Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ελλάδα-Τουρκία εν βρασμώ,σε αντίθετες πορείες.



Στην Ελλάδα ,οι πολίτες αισθάνονται απελπισμένοι αν όχι τρομοκρατημένοι. 

Η εικόνα της πολιτικής τους ηγεσίας στο Προεδρικό Μέγαρο,όπου υποτίθεται μαζεύτηκαν για να μας σώσουν,ήταν αποκαρδιωτική!

Είναι σαφές ότι όλοι τους πήγαν στη συνάντηση με το μυαλό στα κομματικό και εκλογικό τους συμφέρον .



Ο πρωθυπουργός ίσως θα μπορούσε και να μην πάει σ΄ αυτή τη συνάντηση. Ήταν δεδομένο πως ότι και να του πρότειναν δεν θα είχε απάντηση πέρα απ΄ αυτή που είπε στον Αντώνη Σαμαρά ,όταν πρότεινε να πάνε όλοι μαζί και να επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο. 


‘Δεν συμφωνεί η τρόϊκα”,απάντησε και τέλος.

Άρα το μόνο που ήθελε ήταν να δεσμεύσει και τους υπόλοιπους σε μια πολιτική που εκείνος επέλεξε ,επέβαλε και αρνείται να παραδεχτεί ότι απέτυχε παταγωδώς.

Αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί πήγαν στο Προεδρικό μάλλον για να πάνε.


Λίγο παρακάτω στο Σύνταγμα οι “αγανακτισμένοι πολίτες” συνέχιζαν να διαδηλώνουν ειρηνικά και ρίχνοντας που και που …”φάσκελα” στη Βουλή.




Στην απέναντι πλευρά στη Τουρκία οι πληροφορίες λένε ότι οι στρατιωτικοί -πάλι- βράζουν την ώρα που η προεκλογική περίοδος κορυφώνεται. 


Οι νέες συλλήψεις ναυάρχων και στρατηγών αλλά κυρίως η συνεχιζόμενη προφυλάκιση χωρίς να ξέρουν πότε θα γίνει δίκη,πολλών ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση μεταξύ της κεμαλικής στρατιωτικής ηγεσίας και των ισλαμιστών του Ερντογάν.

Η διαφορά μας είναι ότι η Τουρκία ,σε λίγες ημέρες θα εκλέξει τη κυβέρνησή της και θα συνεχίσει να προχωρά στο δρόμο που την έχει βάλει ο Ερντογάν .


Σωστός ή λάθος θα δείξει αφού η οικονομική ανάπτυξη που παρουσιάζει η Τουρκία,ούτε πανάκεια είναι για τα προβλήματά της,ούτε ακόμη μπορεί να χαρακτηριστεί “ασφαλής”

Έχει πάντως η Τουρκία μια πορεία να ακολουθήσει,στην οποία υπάρχει και το όραμα της μετατροπής της σε περιφερειακή υπερδύναμη. 

Μια φιλοδοξία που συνοδεύεται από ένα τερατώδες σε μέγεθος εξοπλιστικό πρόγραμμα  αλλά και από την επιμονή της Άγκυρας να βάλει τέλος υπέρ της εδώ και τώρα στα λεγόμενα "ελληνοτουρκικά".Δηλαδή να επιβάλει τις θέσεις της για το Αιγαίο και τη Θράκη.

Αντιθέτως εμείς ,έχουμε μία πολιτική ηγεσία η οποία εκπλήσσει με την ανωριμότητα της ,δίνοντας όλο και περισσότερο στους πολίτες ,την εντύπωση ότι είναι …αλλού.


Το όραμα της χώρας εχει πλέον περιοριστεί στο πως θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις κάθε μήνα. 

Τίποτα άλλο.  
onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια: