Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Ώρα αποφάσεων για την Ελλάδα: Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για τις Belharra

Στελέχη της Naval Group στην Αθήνα

Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής και της γαλλικής πλευράς εν όψει της προοπτικής για τη προμήθεια των νέων γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belharra. 
 
H σύγκρουση ΗΠΑ-Γαλλίας αυτή την στιγμή επί ελληνικού εδάφους συνεχίζεται, ενώ το Παρίσι, μέσω γαλλικών ΜΜΕ,*** όπως είχε αναφέρει πρώτο Πενταπόσταγμα, δεν άφησαν ασχολίαστη την εν λόγω «ναυμαχία» και με ένα άρθρο-βόμβα, τα έχωσαν στην ουσία στις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν την Ελλάδα, να μην αγοράσει τις φρεγάτες Belh@rra.

Η Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει το γαλλικό άρθρο, θέλει να βοηθήσει οικονομικά τους βιομηχάνους της και γι’αυτό μπαίνουν σφήνα και προτείνουν αμερικανικά πλοία στην Ελλάδα.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκαταλείπουν πλέον την Ελλάδα. Μετά την αναβάθμιση των F-16 (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) που αποφάσισε η Αθήνα το 2018, η Lockheed Martin θέλει να πουλήσει τέσσερις αμερικανικές φρεγάτες Multi-Mission Surface Combatant (MMSC) στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, το συνολικό κόστος για τις 4 φρεγάτες κυμαίνεται κάτω των 2 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα οπλικά συστήματα και οι φόρτοι κατευθυνόμενων βλημάτων κ.λπ., συν πακέτο αρχικής υποστηρίξεως (FOS).
Τα στοιχεία αφορούν την διαμόρφωση πλοίου που έχει επιλεγεί από την Σαουδική Αραβία, με την διαφορά ότι στα όπλα περιλαμβάνονται κατευθυνόμενα βλήματα SM-2 που απαιτεί η Ελλάδα.
 
 
Εάν τελικά προχωρήσει το deal, αυτές θα κατασκευαστούν από το ναυπηγείο Fincantieri στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό υποδηλώνει μια άτυπη… ναυμαχία ανάμεσα σε Γαλλία-ΗΠΑ στα ελληνικά ύδατα. 
ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 
Ήδη χθες τα κλιμάκια της Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΓΕΝ συναντήθηκαν με Γάλλους επικεφαλείς του Γαλλικού Ναυτικού ενώ αύριο καταφτάνουν τα στελέχη της Γαλλικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA) καθώς και της Naval Group. Τη Πέμπτη θα βρεθεί στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπεία της MBDA, αναφέρει το defencereview.gr και ο Γιάννης Νικήτας.
Πηγές του ΠΝ σημειώνουν πως η γαλλική Belharra προηγείται ως δυνητική επιλογή για το ΠΝ έναντι της Αμερικανικής πρότασης για τα MMSC. Βασική επιδίωξη και στόχος του ΠΝ είναι η γαλλική Belharra να είναι των 32 βλημάτων και όχι των 16.
 
Οι τελευταίες πληροφορίες του γράφοντος επικεντρώνονται στα επιπρόσθετα θέματα που έχει θίξει το ΠΝ. Ειδικότερα:
Τη μετασκευή του ελικοδρόμιου ώστε να δέχεται και να υποστηρίζει ελικόπτερο Aegeanhawk.
Τη ολοκλήρωση και προσθήκη του STRALES των 76mm με σκοπό να ενισχυθεί η αντιβληματική άμυνα των πλοίων.
Την ενδεχόμενη εγκατάσταση των CAMM. Τα βλήματα είναι τέσσερα ανά κελί.

Τυχόν ενσωμάτωση των CAMM για τις Belharra HN συνεπάγεται κατακόρυφη αύξηση του οπλικού φορτίου των πλοίων. Σε μια τέτοια προοπτική κάθε Belharra HN θα μπορεί να φέρει 32 κελιά με 16 Aster 30 και συνδυασμό Αster 15 και CAMM καθώς και Scalp Naval. Οι CAMM βάλλονται από τους εκτοξευτές των ASTER 15.

Σε μια Belharra των 32 βλημάτων εκ των οποίων οι 16 Aster 30 η διαμόρφωση δύναται να περιλαμβάνει 64 CAMM ή 16 Aster 30, 8 SCALP NAVAL και 32 CAMM.

Όπως εύλογα συμπεραίνει κανείς εάν τελικώς οι CAMM συμπεριληφθούν συνεπάγεται τρομερή αύξηση πυρός των πλοίων.

Το πρόβλημα είναι πως η σχεδίαση και η ανάπτυξη των CAMM έχει γίνει από την Αγγλική MBDA και όχι από τη Γαλλική.

Μέχρι στιγμής οι όποιες διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνταν ήταν με τη Γαλλική. Στο θέμα υπήρχε δυσκινησία η οποία τώρα φαίνεται να αλλάζει θετικά προς την ελληνική πλευρά.

Να τονιστεί ότι στην έκδοση CAMM Extended Range (ER) το βλήμα πετυχαίνει μέγιστο βεληνεκές τα 45 χιλιόμετρα.

Τη προσθήκη εκτοξευτή SIMBAD-RC. Αυτή είναι η πλέον νεότερη εξέλιξη στη διαμόρφωση των πλοίων όπως αναφέρουν έγκριτες πληροφορίες από Ελλάδα και Γαλλία.

Κάθε εκτοξευτής φέρει δύο βλήματα Mistral.
Έχει μέγιστο βεληνεκές τα 7 χιλιόμετρα.

Δύναται να προσβάλει εκτός από ιπτάμενους στόχους και μικρά πλοία.
Δύναται να υπάρξει και εξαπλός εκτοξευτής βλημάτων με την ονομασία SADRAL.

To γαλλικό SADRAL (Systeme d’Autodefense Rapprochee Antiaerienne Leger) ανήκει στη κατηγορία των VSHORAD.


Συζητήσεις επί του CIWS. Έχουμε ήδη παρουσιάσει τις επιλογές. Επικρατέστερο το RAM ή το Millenium πάνω από το υπόστεγο του ελικοδρόμιου.


Εξελίξεις θα υπάρχουν και επί της τιμής που είναι συνάρτηση της διαμόρφωσης.
Τέλη εβδομάδας θα έχουμε νεότερα.
,*** όπως είχε αναφέρει πρώτο Πενταπόσταγμα,

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: