Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Συναγερμός λόγω «Πορθητή»: Σε ευθεία αναμέτρηση προκαλούν οι Τούρκοι στην Α. Μεσόγειο

Άσκηση-«μαμούθ» κατά της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ


Στην αντεπίθεση περνάει η Κύπρος, την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί για άλλη μια φορά με γεωτρύπανά της.

Αθήνα και Λευκωσία είναι σε εγρήγορση καθώς η παρουσία από σήμερα το πρωί του πλωτού γεωτρύπανου Πορθητής νότια του Ριζοκάρπασου και η αποστολή του σεισμογραφικού Ορούτς Ρέις στην περιοχή που δέσμευσε παράνομα για τις έρευνές του η Τουρκία, πιάνοντας επί της ουσίας όλη την κυπριακή ΑΟΖ δυτικά της Πάφου δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εφησυχασμού.


 
***Όπως ανέφερε χθες το Πενταπόσταγμα, το απόγευμα της Τετάρτης εξέδωσε δύο παράνομες NAVTEX που αφορούν μέρη της κυπριακής ΑΟΖ


Σύμφωνα με αυτές, το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής ξαναβγαίνει στη θάλασσα και θα μεταβεί νότια του Ριζοκάρπασου όπου σύμφωνα με την τουρκική εξαγγελία θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις από σήμερα μέχρι και τις 22 Φεβρουαρίου 2020.


Η δεύτερη NAVTEX αφορά το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις και δεσμεύει σχεδόν όλη την δυτική κυπριακή ΑΟΖ από αύριο μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου.

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 

«Συγχαρητήρια στο ΚΣΕΔ, στην Εθνική Φρουρά και σε όλους όσους συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση NEMESIS 2019.

Άσκηση μεγάλης κλίμακας και υψηλών απαιτήσεων συνεργασίας και συντονισμού» έγραψε σε σχετική ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης προκειμένου να συγχαρεί όσους συμμετείχαν στην υψηλού συμβολισμού άσκηση «Νέμεσις 2019».
 
 
Στην άσκηση συμμετείχαν Κύπρος, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ, Βρετανία και Γαλλία και ως κύριο σενάριο είχε την επιχείρηση σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου/φυσικού αερίου.


Οι δυνάμεις όμως της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σε εγρήγορση καθώς εκτός από αυτή την άσκηση προχώρησαν στην διεξαγωγή και άλλης με μονάδες του Αιγυπτιακού πολεμικού Ναυτικού που επιστρέφοντας από την άσκηση «Μέδουσα» ελλιμενίστηκαν στην Λεμεσσό.


Συγκεκριμένα τα Πλοία του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού, πυραυλάκατος ALI GAD-688, και ναρκαλιευτικό ΕL SEDEK-521 MHC OSPRY CLASS, επισκέφθηκαν την Κυπριακή Δημοκρατία, τnν Δευτέρα 11 μέχρι την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019.


Αποπλέοντας προχώρησαν σε άσκηση συνεργασίας με πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς.


Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε και τι ανταλλάγματα πήρε ο Ερντογάν από τον Τραμπ.


Εάν μέσα σε αυτά βρίσκεται και μία ανοχή των ΗΠΑ στην Κυπριακή ΑΟΖ, τότε η κατάσταση περιπλέκεται στο μέγιστο.

***Όπως ανέφερε χθες το Πενταπόσταγμα,

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: