Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ο Αρχηγός Εθνικης Φρουράς Κύπρου στην ΕΕ


Πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου στις Βρυξέλλες η Τακτική Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων.


Στη Σύνοδο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης.

Η Σύνοδος επικεντρώθηκε αρχικά στην ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών Στρατιωτικών Δυνατοτήτων, ιδιαίτερα στο θέμα της ομαδοποίησης και κοινής χρήσης (pooling and sharing) και στο θέμα του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (Single European Sky).

Έγινε, επίσης, ενημέρωση από τους Επιχειρησιακούς Διοικητές της Στρατιωτικής Επιχείρησης της ΕΕ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη (ALTHEA), της Ναυτικής Επιχείρησης στη Σομαλία (ATALANTA) καθώς και της στρατιωτικής αποστολής για εκπαίδευση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Σομαλίας (EUTM Somalia), σχετικά με την εξέλιξη των παραπάνω επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια ο Ειδικός Αντιπρόσωπος (EUSR) της ΕΕ, στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής,Αλέξανδρος Ρόντος, παρουσίασε την γενικότερη εμπλοκή της ΕΕ σε συγκεκριμένες χώρες στην περιοχή (Τζιπουτί, Ερυθραία, Αιθιοπία, Κένυα, Σομαλία, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Ουγκάντα και Υεμένη).

Ο Γενικός Εκτελεστικός Γραμματέας της Υπηρεσίας για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας (ΕΥΕΔ), Pierre Vimont, παρουσίασε τις διεργασίες της ΕΕ στο θέμα της πρόληψης συγκρούσεων και οι Αρχηγoί Ενόπλων Δυνάμεων αντάλλαξαν απόψεις για τη γενικότερη συμβολή των στρατιωτικών στο θέμα αυτό.

Τέλος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας, τον οποίο ενημέρωσε αναφορικά με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, με έμφαση στα θέματα που θα προωθηθούν κατά τη διάρκεια της, καθώς και στην πρόοδο των μέχρι τώρα προπαρασκευαστικών ενεργειών στα θέματα που αφορούν στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Συζητήθηκαν, επίσης, τρόποι για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου και Πολωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: