Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Καταρρέει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου


Η τουρκική λίρα υποχώρησε ξανά σήμερα πέφτοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, παρά τις πωλήσεις συναλλάγματος από την κεντρική τράπεζα, οι οποίες δεν κατάφεραν να μεταβάλουν το κλίμα νευρικότητας στις αγορές λόγω της συνεχιζόμενης φημολογίας για το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.


Η τουρκική λίρα, παρά την τρίτη πώληση συναλλαγματικών αποθεμάτων ύψους 350 εκατ. δολαρίων σε ισάριθμες ημέρες, έπεσε στο 1:1,9994 έναντι του δολαρίου στις 17:40 (ώρα Ελλάδας). Το τουρκικό εθνικό νόμισμα έπεσε εξάλλου στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του "καλαθιού" του ευρώ και του δολαρίου, στο 1:2,3322.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προσπαθεί να επηρεάσει τις συνθήκες που επικρατούν στη νομισματική αγορά με ένα ανορθόδοξο μίγμα δημοπρασιών αξιόγραφων και διορθώσεων της επιτοκιακής της πολιτικής, αν και αφήνει το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο.


Όμως "η αγορά απλούστατα έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της στο περίπλοκο μίγμα της πολιτικής που εφαρμόζει η [τουρκική] κεντρική τράπεζα, και πλέον απαιτείται μια απλή συνταγή νομισματικής πολιτικής: αύξησε τα επιτόκια αναφοράς και κράτα τα σταθερά", σχολίασε οικονομολόγος της Standard Bank.

"Το πρόβλημα με τα σημερινά επιτόκια είναι πως η αγορά θεωρεί ότι τα επιτόκια δεν θα μείνουν υψηλά για πολύ, και μόλις χαλαρώσει η πίεση στη λίρα, η κεντρική τράπεζα θα υιοθετήσει χαλαρότερη πολιτική".
Η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο για τις λεγόμενες τοποθετήσεις ημέρας για δεύτερο συνεχή μήνα την Τρίτη κατά 50 μονάδες βάσεις στο 7,75%, κάνοντας μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε απροσδόκητη, ώστε να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη πτώση της λίρας.


Στο μεταξύ, το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων αναφοράς του τουρκικού δημοσίου αυξήθηκε στο 10,32% από 10,01% την Πέμπτη.


Στο χρηματιστήριο αξιών της Κωνσταντινούπολης, ο βασικός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,54% κλείνοντας στις 67.932,32 μονάδες. 

www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: