Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Έκθεση παρουσίασης προϊόντων Αγίου Όρους στο Μακεδονία Παλλάς

832731af5d81b95ba82de72993209600_M
Με μια καινοτόμα έκθεση ξεκινά ο Σεπτέμβρης στην συμπρωτεύουσα λίγες ημέρες πριν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.


Στις 4 Σεπτεμβρίου 2013 και στις 8,30 μ.μ. θα ανοίξουν οι πόρτες της αίθουσας Κλειώ του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς για να υποδεχθούν το κοινό που εκτιμά την Ορθόδοξη Αγιορείτικη παράδοση και την πνευματική ακτινοβολία της βυζαντινής ιστορίας και τέχνης.

Οι ισχυροί δεσμοί της πόλης της Θεσσαλονίκης με το Περιβόλι της Παναγίας εξηγούν την εμπνευσμένη αυτή κίνηση παρουσίασης αυθεντικών προϊόντων παραγωγής Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

 Επιπροσθέτως, τόσο το έντονο ενδιαφέρον των ξένων τουριστών για τα προϊόντα του Αγίου Όρους όσο και η έκδηλη στροφή των Ελλήνων του εξωτερικού, και όχι μόνο, στις αρχές και τις αξίες της ελληνικής παράδοση δημιούργησαν ένα ακλόνητο έρεισμα ότι η έκθεση αυτή έρχεται να εκφράσει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Στην έκθεση αυτή, θα παρουσιάζονται, έως και τις 30 Οκτωβρίου 2013 υπέροχες αγιογραφίες φιλοτεχνημένες δια χειρός μοναχών με την τεχνική της Μακεδονικής Σχολής βυζαντινής αγιογραφίας. Τα μοναδικά αυτά χειροποίητα δημιουργήματα είναι συλλεκτικά κομμάτια και αποτελούν έργα τέχνης.

Για τις αγιογραφίες αυτές χρησιμοποιείται αυγό και χρώμα σε σκόνη ενώ κάποιες στολίζονται με φύλα χρυσού, πάντα με πίστη στην παράδοση. 

Κάποια από τα έργα που θα εκτεθούν είναι προϊόντα εργασίας δύο ή και περισσότερων χρόνων. 

Έτσι, η σύγχρονη βυζαντινή αγιογραφία και τα έργα των αγιορειτών εκπροσώπων της θα συγκεντρωθούν σε αυτή την έκθεση. 
Ακόμη, στην έκθεση θα υπάρχουν, μοναδικές εκδόσεις κάθε Μονής. Πολυτελείς τόμοι και ποιοτικά δετά εικονογραφημένα βιβλία, εκδόσεις που έχουν την σφραγίδα των Ι.Μ. του Αγίου Όρους θα διατίθενται για όλους. 

Οι ονομαστοί και αγαπητοί βιολογικοί οίνοι που παράγονται από τους αμπελώνες του Αγίου Όρους θα έχουν επίσης την θέση τους στην έκθεση αυτή δίπλα στα βότανα και τα μπαχαρικά που καλλιεργούνται εκεί. 

Μοσχοθυμιάματα και τα φυσικά αρώματα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή συγκαταλέγονται στα προϊόντα της έκθεσης επίσης.

Η κάθε Μονή και σκήτη συμμετέχει στην έκθεση αυτή στέλνοντας τα καλύτερα από τα προϊόντα που διαθέτει. Έτσι θα μπορέσει ο κάθε επισκέπτης να βρεί εκεί, ελαιόλαδο, ιαματικές κρέμες, μοσχοσάπουνα και άλλα εργόχειρα.

Η Ι.Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έθεσε από την πρώτη στιγμή υπό την αιγίδα και την προστασία της αυτή την διοργάνωση ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έμπρακτα ενισχύουν και βοηθούν για την μεγάλη αυτή έκθεση που έλειπε από την πόλη αυτή. 

Υπό την αιγίδα των τριών αυτών φορέων αναμένουμε πλήθος κόσμου, πολλούς επίσημους προσκεκλημένους και εκπροσώπους της ομογένειας να βρεθούν στο Μακεδονία Παλλάς και την έκθεση αυτή.

Τα εδέσματα που θα προσφερθούν στα εγκαίνια της διαρκούς έκθεσης θα είναι επιμελημένα από τον μοναχό Επιφάνειο Μυλοποταμινό και συγγραφέα του βιβλίου «Μαγειρική του Αγίου Όρους».

Δημοσιευμένο στα ARTION ΚΑΛΕΣΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: