Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Διαπιστώσεις “μικρών” στελεχών από την άμυνα στην τουρκική επίθεση στον Έβρο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Συμπληρώθηκε δίμηνο από την υβριδική επίθεση της Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο και δεν είναι κρυφό ότι η ελληνική πλευρά, πέρα από την επιφυλακή, συνεχίζει την λήψη μέτρων πάσης φύσεως για την θωράκιση των συνόρων έναντι αντιστοίχων μελλοντικών επιθέσεων.


Υπό το πρίσμα αυτό, παρακάτω παρουσιάζονται μερικές διαπιστώσεις – παρατηρήσεις όπως τις κατέγραψε απολογιστικώς στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας που είχε την εμπειρία στην πρώτη γραμμή.

Πρόκειται για απλές διαπιστώσεις, που έχουν την σημασία τους. Ασφαλώς έχουν μεταφερθεί και καταγραφεί αρμοδίως σε υψηλότερα κλιμάκια και θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν δρομολογηθεί μέτρα.

  • Υπήρχε για πρώτη φορά συνεργασία προσωπικού Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛΑΣ με ξένο αντίστοιχο προσωπικό, τόσο σε ρόλο anti-riot όσο και patrol, σε ανοικτό πεδίο καθ’ όλο το μήκος του ποταμού. Αυτό προσέφερε άμεση ανταλλαγή απόψεων – ιδεών σε επιχειρησιακό επίπεδο, όσο και σε αντικείμενα όπως τα χρησιμοποιούμενα υλικά κ.λπ.

  • Οι ξένοι συνάδελφοι που αναπτύχθηκαν στον Έβρο και συμμετείχαν στην άμυνα, ασπάσθηκαν απολύτως το πνεύμα “οικογενειακής” – ευρωπαϊκής υπόθεσης που είχε η όλη επιχείρηση, έναντι ενός κοινού εχθρού, την Τουρκία.

  • Έγινε πολύ καλή αξιολόγηση υλικών, από όπλα εκτοξεύσεως χημικών μέχρι πιο εξειδικευμένα, όπως όργανα νυκτερινού αγώνος (Night Vision, Θερμικά). Κοινό συμπέρασμα η τεράστια σημασία των τελευταίων, ιδίως των προϊόντων θερμικής τεχνολογίας, που φάνηκαν πολύ χρήσιμα στην διάρκεια νυκτερινών αποστολών. Αξιολογήθηκαν επίσης άλλα ατομικά υλικά, ακόμη και στο θέμα της τοποθέτησής τους επάνω στην εξάρτυση και καταγράφηκαν πιθανές ελλείψεις, κυρίως σε υλικά πιο “στρατιωτικού” χαρακτήρα.

  • Ισχυρή αποτύπωση του εξαιρετικού έργου που παρήγαγαν και παράγουν οι περισσότεροι Συνοριακοί Φρουροί. Κάθε ευρώ που επενδύεται επάνω τους, όσον αφορά εκπαίδευση ή κάποια νέα υλικά που εξυπηρετούν το έργο τους, σίγουρα δεν πάει χαμένο.

  • Από πλευράς Ελληνικού Στρατού, καταγράφηκε επαρκέστατη επάνδρωση σχεδόν σε κάθε σημείο. Το Μηχανικό “έκλεψε την παράσταση” με την εξαιρετική δουλειά που έκανε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η απόδοση του Μηχανικού, έτυχε αντικείμενο θετικού σχολιασμού και από τους ξένους συναδέλφους που αναπτύχθηκαν στον Έβρο και συμμετείχαν στην απόκρουση της τουρκικής επίθεσης.

  • Διαπιστώθηκε η γύμνια μας ως προς τις σύγχρονες εξελίξεις – τακτικές στον τομέα των UAV – Drone. Τα μικρά Drone που υπήρχαν διαθέσιμα, επιχειρούσαν μονίμως υπό καθεστώς ηλεκτρονικών παρεμβολών. Σύγκριση σε συστήματα μεγαλύτερων κατηγοριών, ασφαλώς θα είναι ακόμη δυσμενέστερη για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. (Σημείωση: Η πρόσφατη «σφαγή» των Σύρων (από άρματα μάχης, ανώτατο και ανώτερο προσωπικό μέχρι και κάποια Α/Α συστήματα) από τουρκικά τακτικά οπλισμένα UAV, πρέπει να τύχει προσοχής και αξιολόγησης).

  • Η άμυνα στην τουρκική επίθεση, έδιωξε έστω και προσωρινά την όποια “ναφθαλίνη” στις τάξεις των στελεχών και τους κράτησε σε μια κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

  • Η Διοικητική Μέριμνα υπήρξε πρωτοφανής. Από τα πιο απλά υλικά φαρμακείου (γάζες, αλοιφές για εγκαύματα, για έμεση κ.λπ.) και κάθε είδος προς κατανάλωση, όλα υπήρχαν διαθέσιμα σε επαρκέστατο βαθμό. Να σημειωθεί πάντως ότι σημαντικό μέρος αυτών αφορούσε δωρεές ιδιωτών.

  • Το λαμπρό ηθικό των κατοίκων του Έβρου, επηρέαζε σαφέστατα το ηθικό των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους επιτυχείς χειρισμούς σε επίπεδο ηγεσίας των δύο εμπλεκομένων υπουργών Εθνικής Αμύνης και Προστασίας του Πολίτη.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: