Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Επιταχύνονται οι εξελίξεις σε Κυπριακό και Σκοπιανό





Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΤΣΙΜΕΝΤΕ - ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Επιτάχυνση των διαδικασιών επίλυσης τόσο του Κυπριακού όσο και του Σκοπιανού προβλέπεται μέσα στο προσεχές διάστημα, με στόχο μέχρι το τέλος του 2010 να έχει βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Κοινότητας για το πολιτικό πρόβλημα στη Μεγαλόνησο, ενώ την ίδια στιγμή προωθούνται και οι διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα με την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Το πρόσφατο ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, καθώς και η δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι αισιοδοξεί για προώθηση σημαντικών θεμάτων στην περιοχή μας, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη δρομολόγηση νέων εξελίξεων.


Εξάλλου, αύριο Δευτέρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου θα συναντηθεί με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και οι συνομιλίες τους αναμένονται να έχουν κάθε άλλο παρά εθιμοτυπικό ή διερευνητικό χαρακτήρα.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, καθώς το κεφάλαιο του «περιουσιακού» υπήρξε πάντα ακανθώδες για την επίλυση του Κυπριακού. Τα πρώτα δείγματα γραφής του Έρογλου μετά από την ανάληψη της λεγόμενης προεδρίας του ψευδοκράτους αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν έχει περιθώρια αποχώρησης από το τραπέζι του διαλόγου και οι προσπάθειες κωλυσιεργίας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων ζημιώνουν περισσότερο την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Την ίδια στιγμή, στη Λευκωσία, παρά τις αντιδράσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, έχει πλέον εδραιωθεί η διαπίστωση ότι κάθε χρόνος που περνάει χωρίς επίλυση του Κυπριακού προβλήματος είναι σε βάρος των συμφερόντων των Ελληνοκυπρίων. Το πρόβλημα των εποίκων που πληθαίνουν απειλητικά υψώνεται αμείλικτο και η μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί τετελεσμένα που μελλοντικά θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Παρά την άρνηση με την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά αντικρίζει τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την επίλυση του Κυπριακού, -δικαιολογημένη αντίδραση μετά από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες «επιβολής» λύσης με αποκορύφωμα το Σχέδιο Ανάν- σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί τη διαιώνιση του προβλήματος και την παγίωση της διχοτόμησης του νησιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυπριακή ηγεσία έχει φροντίσει τα τελευταία χρόνια να αναδείξει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και παράλληλα έχει συνάψει μεγάλες ενεργειακές συμφωνίες με αμερικανικές και αιγυπτιακές εταιρείες για την εκμετάλλευση του ενεργειακού της πλούτου, βάζοντας στο «παιχνίδι» και την Ουάσιγκτον, η οποία έχει κάθε λόγο, πλέον, να θέλει να προωθήσει την επίλυση του Κυπριακού.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ έχει εντοπίσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές που εφάπτονται της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Ο κ. Πασχαλίδης απέφυγε να δώσει στοιχεία όσον αφορά τις ποσότητες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η τηλεόραση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, η ποσότητα που εντοπίστηκε υπολογίζεται στα 24 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα!
Το φυσικό αέριο εντοπίστηκε στις θαλάσσιες περιοχές Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ, που εφάπτονται με το κυπριακό "οικόπεδο δώδεκα", του οποίου την εκμετάλλευση των αποθεμάτων ανέλαβε η αμερικανική εταιρεία "Noble Energy", η ίδια που ανέλαβε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Ισραήλ.
Εκ των πραγμάτων, μια ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του έτους θα στηρίζεται αναμφίβολα και σε ενεργειακά συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ισραήλ, που μπορούν να «κινήσουν πολλά νήματα», ενώ η Τουρκία φαίνεται να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, με σκοπό να εκδηλωθεί την κατάλληλη στιγμή και πάντα προς διασφάλιση των συμφερόντων της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Πάντως, οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν από την Αθήνα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του 2010, συνηγορούν στην άποψη ότι θα έχουμε εξελίξεις μέσα στους επόμενους μήνες επί του θέματος.
Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για ύπαρξη «μυστικής διπλωματίας» στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ και τις διαβεβαιώσεις ότι "παίρνουμε πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε τη διαδικασία μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς", οι δηλώσεις της Σκοπιανής ηγεσίας περί ασφυκτικών πιέσεων που έχουν κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες αποκαλύπτει μια έντονη παρασκηνιακή κινητικότητα.
Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Μάθιου Νίμιτς είναι πολύ κοντά στο να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια νέα, συμβιβαστική πρόταση, για την οποία όμως επιδιώκει να έχει εξασφαλίσει εγγυήσεις και από τις δύο πλευρές, τουλάχιστον ότι δεν θα την απορρίψουν a-priori οδηγώντας σε νέο αδιέξοδο τη μεσολαβητική προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών.
Η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, παρουσιαζόταν, αρχικά, από τη σκοπιανή πλευρά ως ανασταλτικός παράγοντας για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, ενώ σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν στη γειτονική χώρα ότι υπό τις συνθήκες «οικονομικής ομηρίας» που τελεί η Ελλάδα είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για την προώθηση των δικών τους θέσεων, αφού η ελληνική κοινή γνώμη είναι «απασχολημένη» με τα οικονομικά μέτρα και την αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε κάθε ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να καταρρίψει τις φήμες που φέρουν την εξωτερική μας πολιτική και τη διαπραγματευτική μας ισχύ σε δεινή θέση λόγω των οικονομικών μας προβλημάτων, ενώ ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να έχει ανοιχτό έναν δίαυλο επικοινωνίας με την σκοπιανή ηγεσία, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη, όπου σε κάθε επίσκεψή του στις ΗΠΑ επιδιώκει να επισκεφθεί.
Εξάλλου, η δήλωση Παπανδρέου από το βήμα της Συνόδου Κορυφής των χωρών - μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη Τετάρτη, ότι «με τον Νίκολα (Γκρουέφσκι) έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και καταβάλει εκ νέου προσπάθειες, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που εξακολουθεί να μας απασχολεί, πάντοτε βεβαίως στο πλαίσιο της διαδικασίας διαμεσολάβησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», έλαβε ιδιαίτερη προβολή από τα ΜΜΕ των Σκοπίων ως προάγγελος νέων εξελίξεων στο θέμα της ονομασίας.
Την ίδια στιγμή, οι διαρροές στα ελληνικά ΜΜΕ και τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν για πιθανή επίτευξη συμφωνίας
στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» συντηρούν μια δυναμική επί του ζητήματος και δοκιμάζουν τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης για να προετοιμάσουν και τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν επικοινωνιακά μια νέα πρόταση, που ενδεχομένως να απαιτεί αρκετούς εθνικούς συμβιβασμούς. 



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: