Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Σύνταγμα… εξπρές θέλει ο Ερντογάν σε λίγους μήνες!


Έκπληξη προκαλεί η ταχύτητα με την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν επιθυμεί να περάσει νέο Σύνταγμα στην Τουρκία, αφού ανακοίνωσε την πρόθεσή του να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες μέχρι το πρώτο μισό του ερχομένου έτους!

Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, θα επιδιωχθεί διακομματική συναίνεση.

Αυτό είναι προφανές βέβαια αφού το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών δεν του έδωσαν την απαιτούμενη κοινοβουλευτική δύναμη να προχωρήσει στη ψήφιση νέου Συντάγματος μόνο με τους βουλευτές του κόμματός τους, του AKP, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Στα υπέρ του Ερντογάν είναι η ευρύτερη πολιτική συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας για την ανάγκη προώθησης σημαντικών αλλαγών στο Σύνταγμα της χώρας και πλέον η ελπίδα είναι ότι οι αλλαγές που θα προτείνει ο Ερντογάν θα αποσπάσουν τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων ώστε να ψηφιστεί ταχύτατα το νέο συνταγματικό πλαίσιο της χώρας, το οποίο θα εγκριθεί μετά από δημοψήφισμα.

Πεποίθηση των αναλυτών και παρατηρητών των τουρκικών ζητημάτων είναι ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να αλλάξει το πολίτευμα της Τουρκίας από προεδρευομένη σε προεδρική Δημοκρατία, ένα σημείο στο οποίο αναμένεται να σημειωθούν και οι ισχυρότερες αντιδράσεις.

Όλα δείχνουν ότι στόχος του Ερντογάν είναι να μεταπηδήσει στην προεδρία αφού ολοκληρώσει τη θητεία του ως πρωθυπουργός.

Αν και οι ομοιότητες με την κατάσταση στη Ρωσία και την εναλλαγή ρόλων στα αξιώματα του προέδρου και του πρωθυπουργού ανάμεσα σε Πούτιν και Μένβεντεβ είναι αρκετές, οι σχέσεις των ισχυρών ανδρών του AKP, Ερντογάν και Γκιουλ, δεν δείχνουν να είναι και απολύτως αρμονικές, οπότε η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: