Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ 0Ι ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ akoutras@e-typos com

Νέο μέτωπο στα δυτικά της Ελλάδας και συγκεκριμένα στο Ιόνιο ανοίγει π Τουρκία, επεκτείνοντας έτσι τη δράση του Πολεμικού της Ναυτικού από το Αιγαίο, που τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιεί συνεχείς «βόλτες» αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και επίδειξης σημαίας.

Φρεγάτες και υποβρύχιο πραγματοποίησαν ανθυποβρυχιακή άσκηση δυτικά της Κεφαλλονιάς, ενώ για αύριο η Άγκυρα έχει δεσμεύσει περιοχές ανατολικά και δυτικά της Κρήτης προκειμένου να διεξαγάγει αεροναυτική άσκηση και άσκηση έρευνας και διάσωσης. Κι αυτά ενώ βρίσκεται σε ισχύ το άτυπο μορατόριουμ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, βάσει του οποίου δεν πρέπει να γίνονται εθνικές στρατιωτικές ασκήσεις για την αποφυγή εντάσεως.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ πολεμικά πλοία θα παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις των τουρκικών σκαφών, τα οποία για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια πλέουν στο Ιόνιο ως ναυτική δύναμη με επικεφαλής τον αντιναύαρχο Ισμαήλ Ταϊλάν.

Πρόκειται για τέσσερις φρεγάτες, «Turgut Reis», «Kemal Reis», «Gaziantep» και «Giresun», το πετρελαιοφόρο «Akar» και το υποβρύχιο «Inonu».

Οι φρεγάτες και το πετρελαιοφόρο βρίσκονται από την περασμένη Τρίτη στα αλβανικά λιμάνια του Δυρραχίου και του Αυλώνα, ενώ το υποβρύχιο είναι από τις 17 Ιουνίου στο λιμάνι του Τάραντα, πραγματοποιώντας επίσκεψη στον ιταλικό ναύσταθμο.

Το Σάββατο τα πλοία επιφανείας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έλυσαν κάβους και αποχώρησαν από τα αλβανικά χωρικά ύδατα, πλέοντας στα διεθνή μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ το «Ινονού» άφησε τον Τάραντα με κατεύθυνση περιοχή 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλλονιάς. Στην περιοχή αυτή, η οποία κατά το ήμισυ εντάσσεται στο FIR Αθηνών. διεξήχθη χθες άσκηση ανθυποβρυχιακή.

Δέσμευση περιοχών

Όλα μαζί τα τουρκικά πλοία κινήθηκαν νότια, στην περιοχή της Κρήτης, όπου με ΝΟΤΑΜ έχουν δεσμεύσει δύο περιοχές. Μία δυτικά και μία ανατολικά της μεγαλονήσου.

Σκοπός είναι η πραγματοποίηση αεροναυτικών γυμνασίων, με τη συμμετοχή μαχητικών και εναέριου στόχου, αύριο Δευτέρα 28 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κρήτης, στα όρια των FIR Αθηνών και Μάλτας.

Η ηγεσία του Πενταγώνου παρακολουθεί με προβληματισμό τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, κυρίως στο Ιόνιο, και στρατιωτικές πηγές εκτιμούν πως πρόκειται για ενέργεια η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο που επιχειρεί να περάσει η Άγκυρα περί μεγάλης περιφερειακής δύναμης.

Προβληματισμός

Ενδεικτικά και προς ενίσχυση του εν λόγω ισχυρισμού, επιτελείς του Πενταγώνου αναφέρουν πως π ναυτική δύναμη της Τουρκίας (Task Group 496.1) πλέει στη Μεσόγειο εδώ και ένα μήνα, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε Τυνησία. Αλγέρι, Τάραντα, Σπλιτ, Μπάρι και Καρθαμένη Ισπανίας. Με τον απόπλου της από τη ναυτική βάση του Ακσάζ είχε δεσμεύσει και πάλι περιοχές στην Κρήτη, διεξάγοντας αεροναυτική άσκηση και προκαλώντας με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ανήμερα της θλιβερής επετείου του θανάτου του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.

«Με την περιοδεία του τουρκικού στολίσκου στη Μεσόγειο, το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η Άγκυρα είναι αυτό μίας ισχυρής ναυτικής δύναμης, που έχει τις δυνατότητες να κάνει στρατιωτικές επιχειρήσεις και στη θάλασσα», ανέφερε πηγή του Πενταγώνου, η οποία αξιολογεί ως σοβαρό περιστατικό την παρουσία της ναυτικής δύναμης στο Ιόνιο και ιδιαίτερα ρε την εκτέλεση ανθυποβρυχιακής άσκησης.

Επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο η Άγκυρα, προκειμένου να «σφραγίσει» την ισχυρή της παρουσία, να προβεί και οε κάποιας μορφής πρόκληση στο Αιγαίο, στην πορεία του στολίσκου προς το Ακσαζ

Η ναυτική τουρκική δραστηριότητα στο Ιόνιο και την Κρήτη αντιμετωπίζεται από ελληνικής πλευράς και με σκεπτικισμό, διότι οι ασκήσεις διεξάγονται εντός της περιόδου του θερινού μορατόριουμ που ισχύει από το 1988 (μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ) και απαγορεύει στρατιωτικές δραστηριότητες για λόγους ηρεμίας.

«Παρά το γεγονός ότι τόσο η άσκηση στην Κεφαλλονιά όσο και στην Κρήτη, τουλάχιστον όσον αφορά το σχεδιασμό τους, δεν παραβιάζει άμεσα το μνημόνιο, είναι ωστόσο εκτός πνεύματος», τονίζουν αξιωματικοί του ΓΕΕΘΑ.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης το δίμηνο μορατόριουμ του 1988 επεκτάθηκε σε τρίμηνο, από 1 5 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου.

Προβληματίζει έντόνα η συνεργασία με Αλβανία

Η Άγκυρα προσπαθεί να περάσει το μήνυμα μιας επιβλητικής ναυτικής δύναμης

ΕΝΑΣ επιπλέον λόγος για τον οποίο ανησυχεί η στρατιωτική ηγεσία είναι η αναπτυσσόμενη συνεργασία Τουρκίας και Αλβανίας.

Η Άγκυρα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τις ναυτικές εγκαταστάσεις στο - Δυρράχιο και τον Αυλώνα για τον ελλιμενισμό πέντε πολεμικών της πλοίων, προκαλώντας τα θετικά δημόσια σχόλια αξιωματούχων της κυβέρνησης των Τι­ράνων και του αλβανικού Τύπου.

Για άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Αρμπέν Ιμάμι, υποδεχόμενος τον Τούρκο επικεφαλής της ναυτικής δύναμης αντιναύαρχο Ισμαήλ Ταϊ­λάν, ενώ εκτίμησε θετικά τη βοήθεια για εκπαίδευση μεγάλου αριθμού Αλβανών αξιωματικών στην Τουρκία, καθώς και τη συνεργασία στο Αφγανιστάν.

Σύντομα αναχωρεί για το Αφγανιστάν αλβανική ιατρική ομάδα, η οποία θα λειτουργεί στο πλαίσιο της τουρκικής διοίκησης.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΣΕΛ 20

Δεν υπάρχουν σχόλια: