Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Εάν και οι Γερμανοί είναι έτσι… αλλοίμονο στην ΕΕ



Μια διπλή εγγραφή σε χρέος που είχε αναλάβει η «κακή τράπεζα» που συστήθηκε για να αναλάβει τα «σπασμένα» της τράπεζας «Hypo Real Estate» είχε επιβαρύνει το γερμανικό χρέος κατά 55,5 δισεκατομμύρια ευρώ!

Η ανακάλυψη του λάθους μειώνει το γερμανικό χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ από το 83,7 στο 81,1…

Μπορεί αν είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη (χαρακτηριστικός ο τίτλος στο ρεπορτάζ της Deutche Welle «Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίτερα»!), ωστόσο, το ασυνήθιστο λάθος έχει προκαλέσει σάλο και διαμαρτυρίες στη Γερμανία, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν τη διερεύνηση του περιστατικού, υπό την πίεση και των ΜΜΕ τα οποία δηλώνουν σοκαρισμένα από την είδηση.

Φυσικά στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως πολιτικός προϊστάμενος των ελεγκτικών μηχανισμών…

Αυτό που μας έκανε εντύπωση, ωστόσο, ήταν κάτι άλλο:

Η υπενθύμιση της μεθόδου που βρήκε η Γερμανία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του προαναφερθέντος τραπεζικού ιδρύματος με εξειδίκευση στον χώρο του real estate: Ίδρυσε τράπεζα η οποία παρέλαβε να διαχειριστεί τα «τοξικά» στοιχεία που προκάλεσαν τα προβλήματα.

Η λογική είναι μάλλον απλή: Ας είναι υγιείς οι υπόλοιπες τράπεζες και ας μοχλεύσουμε την κατάσταση μέχρις ότου διορθωθεί η κατάσταση στη διεθνή οικονομία και τις αγορές, οπότε και με τις κατάλληλες επενδύσεις θα δοθεί η ευκαιρία να μειωθεί σημαντικά η οφειλή…

Αλήθεια, κάτι παρόμοιο γιατί δεν μπορούσε να γίνει για το πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης, όχι μόνο της Ελλάδας δηλαδή;

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: