Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ευρω – χαστούκι στον Ερντογάν για την Κύπρο


Ισχυρό ράπισμα στον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε με ανακοίνωσή του, το Προεδρείο της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας κατόπιν σχετικής εισηγήσεως των Αντιπροέδρων του κας. Μ. Κοππά (S&D) και κ. Γ. Κουμουτσάκου (EPP). 

«Η δήλωση του κ. Ερντογάν είναι βαθύτατα λυπηρή και έρχεται σε καταφανή αντίθεση με το διεθνές δίκαιο καθώς και με τις συμβατικές υποχρεώσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, όπως αυτές καταγράφονται στη Συνθήκη της Άγκυρας», τονίζει.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ημέρες μετά τις παρεμβάσεις άλλων δύο σημαντικών προσωπικοτήτων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. 

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, από κοινού με την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗ.ΣΥ στο ΕΚ, Ελένη Θεοχάρους, καταδίκασαν με δηλώσεις τους, τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού.
b2a20541cfa4e38f437fefd19d9e1ae8 XL
Κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας εργασίας του ΕΛΚ για τις εξωτερικές σχέσεις οι κυρίες Γιαννάκου και Θεοχάρους έθεσαν το θέμα των απαράδεκτων αυτών τουρκικών προκλήσεων.

Κοινή συνισταμένη όλων των ευρωβουλευτών ήταν ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν βοηθούν ούτε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ούτε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε την επίλυση του Κυπριακού.

Αίσθηση έχει προκαλέσει και το σχόλιο της δημοσιογράφου Τουμάι Τουγιάν στην εφημερίδα "Yeni Duzen" (Νέα Τάξη): «Ο κ. πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια χώρα που ονομάζεται Κύπρος.

 Σε μια χώρα που λέγεται Κύπρος, τι δουλειά έχουν 40.000 δικοί σου στρατιώτες;

 Γιατί η σημαία του κυματίζει σε κάθε γωνιά; Ποιος είσαι εσύ και όταν το θέμα των Βαρωσίων έρχεται στην ημερήσια διάταξη μπορείς να πεις σαν να ήταν ιδιοκτησία σου ότι ''εγώ δεν θα δώσω σπιθαμή γης στην Κύπρο ακόμη και για την πλήρη ένταξη''».

Υπογραμμίζεται ότι η ανακοίνωση αυτή υιοθετείται λίγες ημέρες πριν την συνεδρίαση της 73ης ολομέλειας της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις 5-6 Δεκεμβρίου.

Πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB

Δεν υπάρχουν σχόλια: