Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Ελληνο-αμερικανικές ασκήσεις στον Έβρο – Τι είπε ο Παναγιωτόπουλος

Ελληνο-αμερικανικές ασκήσεις στον Έβρο
Τι είπε ο Παναγιωτόπουλος για την πρόταση που κόμισε ο Διοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη στρατηγός Cavoli


Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη
Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Armyvoice.gr για το αμερικανικό ενδιαφέρον αναφορικά με ελληνο-αμερικανικές στρατιωτικές ασκήσεις στον Έβρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση του Armyvoice.gr ο κ. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι ο αντιστράτηγος Cavoli έχει ρίξει πρόταση «στο τραπέζι» όπως χαρακτηριστικά είχε ο ΥΕΘΑ, την οποία η ελληνική πλευρά την μελετάει.

Η πρόταση εντάσσεται στον πλαίσιο της νέας ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει εκτός από την Σούδα, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και την Αλεξανδρούπολη.

Ο αμερικάνος στρατηγός που βρέθηκε στις αρχές του μήνα στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Καμπά, για το συνέδριο των χερσαίων δυνάμεων στην ΣΣΕ, έκανε επίσκεψη αστραπή στην Αλεξανδρούπολη.

Στις δηλώσεις του τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αλεξανδρούπολη, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ακόμα και για ασκήσεις τον Έβρο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr ο αμερικανός αξιωματούχος έχει ήδη κάνει γνωστό στον Αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Καμπά με τον οποίο έχουν στενή συνεργασία, την πρόθεσή του να γίνουν κοινές ελληνο-αμερικανικές ασκήσεις στην περιοχή του Έβρου.

Το ενδιαφέρον των αμερικανών είχε αρχίσει να εκδηλώνεται ήδη από την άνοιξη, όταν παρακολούθησαν άσκηση διάβασης ποταμού στον Έβρο, και είδαν τις δυνατότητες του ελληνικού στρατού, ειδικά με την ανάπτυξη γέφυρας Ribbon.

Την άσκηση είχε παρακολουθήσει ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ Anderson, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με τον τρόπο ανάπτυξης της γέφυρας από τα στελέχη της 7ης Ταξιαρχίας, η οποία ανήκει στην δύναμη της 12ης Μεραρχίας Έβρου. 
 
Το περιβάλλον του Έβρου, με το ποτάμι αλλά και η ύπαρξη πεδίων βολής στην περιοχή, τράβηξαν το ενδιαφέρον του στρατηγού Cavoli, ο οποίος αναμένεται να έχει εκ νέου συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΣ για να συζητήσουν επέκταση της συνεργασίας, με κοινές ελληνο-αμερικανικές ασκήσεις στον Έβρο.

Οι αμερικανοί πάντως δεν δείχνουν να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι οι πιθανές ασκήσεις θα γίνουν μια ανάσα από τα σύνορα με την Τουρκία.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: