Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Τουρκία: στο Προεδρικό η δεξίωση για την "νικη κατά των Ελλήνων"


Για πρώτη φορά φέτος στην Τουρκία η δεξίωση για τον εορτασμό της ''ημέρας της «Νίκης»'' -κατά της χώρας μας στην Μικρασιατική εκστρατεία-  θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια δεν έγινε δεξίωση και παλαιότερα η δεξίωση αυτή γινόταν από το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας.





Όπως γράφει ο τουρκικός τύπος  οικοδεσπότες στη φετινή δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο θα είναι ο Τούρκος Πρόεδρος κ.Γκιουλ και η σύζυγός του κ. Χαϊρουνισά Γκιουλ, την οποία δεν καλούσαν παλαιότερα επειδή φοράει μαντίλα. 
Η ''Εορτή της Νίκης'', είναι στις 30 Αυγούστου. Πρόκειται για τη ''νίκη'' του τουρκικού στρατού επί του ελληνικού, στις 30 Αυγούστου του 1922.





 Στις 26 Αυγούστου ο ίδιος ο  Μουσταφά Κεμάλ  είχε ηγηθεί των στρατευμάτων του στην κοιλάδα του Αφιόν Καραχισάρ με το περιώνυμο παράγγελμα «Στόχος μας είναι η Μεσόγειος! Εφοδος». 





Στις 30 Αυγούστου ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στο Ντουμλούπιναρ και η υποχώρησή του συνεχίστηκε ως τις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα της καταστροφής της Σμύρνης από τους Τούρκους.





onalert.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια: