Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Ελλάδα-ΗΠΑ: «Συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο»

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει σήμερα ο Σταύρος Λαμπρινίδης στην Νέα Υόρκη, ενώ η χθεσινή συνάντησή του με την Χίλαρι Κλίντον αποδεικνύει πως οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή έχουν μεταβληθεί.


Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη, σε συνέχεια της επίσκεψής του στη Ουάσιγκτον. 

Η συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο αφού η εξόρυξη υδρογονανθράκων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν βαλτώσει.

Εκτός της συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο ο Σ. Λαμπρινίδης θα έχει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με εκπροσώπους της ομογένειας στο Γενικό Προξενείο ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς.

Υπενθυμίζεται πως μόλις εχθές ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον όπου κατά τις δηλώσεις τους φάνηκε αυτό που εδώ και αρκετό καιρό έχουμε παρατηρήσει από το «www.defence-point.gr», η σύμπτωση απόψεων και συμφερόντων των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα. 

Δεν είναι τυχαίο πως ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε αυτό ακριβώς όταν παρατήρησε λέγοντας «Ήταν … μια θετική συνάντηση σε εξαιρετικά θετικό κλίμα που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα και Αμερική έχουμε σε πολλά ζητήματα πλέον μια κοινή προσέγγιση των πραγμάτων και θα επιδιώξω προφανώς να συνεχισθούν αυτές οι επαφές και στο άμεσο μέλλον».

Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ταύτιση απόψεων στο Κυπριακό, με έμφαση στις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, όσο και στο ζήτημα της ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αλλά και στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. 

Υπενθυμίζεται πως δεν έχουν περάσει λίγες ημέρες από την περιοδεία του Στ. Λαμπρινίδη στις χώρες της περιοχής, Αίγυπτο, Ιορδανία και Λίβανο, ενώ η σχέσεις με το Ισραήλ έχουν λάβει πλέον την γνωστή τροπή. Τέλος και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βούλησή τους για την εξεύρεση μίας λύσης για το Σκοπιανό, με την πίεση να μεταφέρεται στους… Μακεδονομάχους των Σκοπίων.

Όπως είναι φυσικό οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας να ανταπεξέλθει της κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, η Χ. Κλίντον ανέφερε τα εξής:

«Καλησπέρα σε όλους. Είναι χαρά μου να καλωσορίζω εδώ σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του σε αρκετές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψής μου στην Αθήνα, για να συζητήσουμε όχι μόνο τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες εξακολουθούν να είναι δυνατές, και σημαντικές και για τους δυο μας, αλλά και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, και φυσικά για τις διεθνείς οικονομικές προκλήσεις που η Ελλάδα και ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζει.

Αύριο είναι η 71η επέτειος του ΟΧΙ, και οι Έλληνες γιορτάζουν την ελευθερία και το κουράγιο του λαού τους. Η Ελλάδα και σήμερα καλείται να δείξει κουράγιο. 

Αυτή τη φορά η πρόκληση είναι οικονομική.

Οι Έλληνες κάνουν μεγάλες αλλαγές και θυσίες για να επαναφέρουν τη χώρα τους σε υγιή οικονομική πορεία και να την κάνουν οικονομικά ανταγωνιστική. Ενώ αυτές οι αλλαγές και οι θυσίες είναι επώδυνες, είναι και αναγκαίες. 

Και μακροπρόθεσμα θα ωφελήσουν την Ελλάδα και τους εταίρους της, αλλά κυρίως τα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές Ελλήνων πολιτών. 

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την δέσμευση της Ελλάδας στις δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, κρίσιμη για την επίλυση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης και της ελληνικής κρίσης ιδιαίτερα είναι η αποφασιστική δράση της ΕΕ. 

Νωρίς σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν ζωτικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των σημαντικών και πιεστικών οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.
Η Ελλάδα είναι σταθερή σύμμαχος των ΗΠΑ. 

Αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο η ζωή στη χώρα μας εμπλουτίζεται από την ενέργεια και τη συνεισφορά των Ελληνοαμερικανών. 

Αλλά και στο εξωτερικό, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται κοινούς στόχους για σταθερότητα και ευημερία στην νοτιοανατολική Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ ανυπομονούν να διευρύνουν, να εμβαθύνουν κα να ενδυναμώσουν αυτή την ήδη ζωτική σχέση. Σταύρο, σε ευχαριστώ πολύ που είσαι εδώ.»

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός, δήλωσε τα ακόλουθα: «Σας ευχαριστώ υπουργέ, σε ευχαριστώ Χίλαρι. Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ. 

Επίτρεψέ μου να ξεκινήσω με το να σου ευχηθώ χρόνια πολλά για τα γενέθλιά σου. Εφόσον ξέρω πόσα χρόνια πριν από μένα πήγες στη νομική σχολή του Yale, μπορώ να μαντέψω και την ηλικία σου, αλλά δεν θα το πω σε κανέναν.

Είναι μια υπέροχη συγκυρία για μένα να βρίσκομαι εδώ και να έχω την ευκαιρία να μιλήσω με την υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, γύρω από διάφορα σημαντικά ζητήματα για τις διμερείς μας σχέσεις και για την Ευρώπη. 

Χθες, μια καινούρια σελίδα γύρισε για την Ευρώπη και νομίζω ότι μας περιμένουν αισιόδοξες μέρες, τόσο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και για τις ΗΠΑ, καθώς οι οικονομίες μας και οι μοίρες μας είναι πράγματι δεμένες με πολλούς τρόπους. 

Νομίζω ότι είναι επιτακτικό να υπογραμμίσω τον εξαιρετικά σημαντικό και βοηθητικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι ΗΠΑ, και ιδιαίτερα η Χίλαρι Κλίντον, όλους αυτούς τους μήνες. 

Λέγεται συχνά ότι οι φιλίες δοκιμάζονται στα δύσκολα και οι μέρες αυτές είναι πράγματι δύσκολες.
Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ ξέρουν καλά από δυσκολίες. 

Έχουμε σταθεί η μια χώρα δίπλα στην άλλη σε δύσκολους πολέμους και συνεχίζουν και σήμερα να στέκονται η μια δίπλα στην άλλη. 

Πιστεύω ότι θα έχω μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσω θέματα της γειτονιάς μας και της περιφέρειάς μας που μας ανησυχούν και τους δυο, θέματα στα οποία η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και μεγάλη επιθυμία να μπορέσει, μαζί με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, να φέρει ειρήνη και σταθερότητα, που όλοι χρειαζόμαστε.

Ευχαριστώ πολύ λοιπόν για την ευκαιρία να σε ξαναδώ μετά από μόλις λίγους μήνες. Όταν ήρθες στην Ελλάδα την πρώτη φορά, σού είπα ότι ήσουν ο πρώτος ξένος επισκέπτης μου και ότι ευχόμουν να μου φέρεις καλή τύχη. 

Τώρα μπορώ να πω ότι τα πράγματα έχουν πάει καλά για τη χώρα μου. Δυσκολίες υπάρχουν. Όπως ανέφερες, οι Έλληνες κάνουν τρομερές θυσίες. 

Είμαι ευγνώμων που το αναγνωρίζεις κι εσύ. Ξέρουμε ότι έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας. 

Αλλάζουμε τη χώρα μας και η Ευρώπη δείχνει ότι όχι μόνο έχει την ικανότητα αλλά και την βούληση να σταθεί δίπλα μας, δίπλα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ευχαριστώ.»

defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: