Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Πως να υπάρξει εξωτερική πολιτική;


Η βαθειά οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα, δεν άφησε εκτός, την εξωτερική πολιτική, την κοινωνία, τον τύπο ή κάπιοον από τους θεσμούς. 
Δυστυχώς οδηγούμαστε σε πλήρη καταστροφή ασχέτως του τι ψελλίζει ο Γ. Παπανδρέου, ο Γ . Παπακωνσταντίνου, η Λ. Κατσέλη ή οποιοσδήποτε άλλος. 
Αυτό που μας συνέβει δεν έχει σχέση μόνο με την υπερχρέωση, αλλά δυστυχώς με το γεγονός πως στη χώρα αυτή δεν λειτουργεί τίποτε απολύτως, όπου θεσμοί, αξίες και πολιτικές έχουν περιπέσει σε απόλυτη ανυποληψία. 
Γεγονότα όπως το τι έγινε στο Ναυτικό Μουσείο από ένα παλιόπαιδο, ή στο “Αβέρωφ” από ένα ναύαρχο, δεν είναι άσχετα μεταξύ τους και με την κρίση των τρπαεζών, τη κρίση στις εργασιακές σχέσεις ή το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης δράσης συνδικαλιστών ή το υβρεολόγιο στο δικαστικό σώμα.
Όταν η Πολιτεία δεν δίνει το παράδειγμα σεβασμού των δικών της αποφάσεων, τότε γιατί περιμένει κάτι ανάλογο από την κοινωνία;
Η Ελλάδα, μας αρέσει ή όχι έχει πτωχεύσει. Ενεχομένως όχι δημοσιονομικά αλλά από πλευράς αξιών, σαν κράτος δεν υπάρχει τίποτε που να την κρατά όρθια. Ένας φίλος της Ελλάδας, διερωτάται “μα γιατί η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε” αλλά δεν μπορεί να απαντήσει. Ρωτά, γιατί δεν εκμεταλλεύεται την κρίση για να επανεπιβεβαιωσει θεσμούς, νόμους και πολιτικές. Πράγματα που δεν έχουν οικονομικό κόστος. Για παράδειγμα γιατί οι τροχονόμοι και οι μοτοσυκλεττιστές της Αστυνομίας πίνουν καφέ εν ώρα υπηρεσίας; Γιατί συχνά σε τρόφιμα οι αναγραφόμενες ουσίες δεν είναι πραγματικές; Τι ποινές θα αποδοθούν σε καθηγητές πανεπιστημίων που πέρασαν και συνεχίζουννα περνούν καλά, χάρη στο μεγάλο φαγοπότι των πόρων της ΕΕ; Για όλα αυτά και πολλά άλλα (χιλιάδες) πράγματα το ΔΝΤ, η ΕΕ και ΕΚΤ, δεν πρόκειται ποτέ να εκφέρουν μια λέξη. Αλλά είναι βέβαιο πως χωρίς κανόνες στο μέλλον, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε!
Τι σχέση έχουν όλα αυτά μπορεί να ρωτήσει κάποιος με την Εξωτερική Πολιτική; Μα σαφώς κανένα. Απλά προσπαθώ να καταλάβω και να δώσω να καταλάβετε κι εσείς γιατί δεν υπάρχει και δεν πρόκειται ναυπάρξει εξωτερική πολιτική.
Γιατί κανείς δεν νοιάζεται…

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

2 σχόλια:

yannidakis είπε...

ειναι προφανης η αγανακτιση σου & σιγουρα δικαιολογημενη.
Εντουτοις δεν μπορω να πω πως δεν υπαρχει εξωτερικη πολιτικη, τουλαχιστον οχι οπως καταληγεις στο συμπερασμα εσυ. Το αν καποιος νοικιασε το "Αβερωφ" δεν ασχετιζεται με το κρατος. Αλλωστε δεν μιλαμε για μπαμπουλες. Αν ο γιος του Ζαγοριτη εκανε ανηθικες πραξεις σε λαθος χωρο δεν φταιει ο πατερας του & πολυ περισσοτερο το κρατος που καποιος αλητης εκμεταλευτηκε τη φημη του μπαμπα ως γνησιος νεοελληνας
Το προβλημα αφορα στις αξιες στο συνολο τους κι οχι μεμονωμενα σε 1-2 περιπτωσεις. Εμεις ως παιδια ή εμεις ως γονεις βοηθαμε για την εξυγιανση σε θεσμους & αξιες :[

ΕΛΛΗΝΙΛΑΤΡΗΣ είπε...

Αγαπητέ yannidakis , το άρθρο που αναδημοσιεύεται δεν είναι δικό μου αλλά της ιστοσελίδας Δραγουμάνος.
Όσο για την εξωτερική μας πολιτική, πιστεύω ότι υπάρχει κάποια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ και μ' αυτήν.
Τώρα για τον γιο του Ζαγορίτη...δεν νομίζω ότι οι πράξεις του τον τιμούν και σίγουρα εκθέτει τον πατέρα του.
Σ' ευχαριστώ που σχολίασες στο ιστολόγιο μας.