Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Τουρκία: Πλοία υποστήριξης και διάσωσης υποβρυχίων



Όπως μετέδωσε σε χθεσινό του δημοσίευμα το «strategyreports.gr» η Τουρκία συνεχίζει με μεθοδικότητα και σχεδιασμό την ενίσχυση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (ΤDK), καθώς υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της Υπογραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) και της Istanbul Maritime Shipbuilding Industry and Trade Inc. για τη ναυπήγηση πλοίων υποστήριξης για το ΤDK, και συγκεκριμένα για τα προγράμματα Μητρικού Πλοίου Διάσωσης Υποβρυχίων (MOSHIP) και Πλοίου Διάσωσης και Ρυμούλκησης (RATSHIP).

Σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα, το MOSHIP με συνολικό μήκος 91 μέτρων, πλάτος 18,5 μέτρων, και βύθισμα 5 μέτρων, διαθέτει ενδιαιτήσεις για 131 άτομα, θα είναι εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα (ROV) και καταδυτικό εξοπλισμό ώστε το πλήρωμα του πλοίου να μπορεί να εκτελέσει υποθαλάσσιες επισκευές ή απομάκρυνση ναυαγίων.

 Η συγκεκριμένη απαίτηση είναι πιεστική αφού τα συνολικά 14 υποβρύχια συμβατικής πρόωσης του TDK αποτελούν μεγάλο στόλο με αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις.

Tο ΡΑTSHIP με μήκος 69 μέτρα, πλάτος 13,5 μέτρα, βύθισμα 4 μέτρα, διαθέτει τις ίδιες δυνατότητες υποθαλάσσιων εργασιών ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ρυμούλκηση στόχων και εκπαιδευτικών τορπιλών, κατάσβεση πυρκαγιών και βοηθητικό ρόλο σε επιχειρήσεις διάσωσης υποβρυχίων.

Υπενθυμίζεται ότι και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε εκπεφρασμένη ανάγκη για την απόκτηση υποδομής διάσωσης υποβρυχίων στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ όπου έχει ήδη υπογραφεί από τη χώρα μας σχετικό μνημόνιο κατανόησης (MοU).

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: