Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Βρετανίδα βαρόνη υπέρ τουρκοκυπρίων!


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε, με 75 ψήφους υπέρ και 451 κατά, την πρόταση για συμμετοχή Τουρκοκυπρίων παρατηρητών στις εργασίες της Ευρωβουλής,που προώθησαν Φιλελεύθεροι ευρωβουλευτές με αιχμή την Βρετανίδα ευρωβουλευτή βαρόνη Ludford των Φιλελευθέρων Δημοκρατών .



Για την απόφαση εξέφρασαν την απογοήτευσή τους  φιλελεύθεροι βουλευτές.


Όπως δήλωσε η   βαρόνη Ludford, που είναι μέλος των ομάδων φίλων του Ισραήλ και της Τουρκίας,«είναι εξωφρενικό ένας θεσμός όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο υποτίθεται ότι  συμβάλλει στον διάλογο και στο συμβιβασμό, να αρνείται να ακουστεί η φωνή των Τουρκοκυπρίων….

Οι Τ/κ αρνούνται εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τότε που η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ.

Τα 6 μέλη που αντιπροσωπεύσουν την Κύπρο είναι μόνο από την Ελληνοκυπριακή πλευρά και καμία προσπάθεια δεν έχει γίνει ώστε οι Τουρκοκυπριοι να έχουν λόγο σχετικά με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Πρόσθεσε ακόμα ότι "Ακόμα κι αν οι ψήφοι αυτές χάθηκαν σήμερα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να έχουν κάποια αντανάκλαση των συμφερόντων τους μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση."

Η πρόταση για την εκπροσώπηση των τουρκοκυπρίων αποτελούσε μέρος της κοινοβουλευτικής συζήτησης που διεξήχθη στο Στρασβούργο με αφορμή την ετήσια Έκθεση Προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας από την εισηγήτρια Ria Oomen – Ruijten.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ασκήθηκε έντονη κριτική στις σχέσεις της Τουρκίας - ΕΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας το 2012 καθώς «η Τουρκία έχασε μια σημαντική ευκαιρία για έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κύπρο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: