Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Θύμωσε ο… Αχμεντινετζάντ!


Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα διεξάγει συνομιλίες με την Δύση για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα νωρίτερα από τα τέλη Αυγούστου, προκειμένου να “τιμωρήσει” τις παγκόσμιες δυνάμεις για το γεγονός ότι επέβαλαν σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν στις αρχές του μήνα εξαιτίας της άρνησης της Τεχεράνης να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα στην Τεχεράνη ότι η απόφαση έχει ως στόχο “να τιμωρήσει τη Δύση” και να την μάθει πως να μιλάει στα άλλα έθνη.
Δηλώσεις Λαβρόφ
Το Ιράν πρέπει να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας και να αποδείξει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος. Τη σχετική δήλωση έκανε oΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνάντηση με την Ισραηλινή ομόλογό του Τσίπι Λίβνι. Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι το Ιράν πρέπει να ενεργεί αυστηρά στα πλαίσια του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ και των αποφάσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Με τη σειρά του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αντιτίθεται στις μονομερείς κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Όπως είπε, η τήρηση των μέτρων περιορισμού, που περιέχονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπονοεί την ανάγκη για τα κράτη-μέλη να απόσχουν από τη χρησιμοποίηση επιπρόσθετων κυρώσεων.

ΠΗΓΗ: Ο Δραγουμάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: