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας το οποίο θα έχει την αποκλειστική ευθύνη.
Το νέο Εθνικός Πανεπιστήμιο Άμυνας θα έχει ειδικά τμήματα εκπαίδευσης-αξιολόγησης, Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας.
Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας στο τουρκικό κανάλι NTV, (22/2), οι άμεσες φετινές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων, (κενές θέσεις) που δείχνουν το μέγεθος του αποδεκατισμού τους, όπως ανακοινώθηκε έχουν ως εξής : 1.322 επιτελικοί αξιωματικοί, 3.547 υπαξιωματικοί, 7.159 λοχίες και 11.907 έφεδροι επιτελικοί.
Για την Σχολή Πολέμου, 3.491, για επαγγελματικά στρατιωτικά λύκεια, 811 σπουδαστές.
Με αυτές τις ένοπλες δυνάμεις κάνει «παιχνίδι» (ψυχολογικό πόλεμο ) ο Ερντογάν και βρίσκει πρόσφορο έδαφος τουρκοφοβίας στην…Αθήνα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου