Το νέο δόγμα στα ελληνοτουρκικά έθεσε ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, ξεκαθαρίζοντας πως η τακτική του κατευνασμού τελείωσε και πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά στις τουρκικές προκλήσεις και ψυχολογικές επιχειρήσεις.

 
Τόνισε πως*** οι απειλές των Τούρκων για πυραυλικές επιθέσεις δεν είναι αιτία φόβου για την Ελλάδα, καθώς διαθέτουμε πυραύλου με εμβέλεια πάνω από 300χλμ.

Η τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να είναι το δόγμα της αποτροπής και όχι η πολιτική ανοχής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κατευνασμός αποτελεί ήττα χωρίς πόλεμο, και η Ελλάδα θα πρέπει αποφασιστικά να υπερασπιστεί τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα με τη δύναμη της αποτροπής και με σαφή μηνύματα κατά των τουρκικών διεκδικήσεων.

Η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις, ικανές να εφαρμόσουν ένα ισχυρό πλέγμα αποτροπής και οι απειλές που εκτοξεύονται ακόμη και από τον τουρκικό τύπο για πυραυλικά πλήγματα, είναι στα πλαίσια του ψυχολογικού πολέμου, αφού η Τουρκία γνωρίζει τις δυνατότητες απάντησης της Ελλάδας και αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που θέτει θέμα διαρκώς για «αφοπλισμό» των Ελληνικών νησιών, είπε στον 98.4 ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης.

Ακούστε το ηχητικό:
 
 
 

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η πολιτική κατευνασμού που έβαλε στο ράφι ακόμη και το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο, μας τελείωσε πλέον, με τα όσα πράττει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ και όσα εκτοξεύει ως απειλές για την ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.

Η Τουρκία έχει στρατηγική επιλογή για τον έλεγχο της θάλασσας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, εξ ου και το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας, ερμηνεύοντας τα θέματα ΑΟΖ και Χωρικών Υδάτων, με λογική στρατιωτικής ισχύος.

Άρα, μόνο με ισχυρή αποτροπή πρέπει να απαντάμε από εδώ και στο εξής και μάλιστα η Τουρκία έχει μάλλον αντιληφθεί ότι το εννοούμε πως αν θελήσει να δημιουργήσει θέμα στην ελληνική κυριαρχία θα έχει συντριπτική απάντηση.

Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, προέτρεψε τους πάντες να διαβάσουν τον αποχαρακτηρισμένο πλέον «φάκελο της Κύπρου» για τα τραγικά γεγονότα του 1974, για να διαπιστώσει ότι η «προδοσία» από μέσα, οδήγησε στην κατοχή του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι η πολεμική δεινότητα της Τουρκίας , γιατί αποδεικνύεται ότι κι ένα σύνταγμα να λειτουργούσε στοιχειωδώς, μπορούσε να αποτρέψει την εισβολή.

Ο Μανούσος Παραγιουδάκης, ανέλυσε ακόμη τις γεωστρατηγικές κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή και τα δεδομένα που μπορούν να κάνουν την Ελλάδα , ισχυρή δύναμη αποτροπής σε ενιαία επιχειρησιακή δράση μέχρι την Κύπρο.

Αν χαθεί η Κύπρος είπε, ο εθνικός ακρωτηριασμός θα είναι συντριπτικός, για αυτό και πρέπει να γίνει αντιληπτό, πως ο κατευνασμός, είναι ήττα πλέον χωρίς πόλεμο.
 

Π.Νεάρχου για Τουρκία: Ο κατευνασμός οδηγεί σε ήττες – ΑΟΖ & ισχυρή αποτροπή η απάντηση

Ο κορυφαίος πρέσβης ε.τ. της Κυπριακής Δημοκρατίας Περικλής Νεάρχου, εξήγησε πως επί δεκαετίες ***η πολιτική κατευνασμού της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας οδήγησε σε μια σειρά νέων διεκδικήσεων και τετελεσμένων από την Τουρκία, από την Κύπρο και την ΑΟΖ της, μέχρι το γκριζάρισμα στο Αιγαίο και σήμερα σταδιακά επιχειρείται να φτάσει μέχρι και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Κατά τον ίδιο η ανακήρυξη ΑΟΖ αλλά και η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. με ταυτόχρονη ισχυρή αποτροπή ως στρατηγική επιλογή, είναι κομβικής σημασίας, πριν η Τουρκία αποκόψει πλήρως το Αιγαίο, σπάσει το τρίγωνο Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου και δημιουργήσει νέα γεωπολιτικά δεδομένα που θα οδηγούν μέχρι τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου με την πρακτική κατάλυση της κρατικής της οντότητας με αντικειμενικό στόχο όχι μόνο την συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, αλλά την δορυφοροποίηση Ελλάδας και Κύπρου.