Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Έκτακτο – Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα στα σύνορά μας, να συγκληθεί τεχνική επιτροπή

Μανώλης Κωστίδης
 
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Άκσοϊ εξέδωσε ανακοίνωση για τις εξελίξεις στον Έβρο.

Η ανακοίνωση: 
«H Ελλάδα  στις 15 Απριλίου του 2020 ανακοίνωσε στο υπουργείο μας ότι θα τοποθετήσει συρμάτινο φράχτη στην περιοχή αποκοπής Φερών (Ferre Kupürü).  


Μετά από τον απαραίτητο  συντονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μαΐου 2020 διακοίνωση στην Ελλάδα, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να γνωστοποιήσει  τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και απαίτησε την σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα.

Δηλώθηκε επίσης στην Ελλάδα ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα πριν γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών.

Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, στις 13 Μαϊου η Ελλάδα ξεκίνησε τοπογραφικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας.
Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε.
Δεν θα ανεχθούμε οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας». 
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: