Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Προετοιμαζόμαστε για τη «Νικηφόρος»


 
Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Έκκληση προς όλους τους νέους να εκπληρώσουν την ιερή, όπως τη χαρακτηρίζει, υποχρέωση της στρατιωτικής τους θητείας απευθύνει ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στη «Σ» ο Αντιστράτηγος Τσαλικίδης τονίζει πως αδικαιολόγητη και προσχηματική αποφυγή εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων, πέραν του ότι αποτελεί παραβατική συμπεριφορά, δύναται να χαρακτηρισθεί και ως «δειλία».
«Οφείλουμε όλοι», υπογραμμίζει, «να συμβάλλουμε στην εξάλειψη του κοινωνικού φαινομένου της φυγοστρατίας, που αποτελεί μάστιγα της εποχής και υποσκάπτει τα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου Κράτους».

Η διακλαδική άσκηση «Νικηφόρος» θα πραγματοποιηθεί φέτος; Και αν όχι, πώς θα καλυφθεί το κενό σε θέματα εκπαίδευσης;

Η διακλαδική άσκηση «Νικηφόρος» έχει σχεδιαστεί από καιρό και έχουν γίνει και συνεχίζονται όλες εκείνες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, προκειμένου να πετύχει το σκοπό της. Αποτελεί μιαν από τις κυριότερες ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς και σ’ αυτή συμμετέχουν πολλές Μονάδες όλων των Όπλων και Σωμάτων, με σημαντικό αριθμό εφέδρων. Είναι γεγονός ότι και στο παρελθόν σε κρίσιμες περιόδους διαπραγματεύσεων είχαν αναβληθεί οι στρατιωτικές ασκήσεις «Νικηφόρος» και «Τοξότης».


Να επισημάνω ότι ένας στρατός δεν ασκείται μόνο σε μιαν άσκηση. Εμείς, ως ΓΕΕΦ, συνεχίζουμε την προετοιμασία της άσκησης σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τον αρχικό σχεδιασμό της. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εκπαίδευση των δυνάμεών μας, που είναι και η κύρια αποστολή της Εθνικής Φρουράς στην ειρήνη, διεξάγεται σε συνεχή βάση, για την επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας και μεγιστοποίηση της μαχητικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς, και αυτή δεν στηρίζεται και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη διεξαγωγή ή όχι της άσκησης «Νικηφόρος». Σίγουρα, η άσκηση «Νικηφόρος» εξυπηρετεί και άλλους εθνικούς σκοπούς.



Καθιερώθηκε στη συνείδηση όλου του κόσμου ως το επιστέγασμα της εκπαίδευσης και ως απόδειξη της ετοιμότητας και μαχητικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς. Το ΓΕΕΦ, όμως, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα και τις ιδιαιτερότητες των ημερών που διερχόμαστε, έχει προγραμματίσει και κλιμακώσει την εκπαίδευση των Μονάδων του, έτσι που σε περίπτωση που αποφασισθεί η μη διεξαγωγή της, να μην επηρεαστεί η μαχητική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.


Αγαστή συνεργασία

Η Κύπρος είναι ένα αλύτρωτο κομμάτι του Ελληνισμού και εσείς εδώ υπηρετείτε το Έθνος και την Κύπρο. Σας γεμίζει η αποστολή σας ή κάποιοι σας βάζουν εμπόδια;

Η αποστολή μου με γεμίζει, γιατί αισθάνομαι ότι η υπηρεσία μου εδώ είναι η ελάχιστη προσφορά προς το Έθνος και την Κύπρο. Είμαι στρατιώτης και ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς έχω επικεντρωθεί στα καθαρά στρατιωτικά μου καθήκοντα. Νιώθω ότι σε θέματα αρμοδιότητάς μου βρίσκομαι σε αγαστή συνεργασία με την Κυβέρνηση και όλους τους κρατικούς φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης αντιλαμβάνομαι πως κάθε πράξη και ενέργειά μου κρίνεται από την κυπριακή κοινωνία. Θεωρώ τη θητεία μου ως Α/ΓΕΕΦ μια ξεχωριστή, μοναδική εμπειρία, προστιθέμενη στις προηγούμενες κατά τη διάρκεια της σαραντάχρονης και πλέον υπηρεσίας μου, και υπό την έννοια αυτή επιθυμώ να είμαι πραγματικά χρήσιμος και μόνο χρήσιμος, καθ' όσον από πλευράς επαγγελματικής καταξίωσης έχω αγγίξει το 100%.



Έχουμε λόγο και ρόλο
Τι έχετε αποκομίσει από τις επαφές σας με Ευρωπαίους συναδέλφους;

Αυτό που έχω αποκομίσει από τις επαφές μου με Ευρωπαίους συναδέλφους είναι ότι έστω και αν ανήκεις σε μικρό Κράτος Μέλος (ΚΜ) από άποψη έκτασης αναγνωρίζονται οι τεκμηριωμένες προτάσεις που υποβάλλονται για οποιαδήποτε θέματα συζητούνται. Οι θέσεις αρχής, που αφορούν τόσο την Ε.Ε. (σεβασμός Συνθηκών) όσο και τον ΟΗΕ (Χάρτα) αποτελούν το θεμέλιο λίθο για τις ενέργειες και αποφάσεις της Ένωσης. Όλοι νιώθουμε Ευρωπαίοι έναντι τρίτων, αν και ακόμα δεν έχει καθιερωθεί πλήρως κοινή ευρωπαϊκή κουλτούρα και συνείδηση. Υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα και στη συμβολή του κάθε κράτους-μέλους καθ' οδόν προς της ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι μικροί στρατοί μπορούν να παίξουν ρόλο στο αμυντικό γίγνεσθαι της Ε.Ε.;

Κατ' αρχάς πρέπει να γίνει κατανοητό και ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει Ευρωπαϊκός Στρατός, αλλά γίνονται συνεχή μικρά βήματα για απόκτηση αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε., για εκτέλεση αποστολών τύπου «Πέτερσμπερκ» (αφορούν κυρίως ανθρωπιστικές αποστολές και αποστολές διατήρησης και επιβολής της ειρήνης) Αυτά τα βήματα συνίστανται:

α) Στη δημιουργία Συγκροτημάτων Μάχης της Ε.Ε., που αποτελούν τις Μονάδες Ταχείας Αντίδρασης της Ένωσης.

β) Η Εθνική Φρουρά συμμετέχει στο κοινό Συγκρότημα Μάχης HELBROC με κράτος πλαίσιο την Ελλάδα και συμμετοχή τμημάτων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Επίκειται και η συμμετοχή σ’ αυτό της Ουκρανίας.

γ) Στις αποστολές της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ), στις οποίες συμμετέχουν όλα τα ΚΜ.

δ)Στους κοινούς διμερείς (γάλλο-γερμανική Ταξιαρχία) και πολυεθνικούς (EUROFOUR-EUROMARFOR) αμυντικούς σχηματισμούς.

ε) Στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, όπου αναζητείται κοινή ανάπτυξη δυνατοτήτων / εξοπλισμών / βιομηχανίας για υποστήριξη των επιχειρήσεων ΚΠΑΑ. Στην Ε.Ε. υφίσταται Κατάλογος Δυνάμεων, στον οποίο συνεισφέρουν εθελοντικά τα Κ.Μ., με στόχο τη δημιουργία δύναμης 60.000 ανδρών, ικανών να επιχειρούν στο πλαίσιο των αποστολών «Πέτερσμπερκ». Σε όλα τα παραπάνω η συμμετοχή και των μικρών στρατών, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην εκτέλεση, είναι απαραίτητη. Έχουν λόγο και ρόλο. Η λήψη αποφάσεων σε θέματα άμυνας λαμβάνονται με ομοφωνία.







Η αξιοκρατία

Υπάρχει σήμερα αξιοκρατία στην Εθνική Φρουρά; Είναι δίκαιο το υπάρχον σύστημα υλοποίησης μεταθέσεων των Εθνοφρουρών;

Για να μπορεί ένας οργανισμός να είναι αξιόπιστος και να λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια, απολαμβάνοντας με συντριπτική πλειοψηφία την αποδοχή του κυπριακού λαού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βασίζεται σε αρχές και αξίες, όπως είναι η δικαιοσύνη, η διαφάνεια και η αξιοκρατία. Όσον αφορά τις διαδικασίες που εφαρμόζονται για τις τοποθετήσεις-μεταθέσεις των εθνοφρουρών στις Μονάδες, γίνονται με μηχανογραφικό σύστημα, το οποίο είναι αξιόπιστο, αδιάβλητο και αξιοκρατικά δομημένο κατά τέτοιον τρόπο, που να καλύπτει πρωτίστως τις ανάγκες τις Ε.Φ., συνδυαζόμενο ταυτόχρονα με τα κοινωνικά κριτήρια των εθνοφρουρών. Όπως είναι γνωστό, η επιλογή των βαθμοφόρων γίνεται με αδιάβλητες εξετάσεις από το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παράλληλα, προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στα προβλήματα, να λαμβάνουμε τα μηνύματα που μας αφορούν, απονέμοντας στο μέτρο του δυνατού κοινωνική δικαιοσύνη, γι’ αυτό και πρόσφατα προβήκαμε στην αναθεώρηση των κριτηρίων μεταθέσεων και αποφασίσαμε τη συχνότερη σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων.

Ο θεσμός των ΕΠΥ
Κάποτε είπατε στη Βουλή ότι ο θεσμός των ΕΠΥ είναι αποτυχημένος. Έτσι είπατε ή εννοούσατε κάτι άλλο;

Ναι, το έχω πει, αλλά με την εξής έννοια. Ότι από θεσμός οπλίτη μικρής χρονικής διάρκειας (5 έτη), εξελίχθηκε σε άτυπο θεσμό Υπαξιωματικών μακράς διαρκείας (μέχρι το 50ό έτος ηλικίας τους). Η Ε.Φ. έχει μεγάλες ανάγκες σε οπλίτες και υπάρχει απαίτηση το κενό στο στρατεύσιμο προσωπικό να καλύπτεται από επαγγελματίες οπλίτες. Αυτή την ανάγκη δεν είναι δυνατό να την καλύψει ο θεσμός των ΕΠΥ, ο οποίος, όπως εξελίχθηκε, καλύπτει ανάγκες μονίμων Υπαξιωματικών.

Μάστιγα της εποχής το φαινόμενο της φυγοστρατίας

Και μια τελευταία ερώτηση, κ. Αρχηγέ. Ποιο μήνυμα θα στείλετε στους νέους που παρουσιάζονται αυτές τις μέρες στα ΚΕΝ, για να υπηρετήσουν τη θητεία τους και ποιο στους γονείς τους;

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω, τόσο τους νέους όσο και τους γονείς, ότι πρωταρχικό μέλημα και κυρίαρχος σκοπός του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ είναι η φροντίδα για το ανθρώπινο δυναμικό της Ε.Φ., που είναι και ο κυριότερος πολλαπλασιαστής ισχύος των Δυνάμεών μας. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε καθημερινά και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ώστε να αξιοποιήσουμε τη θητεία στο μέγιστο δυνατό βαθμό, μετατρέποντάς τη σε χρόνο πραγματικά δημιουργικό, προς όφελος όλων και όχι να αποτελεί χαμένο χρόνο. Η αδικαιολόγητη και προσχηματική αποφυγή εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων, πέραν του ότι αποτελεί παραβατική συμπεριφορά, δύναται να χαρακτηρισθεί και ως «δειλία», που εκθέτει την αξιοπρέπεια του ατόμου στον κοινωνικό του περίγυρο.

Οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε στην εξάλειψη του κοινωνικού φαινομένου της φυγοστρατίας, που αποτελεί μάστιγα της εποχής και υποσκάπτει τα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου Κράτους. Αποτελεί ανάγκη για την πατρίδα μας να έχουμε στρατιώτες μαχητές, φιλότιμους, υπερήφανους και με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Καλώ όλους τους πραγματικά υγιείς νέους να εκπληρώσουν αυτή την ιερή υποχρέωση και να υπηρετήσουν την πατρίδα, γεγονός που θα τους κάνει περήφανους. Όλοι οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν ότι στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά τα πάντα κατακτώνται με προσπάθεια, αγώνα και θυσίες.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Αναδημοσίευση από ΙΝΦΟΓΝΩΜΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: