Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Μ. Βρετανία και Τουρκία υπέρ την επίθεσης στη Συρία χωρίς απόφαση του ΟΗΕ

davutogluresizedGB
Υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία τάχθηκε η Τουρκία, ακόμα και χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Η Τουρκία θα συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διεθνή συνασπισμό κατά της Συρίας ακόμα κι αν δεν υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση για ανάληψη δράσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu, ακολουθώντας κατά πόδας τον Βρετανό ομολογό του William Hague

«Προτεραιότητά μας ήταν πάντα η κοινή δράση με τη διεθνή κοινότητα, βάσει αποφάσεων του ΟΗΕ.
Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, άλλες εναλλακτικές θα τεθούν στην ατζέντα», είπε ο Davutoğlu σε χθεσινή του συνέντευξή στην εφημερίδα Milliyet. 

«Αυτή τη στιγμή 36 με 37 χώρες συζητούν τις εναλλακτικές αυτές. Εάν συγκροτηθεί ένας συνασπισμός κατά της Συρίας στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, η Τουρκία θα συμμετάσχει σ’ αυτόν», πρόσθεσε.

Υπέρ της ανάληψης δράσης ενάντια στη Συρία, ακόμη και αν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είχε ταχθεί νωρίτερα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών William Hague.

«Είναι δυνατόν να απαντήσουμε στα χημικά όπλα χωρίς απόλυτη ενότητα στο Σ.Α. του ΟΗΕ;», διερωτήθηκε ο βρετανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC για να απαντήσει:
«Θα έλεγα “ναι είναι [δυνατό]“, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αδύνατο να απαντήσουμε σε τέτοιες βιαιοπραγίες και εγκλήματα».

presidenti_gyl_vizite_5_ditore
strategyreports.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: