Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΤΑ 5,5% ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2009, ΕΝΩ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΠΟΘΥΜΟΥΝ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ

Katoxi

ΚΑΤΑ 5,5% ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2009, ΕΝΩ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΠΟΘΥΜΟΥΝ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ
Μείωση κατά 5,5% στον πληθυσμό της Ελλάδας καταγράφουν τα δημογραφικά στοιχεία για το 2012 που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Eurostat. 

Την ίδια περίοδο, ο πληθυσμός της ΕΕ αυξήθηκε κατά μέσο όρο 2,2%.


Χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει εάν αυτή η μείωση είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης ή του γερασμένου πληθυσμού της χώρας.

Κατά πάσα πιθανότητα φυσικά και τα δύο ευθύνονται.
Και μέσα στον "πληθυσμό" φυσικά υπολογίζονται και οι μετανάστες. 

Οι Έλληνες δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα έχουν μειωθεί περισσότερο από 5,5%. 

Και αυτό αποτελεί ένα δράμα από μόνο του που παραπέμπει σε όλες τις στιγμές παρακμής της ελληνικής ιστορίας.

Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός αυξήθηκε σε 17 κράτη-μέλη της ΕΕ και μειώθηκε σε 11 κράτη-μέλη.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+23%), στη Μάλτα (9,1%), στη Σουηδία (7,7%), στη Μ. Βρετανία (+6,2%), στο Βέλγιο (+6%) και στην Αυστρία (+5,2%).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις πληθυσμού καταγράφηκαν στη Λιθουανία (-10,6%), στη Λετονία (-10,3%), στην Εσθονία (-6,8%), στη Βουλγαρία (-5,8%), στην Ελλάδα (-5,5%) και στην Πορτογαλία (-5,2%). Στην «ΕΕ των 28», ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 1,1 εκατομμύρια και την 1/1/2013 ανήλθε στα 505,73 εκατομμύρια.

Την ίδια χρονιά, στην ΕΕ καταγράφηκαν 5,231 εκατομμύρια γεννήσεις και 5,014 εκατομμύρια θάνατοι, ενώ εισήλθαν 882.000 μετανάστες.

Στην Ελλάδα ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 60,5 χιλιάδες το 2012 και την 1/1/2013 διαμορφώθηκε σε 11,161 εκατομμύρια κατοίκους.

Το 2012 καταγράφηκαν 100.400 γεννήσεις και 116.700 θάνατοι, ενώ την ίδια χρονιά εγκατέλειψαν την Ελλάδα πάνω από 44.000 κάτοικοί της.

Η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννητικότητας (9%) στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία (8,4%) και την Πορτογαλία (8,5%).

Οι υψηλότεροι δείκτες γεννητικότητας σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (15,7%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (12,8%), στη Γαλλία (12,6%), στη Σουηδία (11,9%) και στην Κύπρο (11,8%).

Ο ρόλος της οικονομικής κρίσης
Η οικονομική κρίση και τα παρεπόμενα αυτή έχουν μετατρέψει την καθημερινότητα των Ελλήνων σε έναν ανήφορο, τον οποίο δεν δείχνουν οι περισσότεροι διατεθειμένοι να ανέβουν. 

Μιλούσα μάλιστα με έναν φίλο δικηγόρο, ο οποίος μου ανέφερε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εμπειρίες του, πρέπει από τον καιρό της κρίσης να έχουν αυξηθεί στην χώρα μας δραματικά τα ποσοστά των διαζυγίων, κυρίως λόγω του οικονομικού στριμωξίματος.

 Δεν έχω κάποια πρόχειρη στατιστική για να το αποδείξω και ως εκ τούτου το αναφέρω απλά σαν άποψη.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα ποσοστά των αυτοκτονιών, τα οποία έχουν επίσης αυξηθεί. 

Οι δε αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους, έχουν αυξηθεί κατά 400% τα τελευταία χρόνια.

Και το αντίθετο ισχύει προφανώς για τις γεννήσεις.

Η οικονομία και το δημογραφικό είναι άλλωστε στενά συνδεδεμένα. 

Η χαμηλή γονιμότητα τόσο της χώρας μας όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης, μπορεί να εξασφαλίζει ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τις γενιές που πέρασαν, ή έστω την επιβίωσή τους, θέτει όμως σε κίνδυνο την ίδια την βάση της οικονομίας αλλά και την περίοδο της δικής τους σύνταξης, όταν κάποιοι άλλοι πρέπει να δουλεύουν για να μπορούν αυτοί να ζουν αξιοπρεπώς.

Μετά το 2010 ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται στην Ευρώπη, δεν είναι αρκετός για να χρηματοδοτεί τους συνταξιούχους της γενιάς των παππούδων τους. 

Οι χώρες με γηρασμένο πληθυσμό βλέπουν ήδη την ύφεση των οικονομιών τους. 

Αυξημένοι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ιατρική φροντίδα και τις συντάξεις μη παραγωγικών πλέον πολιτών. 

Αυτό το πρόβλημα φυσικά δεν το αντιμετωπίζει μόνον η πατρίδα μας, αλλά το σύνολο της Ευρώπης. 

Απλά λόγω των εγγενών προβλημάτων της δικής μας οικονομίας, φαίνεται πιο γρήγορα και λιγότερο μεταβατικά.

Πώς να κάνεις παιδιά όταν δεν έχεις να τα ταΐσεις;
Στο δήμο Αθηναίων μοιράζονται 1.100 μερίδες πρωινού. «Διακριτικά και σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων, μοιράζουμε καθημερινά σε 1100 μαθητές μια μερίδα πρωινού.

 Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται το 2011. 

Τότε συνολικά οι ανάγκες ήταν 200 μερίδες. Πέρσι αυξήθηκαν σε 520 και φέτος φτάσαμε στις 1.100»,  ανέφερε ο Νίκος Κόκκινος, αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων, σε παρέμβασή του σε ηλεκτρονικό μέσο.

Η αστρονομική αύξηση 81% των παιδιών που πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά, σε σχέση με το 2009, αποτυπώνεται στα οικονομικά των κυλικείων. 

«Περίπου το 20% των συναδέλφων έχει αποχωρήσει, γιατί δεν τα έβγαζε πέρα, ενώ ενδεικτικά στην δική μου περίπτωση ο τζίρος έχει πέσει στο 50%», ανέφερε στην ιστοσελίδα newspost.gr  η πρόεδρος Φραντζέσκα Τατούλη, παραθέτοντας ένα χαρακτηριστικό στοιχείο: 

«Όταν σε ένα σχολείο 400 παιδιών, ο τζίρος που κάνει το κυλικείο δεν ξεπερνά τα 170 ευρώ, δηλαδή κάθε παιδί διαθέτει κατά μέσο όρο περίπου 40 λεπτά την ημέρα, καταλαβαίνετε ότι ούτε εμείς μπορούμε να επιβιώσουμε, ούτε τα παιδιά τρώνε στο σχολείο».

Όταν οι Έλληνες είναι λίγοι, μαντέψτε ποίοι θα πάρουν την θέση τους.

Χώρες όπως η Τουρκία και η Βραζιλία, αλλά και η Αίγυπτος έχουν μία σαφή δημογραφική έκρηξη. 

Τα δομικά προβλήματα παραδείγματος χάριν στην Αίγυπτο έχουν να κάνουν με την πληθυσμιακή έκρηξη των τελευταίων δεκαετιών που αύξησε τον πληθυσμό από κάτω από 30 εκατ. το 1960 σε πάνω από 80 εκατ. σήμερα. 

Κάθε χρόνο φτάνουν σε ηλικία αναζήτησης εργασίας περί τις 700 με 800 χιλιάδες νέοι Αιγύπτιοι και για να δημιουργηθούν τόσες θέσεις εργασίας χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη πάνω από 7%, κάτι που δεν είναι εφικτό μακροπρόθεσμα. 

Το άλλο πρόβλημα είναι η αδυναμία πρόσβασης σε επαρκή τροφή για τον πληθυσμό της χώρας, μετά τον τριπλασιασμό της τιμής του σταριού την τελευταία δεκαετία, αλλά και των λοιπών βασικών ειδών διατροφής...

Και μαντέψτε που θα μπορέσουν να βρούν “στέγη” όλοι αυτοί. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, της οποίας ο αριθμός των κατοίκων λιγοστεύει.

Το έθνος χάνεται…

Γι' αυτούς που σκέφτονται με βάση τον “φιλελευθερισμό” και την ύλη, η συγκεκριμένη κρίση έχει εντελώς διαφορετικό νόημα από αυτό που έχει για τους πατριώτες. 

Και αυτό διότι αυτοί θεωρούν ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η ύλη.

Αντιθέτως για τους πατριώτες, τέτοιες ειδήσεις, όπως η ελάττωση του πληθυσμού της χώρας είναι “μαύρα νέα”.

Όταν δεν υπάρχουν νέοι Έλληνες για να πάρουν την θέση των παλιών, την ίδια στιγμή που μια δημογραφική παλίρροια έχει σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή μας, αυτό μπορεί να σημάνει μακροπρόθεσμα ακόμη και την απώλεια της κυριαρχίας στην ίδια μας την χώρα. 

Όχι ότι θα έχει ιδιαίτερο νόημα η “κυριαρχία” σε ένα κράτος δίχως Έλληνες...
Δημήτρης Παπαγεωργίου
http://www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: