Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Τουρκία και Βραζιλία σε διερεύνηση στρατιωτικής συνεργασίας

1-jpg

Toυρκία και Βραζιλία προχωρούν στη σύσταση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας στον τομέα των ναυτικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και των αισθητήρων.

Τη συνεργασία τους στο αμυντικό τομέα αποφάσισαν να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν η Τουρκία και η Βραζιλία.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τριήμερης επίσημης επίσκεψης του υπουργού Άμυνας της Βραζιλίας Celso Amorim στην Τουρκία και των συνομιλιών που είχε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Ismet Yilmaz.


Η διμερής συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνει τη συγκρότηση πέντε ομάδων εργασιών που θα μελετήσουν τις δυνατότητες σύμπραξης στους τομείς των ναυτικών οπλικών συστημάτων, της αεροναυτικής, του διαστήματος, τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου και τον κυβερνοπόλεμο.


Οι ομάδες εργασίες θα συγκροτηθούν από πολιτικούς και στρατιωτικούς αντιπροσώπους των δύο κυβερνήσεων ενώ θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των βιομηχανιών των δύο χωρών. Μάλιστα τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να καθορισθούν οι ημερομηνίες για τις εναρκτήριες συσκέψεις των ομάδων εργασιών που θα γίνουν τόσο στην Τουρκία όσο και τη Βραζιλία πριν τη λήξη του τρέχοντος έτους.


Η αμυντική συνεργασία Τουρκίας – Βραζιλίας αποτελεί προέκταση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Ismet Yilmaz.


Οι δύο χώρες θεωρείται επίσης ότι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης και ότι δεν έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.

  • Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον τομέα των ναυτικών οπλικών συστημάτων, η ομάδα εργασίας θα επικεντρώσει τις εργασίες της στην ανταλλαγή πληροφοριών και τη σκοπιμότητα και δυνατότητα από κοινού σχεδίασης ανάπτυξης πλοίων επιφανείας και συγκεκριμένα φρεγατών και κορβετών. Κατά το υπουργείο Άμυνας της Βραζιλίας η Τουρκία έχει σχεδιάσει και ναυπηγεί έναν τύπο κορβέτας (MILGEM ή Ada όπως έχει τυποποιηθεί από το Ναυτικό της Τουρκίας) που οι επιχειρησιακές επιδόσεις της ενδιαφέρουν τη Βραζιλία, ενώ η νοτιοαμερικανική χώρα έχει επίσης σχεδιάσει μία κορβέτα (τύπος Barroso). Επίσης η ομάδα εργασίας εξετάσει και τις δυνατότητες στον τομέα των ναυτικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και των αισθητήρων.


  • Η ομάδα εργασίας στον τομέα της αεροναυτικής θα εστιάσει στη σχεδίαση και ανάπτυξη αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροχημάτων τόσο για στρατιωτικές όσο και πολιτικές χρήσεις. Επίσης στη δυνατότητα συναρμολόγησης τουρκικών ελικοπτέρων στη Βραζιλία (έμμεση αναφορά στο επιθετικό ελικόπτερο T-129) και βραζιλιάνικων αεροσκαφών στην Τουρκία. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Βραζιλίας γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο μαχητικό της 5ης γενιάς που άρχισε να αναπτύσσει η Τουρκία.


  • Η ομάδα εργασίας στον τομέα του διαστήματος θα διερευνήσει τις πιθανότητες συνεργασίας στη σχεδίαση και ανάπτυξη συστημάτων εκτόξευσης και δορυφόρων επικοινωνιών και τηλεπισκόπησης.


  • Η ομάδα εργασίας στα συστήματα διοίκησης και ελέγχου θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη συστημάτων σταθμών ασυρμάτων διαμορφούμενων δια λογισμικού (Software Defined Radio –SDR), που σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Βραζιλίας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τις ένοπλες δυνάμεις της.


  • Τέλος, η ομάδα κυβερνοπολέμου θα εξετάσει τις δυνατότητες συνεργασίας στη βάση των εμπειριών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών στον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα βραζιλιάνικη αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Άγκυρα και θα συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο κυβερνοπολέμου και ασφάλειας (International Cyber Warfare and Security Conference) που θα λάβει χώρα τον προσεχή Νοέμβριο.

Στο παραπάνω γενικό πλαίσιο λήφθηκαν επίσης αποφάσεις και για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.


Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η αύξηση των αριθμού των σπουδαστών που ανταλλάσσονται μεταξύ των παραγωγικών σχολών των δύο χωρών, όπως επίσης και η ανταλλαγή στρατιωτικού προσωπικού (αξιωματικών και υπαξιωματικών).


Επιπρόσθετα, η Τουρκία δεσμεύθηκε να εξετάσει τη δυνατότητα να παραχωρήσει περισσότερες θέσεις για εκπαιδευόμενους από τη Βραζιλία σε σχολεία «επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης και αντιτρομοκρατίας, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν συσσωρεύσει εκτεταμένη εμπειρία» (η εντός εισαγωγικών πρόταση όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας της Βραζιλίας).


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός του υπουργού άμυνας της Βραζιλίας η αποστολή περιελάμβανε τον διοικητή του Τμήματος Αμυντικών Προϊόντων (SEPROD) του υπουργείου Άμυνας της Βραζιλίας στρατηγό Aderico Mattioli, τον επιτελάρχη του διακλαδικού επιτελείου (EMCFA) ταξίαρχο Nilson Carminati και τον αρχηγό του Ναυτικού ναύαρχο Antonio Carlos Frade Carneiro.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: