Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Αρχισε ο 44ος ελληνοτουρκικός γύρος επαφών

 
Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες ο 44ος (ζωή να έχουν) γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» εμφανίζεται επιφυλακτικός για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν οι συγκεκριμένες επαφές. «Θα πιστέψω στις πιθανότητες επιτυχίας του διαλόγου για το Αιγαίο όταν δω αποτελέσματα» λέει χαρακτηριστικά για τον νέο γύρο διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας ο κ. Δρούτσας.

Παράλληλα αφήνει αιχμές για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και υπογραμμίζει ότι «η διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. δεν είναι ανατολίτικο παζάρι». «Στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Και πώς να μην υπάρχει όταν βλέπουμε να συνεχίζονται απαράδεκτες πρακτικές στο Αιγαίο... Οφείλουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να μη μένουμε αδρανείς» τόνισε επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας έτσι ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα.

Ο κ. Δρούτσας, αναφερόμενος στην τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, τόνισε ότι δεν συμβάλλει στις προσπάθειες που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών: «Αναρωτιέμαι κατά πόσο η τουρκική ηγεσία τη θεωρεί συμβατή με το πολυδιαφημισμένο δόγμα περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς λύση του Κυπριακού και χωρίς πλήρη σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές πάγια θέση της χώρας μας είναι πως η μόνη διαφορά στο Αιγαίο αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Ενα θέμα κυρίως νομικό, αφού ορίζεται από το υπάρχον Διεθνές Δίκαιο, αλλά και με πολιτικές προεκτάσεις. Και τούτο γιατί η νομική λύση απαιτεί την από κοινού προσφυγή στη Χάγη, πράγμα που αρνείται πλέον κατηγορηματικά η Τουρκία, επιδιώκοντας διμερή -πολιτική- διαπραγμάτευση.

Πέρα όμως από αυτή τη διαφορά, η τουρκική πλευρά θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλα ζητήματα, όπως το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, την αμφισβήτηση του δικαιώματος της χώρας μας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα δώδεκα μίλια, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επιχειρώντας μια συνολική ανατροπή του status quo σε αυτό.


ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: