Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «ΜΟΛΙΣ ΕΦΘΑΣΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΝΙΩΣΑ ΣΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ»! - Τώρα προκαλεί με το Σκοπιανό


Στα Σκόπια, σε επίσημη επίσκεψη, προκειμένου να «επιθεωρήσει» και το νέο αεροδρόμιο, το οποίο διαχειρίζεται τουρκική εταιρία, βρίσκεται από χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – στη λογική ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου.

Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο κ. Ερντογάν, μετά την συνάντησή του με τον Γκρούεφσκι, δεν δίστασε να αποκαλέσει «ακατανόητη και άδικη» τη θέση της Ελλάδας ως προς το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που αποτελεί τροχοπέδη για την ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Η Μακεδονία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα, με το οποίο έγινε ανεξάρτητη χώρα. Προθέματα του τύπου Κάτω, Άνω, Βόρεια, δεν έχουν καμιά σημασία», είπε επί λέξει και πρόσθεσε: «Η Μακεδονία έχει προοδεύσει τόσο πολύ, που νομίζω ότι θα γίνει μέλος της ΕΕ πριν από εμάς».

Έφθασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει σε δημοσιογράφους πως «μόλις έφθασα στη Μακεδονία, ένιωσα σαν στο σπίτι μου»!

Κατά την αναχώρησή του από την Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για άμεση αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος – ως το τέλος του α' εξαμήνου του 2012 – αλλά και την βούλησή του να υπάρξει διακομματική συναίνεση επί του θέματος.

Άλλωστε, το κόμμα του κ. Ερντογάν, δεν κατόρθωσε στις τελευταίες εκλογές – αν και νίκησε για Τρίτη συνεχόμενη φορά – να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ώστε να μην χρειάζεται τη «βοήθεια» των άλλων κομμάτων.

Εδώ και πολλά χρόνια, αν και όλοι συμφωνούν ότι το τουρκικό Σύνταγμα χρήζει εκσυγχρονισμού, τα κόμματα αδυνατούν τελικά να έλθουν σε συμφωνία επί των αναγκαίων αλλαγών, ενώ και αυτή τη φορά αμφισβητούν τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Πιστεύεται ευρέως πως ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει το κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας με ένα προεδρικό, μια πρόταση που συναντά την αντίδραση όλων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων.

Σημειώνεται πως οποιαδήποτε αναθεώρηση του συντάγματος θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα, ενώ αύριο, Σάββατο, συνέρχεται η τουρκική Βουλή μετά τις θερινές διακοπές. 

elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: