Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Τουρκία: Ασφυκτικές πιέσεις στους στρατιωτικούς!

 http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2011/05/Erdogan_army.jpg


Με την πλάτη στον τοίχο φαίνεται ότι βρίσκεται πλέον το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία, αφού στο «χορό» όσων ζητούν να τεθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις υπό αυστηρό πολιτικό έλεγχο εντάχθηκε και η αντιπολίτευση.
 
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να θέσει προσκόμματα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την «υποταγή» του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στον υπουργό Άμυνας της χώρας.

Όλα αυτά πάντα υπό την προϋπόθεση διαμόρφωσης σύγκλισης απόψεων στο τουρκικό πολιτικό φάσμα, στο Κοινοβούλιο.
Στην περίεργη τουρκική «δημοκρατία», ο αρχηγός του γενικού Επιτελείου, μέχρι σήμερα αναφερόταν απευθείας στον πρωθυπουργό, καθιστώντας έτσι τη θέση του υπουργού Άμυνας, στην κυριολεξία «διακοσμητική»!

Οι αποκαλύψεις έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης του Κιλιτσντάρογλου με δημοσιογράφους όπου ο πολιτικός ηγέτης τους ανέπτυξε το πρόγραμμα του κόμματός του για τις δημοκρατικές ελευθερίες. 

Είναι προφανές ότι το στράτευμα στην Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ενώ και τα περιθώρια αντίδρασης όπως στο παρελθόν, μέσω πραξικοπήματος, έχουν στενέψει δραματικά.

Πάντως είναι λίγο αστείο να μιλάμε για την υποταγή του Α/ΓΕΕΘΑ στον υπουργό Άμυνας, τη στιγμή που το στράτευμα παραδοσιακά ανακατευόταν και εν πολλοίς καθόριζε και την πολιτική ζωή του τόπου, παριστάνοντας τον θεματοφύλακα της κληρονομιάς του μακαρίτη σφαγέα σειράς λαών, του Ατατούρκ που λατρεύουν στην Τουρκία σαν εικόνισμα…
defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια: