Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ερντογάν μαινόμενος ... εναντίον Τύπου!


 Στις 17 Ιανουαρίου ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε μήνυση εναντίον του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Ταράφ, Αχμέτ Αλτάν, «για προσβολή εναντίον του προσώπου του και υπέρβαση των ορίων της ελευθερίας της έκφρασης».

Στο άρθρο του, που είχε τίτλο «Ο Ερντογάν και ο κούφιος τσαμπουκάς» και δημοσιεύτηκε στο φύλο της 15ης Ιανουαρίου, ο Αλτάν παρομοίωσε τον Ερντογάν με τον οδηγό του ανέκδοτου, που κινείται στο αντίθετο ρεύμα, ακούει στο ραδιόφωνο ότι ένας τρελός κινείται στο αντίθετο ρεύμα και σκέφτεται: «Μα τι ένας; Εδώ τόσοι τρελοί πάνε αντίθετα!».


Αφού κατηγόρησε τον τούρκο πρωθυπουργό για εξαπάτηση του λαού, συμβιβασμούς με το στρατιωτικό κατεστημένο, ανειλικρίνεια, έλλειψη ντομπροσύνης και αισθητικών αξιών, κατέληξε:  

«Να δούμε πόσο ακόμα θα εξαπατάς με τον κούφιο τσαμπουκά σου που καταπίνει τη γλώσσα του μπροστά στους στρατηγούς και ξεσηκώνεται απέναντι σε καλλιτέχνες».

Ο Αλτάν άσκησε επίσης σκληρή κριτική στον Ερντογάν επειδή χαρακτήρισε έκτρωμα το «Μνημείο της Ανθρωπότητας», που βρίσκεται στην πόλη Κάρς και συμβολίζει τη φιλία ανάμεσα σε Τούρκους και Αρμενίους. 

«Έχεις τολμήσει ποτέ να ασκήσεις κριτική για αισθητικούς λόγους σε κάποιο άγαλμα του Ατατούρκ ή σε κάποιο τζαμί;» ρωτούσε στο άρθρο του.

Στην αγωγή του τούρκου πολιτικού αναφέρεται ότι ο Αλτάν έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της ελευθεροτυπίας και επιτίθεται προσωπικά στο Πρωθυπουργό της Τουρκίας, προσβάλλοντας τον.

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα «Taraf» είναι η εφημερίδα που έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας την περίπτωση Εργκενεκον, αλλά και αυτή της υπόθεσης «Βαριοπούλας».

Η αγωγή εναντίον της «Taraf» ήταν το τελευταίο θερμό επεισόδιο στον πόλεμο ανάμεσα στον τούρκο πρωθυπουργό και τον Τύπο που κρατάει εδώ και καιρό. 

Μόνο τον περασμένο χρόνο ο Ερντογάν έχει μηνύσει επίσης τον ποιητή Αταόλ Μπεχράμογλου, τον πρώην αρχισυντάκτη της «Χουριέτ», Οκτάι Εκσί και τα 15 μέλη ενός θεατρικού θιάσου.

Σε γενικές γραμμές ο Ερντογάν έχει αποδειχτεί πως δεν αντέχει την κριτική. 

Μια από τις πλέον ανελέητες συγκρούσεις του με την τέταρτη εξουσία ήταν η διαμάχη του με τον ισχυρότατο εκδότη Αϊντίν Ντογάν, τα έντυπα του οποίου ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση και στο πρόσωπο του.

Η διαμάχη κατέληξε στο να επιβληθεί στον Ντογάν το αστρονομικό πρόστιμο των 3,7 δις. δολαρίων για … φοροδιαφυγή. 

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο σύνολο των περιουσιακών στοχείων του Ομίλου, στον οποίο ανήκουν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μεγάλης κυκλοφορίας και ακροαματικότητας, όπως οι εφημερίδες Hurriyet, Milliyet, η αθλητική Fanatik και τα τηλεοπτικά δίκτυα Kanal D, Star TV και CNNTurk. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντογάν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για πώληση του ομίλου του στον όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοκ.

Παρά τις εκσυγχρονιστικές εξαγγελίες του Ερντογάν ουδείς αμφιβάλλει ότι η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία βρίσκεται υπό διωγμό. 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταγγέλλει ότι 40 τούρκοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή και περισσότεροι από 700 περιμένουν να δικαστούν, οι περισσότεροι από αυτούς κουρδικής καταγωγής που κατηγορούνται ότι κάνουν αντιτουρκική προπαγάνδα.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Ιρφάν Ακτάν καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλακή επειδή σε ένα ρεπορτάζ του τόλμησε να περιλάβει την άποψη ενός μέλους του ΡΚΚ.

Ο Μεχμέτ Μπαρανσού, ένας δημοσιογράφος με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του, μόνο τους τελευταίους 18 μήνες έχει οδηγηθεί στο δικαστήριο περισσότερες από 40 φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: