Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη του αδερφού του Παναγιώτη Βλαχάκου, Νίκου στον “Ε.Κ”: «Να μην υποστείλουμε ποτέ ξανά την ελληνική σημαία»


Συνέντευξη στο Δημήτρη Παπαγεωργίου

Ο Νίκος Βλαχάκος έχει πολλές ιδιότητες.

 Είναι δημοτικός σύμβουλος στον Πει­ραιά, είναι και γιατρός. Αλλά εμάς, για τη συγκεριμένη συνέντευξη, μας ενδιέφερε πο­λύ περισσότερο μια άλλη του ιδιότητα.

Αυτή του αδελφού του νεότερου ήρωα του Ελληνισμού, Παναγιώτη Βλαχάκου. 15 χρόνια έχουν περάσει από το βράδυ που το ελικόπτερο που σηκώθηκε για να υπερασπιστεί το ελληνικό Αιγαίο κατέληξε στη θάλασσα, χτυπημένο από τις τουρκικές σφαίρες.

Η υπόθεση “θάφτη­κε” όπως – όπως από το κατεστημένο.

Ο σημε­ρινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδω­ρος Πάγκαλος, παρακαλούσε να πάρει ο αέρας τα… πανί (εννοώντας τη σημαία). 

Οι δυ­νάμεις των ΟΥΚ αποσύρθηκαν από τη μεγάλη νήσο των Ιμίων. 15 χρόνια από τότε που ο Κώστας Σημίτης, πρωθυπουργός τότε της χώ­ρας, ευχαρίστησε δημόσια τους Αμερικανούς.

Για εμάς, τους ανθρώπους που πιστεύουν στην πατρίδα, από εκείνο το βράδυ δεν μένει παρά ένα μόνο ένα: η θυσία των τριών νεαρών ηρώων, που προηγήθηκαν λίγους μόνο μήνες των Ισάακ και Σολωμού. 

Πρώτοι αυτοί στην παλιοπαρέα των νεότερων θυμάτων της τουρ­κικής βαρβαρότητας…

Ο γράφων έζησε εκείνη τη νύχτα ως έφη­βος, κολλημένος σε ένα ροδιοφωνάκι, για να μαθαίνει τι γίνεται. Είναι από τις νύχτες που έχουν “εντυπωθεί” στη ζωή μου και που επη­ρέασε σε μεγάλο βαθμό την απόφαση μου να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία.

Ως εκ τούτου, θεωρώ μεγάλη μου τιμή, το ότι σήμερα παίρ­νω αυτή τη συνέντευξη από τον αδελφό εκείνου του νεαρού ανθρώπου που έδωσε τη ζωή του για την υπεράσπιση της πατρίδας μας.

Και προσπαθώ σε αυτή να διερευνήσω μια σειρά από θέματα. Τόσο το τι συνέβη εκείνο το βρά­δυ, όσο και το πως αντιμετώπισε η Πολιτεία τις οικογένειες των Ηρώων και το πώς αντιλαμβά­νονται την έννοια της θυσίας οι πιο κοντινοί συγγενείς.

Σε μια εποχή που ο τότε υπουργός Εξωτερι­κών Θεόδωρος Πάγκαλος χαρακτηρίζει τους στρατιωτικούς ως “αντιπαραγωγικούς”, θε­ωρώ καθήκον του κάθε ενός από εμάς να αναδείξει την έννοια ταυ θανάτου, του ηρωικού θανάτου. 

Ανάλογες έννοιες, αποδεικνύονται μόνο στην πράξη. Όπως ακριβώς στην πράξη των Ηρώων Βλαχάκου, Γιαλοψού, Καραθανάση.

Πώς αντιλαμβάνεσθε εσείς την “επέ­τειο” της νύχτας των Ιμίων; Ως μια προ­σωπική ή ως μια εθνική τραγωδία;

Κατ’ αρχήν να ξεκινήσω να σας πω, ότι βα­σικά θεωρώ ότι πρόκειται για μια εθνική τρα­γωδία, διότι εκείνο τα βράδυ, το μελανό βρά­δυ για τη χώρα μας, μαστιγώθηκε το γόητρο της ελληνικής ψυχής και παλικαριάς. 

Σαν προσωπική τραγωδία θέλω να πω ότι χάσαμε μέσα από την αγκαλιά μας, ο πατέρας μου κι’ εγώ τον “μικρό”.

Τον χάσαμε τόσο απρόσμε­να, τόσο ξαφνικά που δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι δεν θα μπορούσαμε ποτέ να τον ξανασφίξουμε στην αγκαλιά μας.

Πως κρίνετε τη στάση της πολιτείας έναντι της μνήμης τόσο του αδελφού σας όσο και των άλλων παιδιών που χάθηκαν εκείνο το βράδυ; Τον θυμάται ή όχι;

Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι τόσο ο αδελφός μου, όσο και οι δύο άλλοι ήρωες, τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατί­ας κ. Στεφανόπουλο τότε, ως αναγνώριση της αυτοθυσίας τους, έναντι όλων αυτών που επιβουλεύτηκαν, που θέλησαν να προσαρτή­σουν κομμάτι της ελληνικής γης κάνοντας το δικό τους. 

Από την επίσημη Πολιτεία, την κά­θε κυβέρνηση, μόνο οι Δήμοι, στα όρια των οποίων γεννήθηκαν και γαλουχήθηκαν άν­δρες τα παιδιά αυτά, τους τιμούν κάθε χρόνο με σεμνές τελετές.

Σε κυβερνητικό επίπεδο;

Σε κυβερνητικό επίπεδο ουδείς.

Πιστεύετε τελικά ότι το ελικόπτερο έπε­σε ή καταρρίφθηκε; Τι συνέβη εκείνο το βράδυ;

Τώρα εδώ είναι μεγάλο το κεφάλαιο. Στο μυαλό όλων των Ελλήνων έχει εντυπωθεί η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε. 

Ο τρόπος με τον οποίο καταρρίφθηκε, παρα­μένει μέχρι και σήμερα θέμα προς διερεύνηση. Το επίσημο πόρισμα το οποίο παραλάβαμε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αφήνει αδιευκρίνιστα πάρα πολλά σημεία. Στην ουσία το πόρισμα δεν γράφει απολύτως τίποτε. 

Η πρόωρη διατύπωση από τα χείλη του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας, ότι οι πιλότοι του ελικοπτέρου έπαθαν vertigo, πριν ακόμη βρουν τα άψυχα κορμιά τους, θεωρώ ότι ήταν μια ατυχέστατη ενέργεια και πιστεύω ότι ίσως ήθελε να προκαταλάβει την ερευνητική διαδικασία.

Με εσάς ποιος επικοινώνησε εκείνο το βράδυ, τι σας είπε;

Εγώ τότε ήμουν αγροτικός γιατρός στην Λα­κωνία. Ακουσα ότι έπεσε το ελικόπτερο από τα κανάλια, που πήγαινα στο Ιατρείο. 

Με τον πα­τέρα μου δεν επικοινώνησε κανένας, από την τηλεόραση το έμαθε και αυτός και από συζητήσεις μεταξύ συναδέλφων του αδελφού μου.

Πείτε μας δυο λόγια για τον αδελφό σας. Τι είχε παίξει ρόλο στην απόφαση του να σταδιοδρομήσει στο Πολεμικό Ναυ­τικό;

Να σας πω, αν δεν είναι γνωστό, ότι η οικο­γένεια μου είναι οικογένεια στρατιωτικών. 

Το όνειρο του αδελφού μου, ήταν πάντα το να υπηρετήσει την πατρίδα, μέσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και τα κατάφερε μπαίνοντας στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, από όπου αποφοίτησε, δεύτερος τη τάξει. 

Αφού υπηρέτησε σε διάφορα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, με εξαιρετικά φύλλα ποιότητος από τους Διοι­κητές του, εισήχθη πρώτος και απεφοίτησε πρώτος από την Σχολή Χειριστών της Πολεμι­κής Αεροπορίας, ως πιλότος ελικοπτέρων. 

Η πορεία του, ως πιλότος στα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού οδήγησε την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού τότε στο να τον επιλέ­ξει την εποχή εκείνη, μαζί με τον Χριστόδουλο Καραθανάση για να παραλάβουν σαν πρώτο πλήρωμα τα αναμενόμενα Sea Hawk. Δυστυ­χώς δεν πρόλαβαν. Τους πρόλαβε η νύχτα των Ιμίων.

Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζε­ται ότι έστειλε τον καλύτερο της πιλότο, πρώτο στην σχολή του και αυτός έκανε λάθος χειρισμό.

Τα όσα ειπώθηκαν, ότι ήταν κακή η επιλογή του πληρώματος για τη συγκεκριμένη απο­στολή, βρίσκονται σε σαφή αντίθεση με την πιο πάνω προαναφερθείσα επιλογή για την υποδοχή των νέων ελικοπτέρων.

Και είναι γνωστό ότι ο αδελφός μου είχε φέρει εις πέρας αποστολές έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, βράδυ, σε ίδιες συνθήκες και ακόμη χειρότερες από αυτές των Ιμίων. 

Μόνο τα ελικόπτερα του Π.Ν πετούν βράδυ, στο Αιγαίο για διάφορες επείγουσες καταστάσεις, όπως για παραλαβή ασθενών κλπ. Και ο αδελφός μου είχε εμπειρία.

Πιστεύετε ότι η θυσία του αδελφού σας, “έπιασε τόπο” όσον αφορά στα εθνικά θέματα;

Νομίζω ότι η θυσία του αδελφού μου και των άλλων δύο παλικαριών, εκείνη την νύχτα έσωσε τουλάχιστον το έθνος μας από την ολο­κληρωτική ταπείνωση. 

Κάποιοι θέλησαν να το εναρμονίσουν στο δικό τους ανάστημα.

Νομίζω ότι η θυσία αυτή πολύ απλά μεταλα­μπαδεύει σε μας τους νεότερους ένα μήνυμα το να μην υποστείλουμε ποτέ ξανά την ελλη­νική σημαία.

Οι “γκρίζες ζώνες” παγιώθηκαν εκείνο το βράδυ. Αποτέλεσμα στρατιωτικού ή κυβερνητικού χειρισμού;

Πιστεύω ότι ήταν αποτέλεσμα κυβερνητι­κού χειρισμού, γιατί η πρόσφατη κυβέρνηση της εποχής εκείνης, δεν άφησε μέσα στα πλαί­σια του εγωκεντρισμού τις ένοπλες δυνάμεις να εκτελέσουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας. 

 

Να συμπληρώσω, ότι έχει αποδειχθεί από στρατιωτικούς αναλυτές, ότι το Πολεμικό μας Ναυτικό και τα άλλα δύο Σώματα, ήταν πανέτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε εχθρική πράξη. Δεν τους επετράπη όμως.

Δεν ξέρω εάν έχετε παιδιά. Εάν είχατε γιο και σας έλεγε ότι θέλει να γίνει πιλό­τος ελικοπτέρων, πώς θα αντιδρούσατε;

Έχω δύο κόρες. Η μία κόρη μου που είναι Γ’ Λυκείου δίνει εξετάσεις για Σχολή Ναυτι­κών Δοκιμών. 

Εγώ την έχω αφήσει ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει. 

Αντιλαμβάνομαι πάντως θετι­κά την επιλογή της αυτή, γιατί θα συνεχιστεί η ιστορία της οικογένειας Βλαχάκου. 

Και νομίζω ότι την έχει επηρεάσει στην επιλογή της αυ­τή, το ότι πάντα την έπαιρνα μαζί μου στα Μνημόσυνα, στις εκδηλώσεις για τον αδερφό μου.

Εφημερίδα: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ – ΣΕΛ.8

Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια: