Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Η Τουρκία υπέγραψε σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες με το ιρακινό Κουρδιστάν

Erdogan_Barzani-630x353
Η Τουρκία και το ιρακινό Κουρδιστάν υπέγραψαν συμφωνίες στις αρχές της εβδομάδας, οι οποίες θα επιτρέψουν μεταξύ άλλων τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της ημιαυτόνομης αυτής περιοχής μέσω της Τουρκίας, δήλωσαν έγκυρες πηγές.


Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι οι συμφωνίες υπεγράφησαν στη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης που είχαν προχθές, Τετάρτη, ο Νεσιρβάν Μπαρζανί πρωθυπουργός της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να εξοργίσει τη Βαγδάτη, η οποία θεωρεί ότι είναι αυτή που έχει την εξουσία να διαχειριστεί το ιρακινό πετρέλαιο και η οποία τόνισε αργά χθες ότι οποιαδήποτε ενεργειακή συμφωνία με το Κουρδιστάν συνιστά "παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ".

Το αργό πετρέλαιο θ' αρχίσει να ρέει μέσω του νέου αγωγού της KRG πολύ σύντομα και στη συνέχεια θα εξαχθεί στις διεθνείς αγορές μέσω του αγωγού Κιρκούκ-Τσεϊχάν με τον οποίο συνδέεται.

Οι συμφωνίες προβλέπουν την κατασκευή νέου πετρελαιαγωγού ώστε οι εξαγωγές πετρελαίου του ιρακινού Κουρδιστάν ν΄αυξηθούν στο ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ως το 2015 και επίσης την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου αναμένεται ν' αρχίσουν στις αρχές του 2017.
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: