Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΠΙΕΣΕΙΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΥΣΗ

 


Οι εν δυνάμει μεσολαβητές στο κυπριακό, επαναβεβαιώνουν με κάθε ευκαιρία τους σχεδιασμούς τους για επίτευξη συμφωνίας πριν από την ανάληψη από της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία. 


Θέτουν παράλληλα ως χρονικό ορίζοντα για να ολοκληρωθούν οι διεργασίες στο κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες για να ασκηθούν πιέσεις στη Λευκωσία, ώστε να επιβληθεί λύση, που θα εξυπηρετεί την Τουρκία και όχι την Κύπρο. 

Αυτά είναι τα σημερινά δεδομένα σε σχέση με τις διεργασίες στο Κυπριακό και ενόψει της τριμερούς συνάντησης που έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τις 7 Ιουλίου στη Γενεύη. 

Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι εκτιμήσεις που κατέθεσε ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκος Αιμιλίου, προσφωνώντας τις εργασίες του 27ου συνεδρίου της Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, στην Ουάσιγκτον. 

Ο Κύπριος διπλωμάτης ανέφερε πως η επιμονή της Άγκυρας «για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης χωρίς οποιοδήποτε ουσιαστικό επίπεδο συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος, αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η δημιουργία συνθηκών πίεσης στην πλευρά μας, για αποδοχή μίας λύσης η οποία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού της Κύπρου». 

Όπως ανέφερε περαιτέρω, η τουρκική πλευρά πιέζει για να τεθούν τεχνητά χρονοδιαγράμματα, απορρίπτει τις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας οι οποίες θα οδηγούσαν σε πραγματικό μομέντουμ τις διαπραγματεύσεις, όπως η διασύνδεση των κεφαλαίων του περιουσιακού με το εδαφικό και τους έποικους.

Κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου, ήταν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έδωσε το στίγμα μέσα στο οποίο κινούνται οι Αμερικανοί σε αυτή τη φάση. 

Κωδικοποιώντας τα όσα ανέφερε ενδιαφέρον έχουν τα εξής: Πρώτο, είπε πως «όλοι εργάζονται για να καταλήξουν τα πράγματα πριν η Κύπρος ανα λάβει την Προεδρία της Ε.Ε.». 

Δεύτερο, έκανε λόγο θα εκατέρωθεν θαρραλέες προσπάθειες για λύση, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν κάποια βήματα προόδου (αναφέρθηκε στο άνοιγμα διόδων ως παράδειγμα). 

Τρίτο, για την τριμερή συνάντηση του Ιουλίου είπε πως οι ΗΠΑ «θα ήθελαν να δουν μεγαλύτερο μομέντουμ στις συνομιλίες και σοβαρότερη εμπλοκή για να παραχθεί πραγματική και συγκεκριμένη πρόοδος». 

Έσπευσε δε να αναφέρει πως «υπάρχει ένα πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας και σε κάποιο βαθμό ένα παράθυρο ανάγκης (WΙΝDΟWΟF ΝΕCΕSSΙΤΥ) καθώς προσπαθούμε να δώσουμε ενέργεια στη διαδικασία και να προχωρήσουμε εμπρός, στο διάστημα μεταξύ του καλοκαιριού και το τέλος του έτους».
ΠΗΓΗ: ''ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια: