Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η Νέα Δομή Δυνάμεων είναι ήδη παρωχημένη


Τα θετικά σημεία της ΝΔΔ περιορίζονται στην διάλυση των Στρατηγείων των Α΄και Β΄ΣΣ καθώς και στον εξορθολογισμό του συστήματος διοικητικής μέριμνας του ΕΣ.


Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρουσίασε χθες την προτεινόμενη Νέα Δομή Δυνάμεων (ΝΔΔ) στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. 

Όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, η κατάρτιση της ΝΔΔ ξεκίνησε το 2009, χρειάστηκαν δηλαδή τέσσερα ολόκληρα χρόνια για τη γραφειοκρατική διαδικασία σύνταξης της μελέτης ενώ δεν ανακοινώθηκε ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής της. 

Δυστυχώς, η προτεινόμενη ΝΔΔ επιβεβαιώνει σε απόλυτο βαθμό τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Κων/νο Γκίνη ότι “έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί χθες, σήμερα είναι ήδη καθυστερημένη”. 


Οι όποιες αλλαγές περιορίζονται σε μετασταθμεύσεις, 
μετονομασίες και αλλαγές οργανογραμμάτων και διοικητικής υπαγωγής Μονάδων και Σχηματισμών με αποτελέσμα να θεωρείται αναπόφευκτη η εκ νέου αναδιοργάνωση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΕΔ) μέχρι τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας για τον απλούστατο λόγο ότι η εφάπαξ εξοικονόμηση €100 εκατ. και η (μη ανακοινωθείσα) μείωση του λειτουργικού κόστους μακροπρόθεσμα δεν αντισταθμίζει τη μείωση της τάξης του 57% που υπέστη ο προϋπολογισμός των EΕΔ την τελευταία τετραετία.

Στα θετικά σημεία της ΝΔΔ καταγράφονται ωστόσο η διάλυση των Στρατηγείων του Α΄και Β΄Σώματος Στρατού καθώς και ο εξορθολογισμός του συστήματος διοικητικής μέριμνας του Ελληνικού Στρατού.

 Mε βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ΝΔΔ 2013-2025 προβλέπει:

1. Τη διάλυση του Στρατηγείου του Α΄ Σώματος Στρατού στην Κοζάνη. Σημειώνεται ότι το Α΄ΣΣ έχει μεταπέσει σε Σχηματισμό επιπέδου Μεραρχίας με Διοικητή Υποστράτηγο από το 2011.

Οι Μείζονες Σχηματισμοί που βρίσκονται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Α΄ΣΣ αναδιοργανώνονται ως εξής: η VIII Mεραρχία ΠΖ παραμένει στα Ιωάννινα και μεταπίπτει σε Ταξιαρχία, η ΧΧΙV Tεθωρακισμένη Ταξιαρχία με έδρα το Λιτόχωρο εντάσσεται στην ΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού του υπό διάλυση Β΄ΣΣ, η 9η Mηχανοποιημένη Ταξιαρχία μετασταθμεύει από τη Φλώρινα στην Κοζάνη, η 10η ΤΑΞΠΖ με έδρα τις Σέρρες μεταπίπτει σε Σύνταγμα και καταργείται η 15η Ταξιαρχία Πεζικού με έδρα την Καστοριά.

2. Τη διάλυση του Στρατηγείου του Β΄Σώματος Στρατού στη Βέροια. 

Το Β΄ΣΣ συγκροτήθηκε ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης και αποτέλεσε άλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία, περιλαμβάνοντας ένα ετερογενές μείγμα Σχηματισμών: την Ι Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (1η Ταξιαρχία Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών, 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία), τη II Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (33η και 34η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία) και την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού. 

Τη διοίκηση των ανωτέρω Σχηματισμών αναλαμβάνει η 1η Στρατιά στη Λάρισα, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ευελιξία μετά την κατάργηση του ενδιαμέσου επιπέδου διοικήσεως (του Σώματος Στρατού).



3. Τη συγκρότηση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (έχει ήδη υλοποιηθεί).

4. Την αναδιοργάνωση της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), Στρατηγείου επιπέδου Σώματος Στρατού, με την μεταστάθμευση της Μεραρχίας Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ) από την Λαμία στη Θεσσαλονίκη, την κατάργηση της Διοίκησης Υποστήριξης Βάσης και της 1ης, 2ης, και 3ης ΤΑΞΥΠ. 

Στη θέση τους συγκροτούνται δύο Κέντρα Εφοδιασμού επιπέδου Μεραρχίας:

  • Κέντρο Εφοδιασμού Βορείου Ελλάδος (ΚΕΦΒΕ) με την ενσωμάτωση της ΜΕΡΥΠ από τη Λαμία, της 4ης ΤΑΞΥΠ στην Ξάνθη και της 3ης ΤΑΞΥΠ στη Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση της διοικητικής μέριμνας στην περιοχή ευθύνης του Δ΄ΣΣ (Θράκη).
  • Κέντρο Εφοδιασμού Νοτίου Ελλάδος (ΚΕΦΝΕ) για την ενίσχυση της διοικητικής μέριμνας στην περιοχή ευθύνη της ΑΣΔΕΝ (νήσοι Αιγαίου).
5. Τη συγκρότηση Διοίκησης Δόγματος, Εκπαίδευσης και Επιθεώρησης και τον μετασχηματισμό της IV Μεραρχίας Πεζικού με έδρα την Τρίπολη σε Διοίκηση Κέντρων Εκπαίδευσης, στην οποία θα υπάγονται όλα τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων.

 Aυτά είναι:

 η 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (ΠΒΕ) στην Τρίπολη, το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων (ΚΕΔΒ) στη Καλαμάτα, το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) στη Σπάρτη, το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων (2/39 ΣΕ) στο Μεσολόγγι, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο), το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα, το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα, το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου (ΚΕΥΠ) στη Λαμία και το 586ΤΠ στα Γρεβενά.


Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό:
  • η Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) αναδιοργανώνεται σε Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού, στην οποία εντάσσεται η 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας (ΜΝΑΣ) ως Μοίρα Αεροσκαφών Ναυτικού.

  • η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών (ΔΤΣ) αναδιοργανώνεται σε δύο Μοίρες ΤΠΚ αντί των τριών υφιστάμενων.

  • η Διοίκηση Μοίρας Υποστήριξης (ΔΜΥ) ενσωματώνεται στις δύο Μοίρες Φρεγατών (ΜΦ/Γ-1 και 2) με τα Πλοία Γενικής Υποστήριξης να υπάγονται απευθείας στη Διοίκηση Φρεγατών.
Σε ό,τι αφορά την Πολεμική Αεροπορία, oι όποιες αλλαγές διοικητικών δομών πραγματοποιούνται μέσα στους ήδη υπάρχοντες τρεις Μείζονες Σχηματισμούς, δηλαδή το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), τη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) και τη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ). 

Η σημαντικότερη αναδιάταξη στο εσωτερικό του ΑΤΑ είναι η κατάργηση των Αεροπορικών Αποσπασμάτων (A/AΠ) Αγρινίου, Σαντορίνης και Τυμπακίου Κρήτης.


Τέλος, ο αριθμός των ανωτάτων αξιωματικών μειώνεται μόνο κατά 20%. Οι 327 οργανικές θέσεις ανωτάτων αξιωματικών των τριών Κλάδων των ΕΕΔ μειώνονται σε 262 σε βάθος τριετίας.

strategyreports

Δεν υπάρχουν σχόλια: