Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μπαγίς: «Πίσω από τους Ελληνοκυπρίους υπάρχουν άλλες δυνάμεις»




Τα εμπόδια που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., δεν μπορούν να εξηγηθούν λογικά, ως απόρροια των ελληνοκυπριακών συμφερόντων, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός επικρατείας και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. κ. Εγκεμέν Μπαγίς και για αυτό υποστήριξε ότι «πίσω από αυτούς (τους Ελληνοκυπρίους) υπάρχουν άλλες δυνάμεις».

«Ποιες μπορεί να είναι αυτές; 
Μπορεί να είναι αυτές που ανησυχούν ότι η Τουρκία θα είναι ανταγωνιστής τους όταν γίνει πλήρες μέλος στην Ε.Ε.;», αναρωτήθηκε.

Μιλώντας στο πρόγραμμα «Γραμμή του Ορίζοντα» της δημόσιας τουρκικής τηλεόρασης (TRT) ο κ. Μπαγίς σημείωσε ότι πολλοί «πριν από 5 χρόνια έλεγαν ότι ήταν λάθος η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., τώρα λένε άλλα πράγματα».

«Η Τουρκία δεν παραιτείται από την Ε.Ε. για την Κύπρο ούτε και από την Κύπρο για την Ε.Ε.», είπε ακόμα ο κ. Μπαγίς και υποστήριξε ότι η ένταξη της Τουρκίας με την Ε.Ε., «στην πραγματικότητα αποτελεί τίτλο ασφάλειας» για τους Ελληνοκυπρίους.

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε επίσης ότι έχουν αλλάξει οι διεθνείς εντυπώσεις γύρω από το Κυπριακό, χωρίς η Τουρκία να κάνει ουσιαστικές υποχωρήσεις. 

«Χάρη στην πολιτική μας όλος ο κόσμος μπόρεσε να δει ότι αυτοί που παρεμποδίζουν την λύση είναι οι ελληνοκύπριοι και ότι η πλευρά που καταβάλλει προσπάθεια για την λύση είναι η τουρκική», είπε ο κ. Μπαγίς.

«Άλλο πράγμα είναι το να μην κάνεις υποχωρήσεις, και άλλο να είσαι αδιάλλακτος», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.«Εμείς κάνουμε καθημερινά προσπάθεια για την λύση στην Κύπρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: