Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Κομισιόν: 32 δισ. για την Ελλάδα από Ταμείο Ανάκαμψης, 750 δισ. συνολικά για ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  πρότεινε σήμερα να δοθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ 500 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια, ενώ η συνολική πρόβλεψη για την Ελλάδα είναι της τάξης των 32 δισ. ευρώ.


Οι προτάσεις αυτές έγιναν  στο πλαίσιο του νέου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από τον κορωναϊό.

Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες ο Γιάννης Παλαιολόγος στην “Καθημερινή”, οι επιχορηγήσεις θα δοθούν μέσω προγραμμάτων του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021-7).
Σύμφωνα με πηγές, η Επιτροπή προτείνει η Ελλάδα να λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια – που συνολικά ισοδυναμούν με το 1/6 του ΑΕΠ της χώρας το 2019.

Ιταλία και Ισπανία “μερίδα του λέοντος”
Αξιωματούχος τον οποίο επικαλούνται το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία –οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού– να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης που θα προσφέρει ένα μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων.

Συνολικά από τα 750 δισεκ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισεκ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισεκ. θα είναι δάνεια.

Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισεκ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισεκ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισεκ. δάνεια.

Δήλωση Τζεντιλόνι
Την πρόταση της Κομισιόν επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο  Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι.

Η δημιουργία αυτού του ταμείου, που έρχεται να προστεθεί στα άλλα εργαλεία ανάκαμψης, είναι ένα «ευρωπαϊκό σημείο καμπής για να αντιμετωπιστεί μια άνευ προηγουμένου κρίση», σχολίασε ο Ιταλός επίτροπος.

Δήλωση Φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της για ανάκαμψη ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από Reuters/AFP  μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ/”Καθημεριν”-Γιάννης Παλαιολόγος
Βρυξέλλες, Βέλγιο


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: