Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κύπρος: Από την ανίχνευση φυσικού αερίου στην «ανίχνευση με μάχη»…


Η κατάσταση γύρω από την Κύπρο ακροβατεί στο χείλος της ένοπλης διένεξης.

Όπως επιβεβαίωσε στις 27 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση της Τουρκίας Εγκεμέν Μπάγκις (Egemen Bagis), η χώρα του με την υποστήριξη δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού θα συνεχίσει την ερευνητική γεώτρηση στην κυπριακή υφαλοκριπίδα.

Eκεί νωρίτερα είχε αρχίσει δική της γεώτρηση για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Λευκωσία αντιδρώντας κατηγόρησε την Άγκυρα ότι επιδιώκει να κάνει την Κύπρο «όμηρο των παράνομων ενεργειών της».

Ακολουθεί σχετικό σχόλιο του Πιότρ Ισκεντέροφ στη «Φωνή της Ρωσίας», ο οποίος επισημαίνει τα εξής:

“ Αναμφίβολα, και η Τουρκία, και η ηγεσία του ψευδοκράτους σήμερα επιδιώκουν τη συνέχιση της ύπαρξης αυτού του παράνομου κρατικού μορφώματος σαν «ανεξάρτητου κράτους».

Αυτή η θέση δυσχεραίνει την επίτευξη οποιωνδήποτε πραγματικών και βιώσιμων συμφωνιών όχι μόνο για την παράκτια υφαλοκρηπίδα, αλλά και, το κυριότερο, για την επανένωση του νησιού.

Πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι διάφορες στις τωρινές δυνατότητες των ευρισκόμενων πίσω από τις δυο κυπριακές κοινότητες (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) αντίστοιχα της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η πρώτη περνά οξύτατη χρηματοοικονομική κρίση και οι προοπτικές του ξεπεράσματός της εξαρτούνται άμεσα από την καλή θέληση των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ η Τουρκία τους τελευταίους μήνες αναπτύσσει δραστηριότητα όχι μόνο γύρω από την Κύπρο, αλλά και στα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική και τη Μ. Ανατολή.

Η αυξανόμενη αστάθεια σε αυτές τις περιοχές αναγκάζει τις ΗΠΑ και την ΕΕ να αναζητούν για τον εαυτό τους εκεί αξιόπιστους εταίρους.

Και τέτοιος εταίρος στις τωρινές συνθήκες είναι κατά την άποψή μας ακριβώς η Τουρκία και όχι η Ελλάδα ή η Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν νομίζω ότι μια νέα ένοπλη διένεξη γύρω από την Κύπρο περιλαμβάνεται στα σχέδια της Μ. Βρετανίας και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο η αδιαμφισβήτητη αύξηση της δραστηριότητας της Τουρκίας στην περιοχή μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι η ‘Αγκυρα μπορεί να αρχίσει δικό της παιχνίδι»

prionokordela.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: