Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

"ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ..." Υπεγράφη πρωτόκολλο στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ!

AAAa

Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας το οποίο προβλέπει κοινές ασκήσεις και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατό, Ναυτικό, Αεροπορία) υπεγράφη από το ΓΕΕΘΑ, κατόπιν πολιτικής διαβούλευσης των δύο κυβερνήσεων με το Ισραήλ.'


Το κείμενο θα αφορά ασκήσεις σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίο με αμοιβαία ανταλλαγή πολεμικών Μοιρών των δύο Αεροποριών και ασκήσεις της μιάς χώρας στο έδαφος της άλλης.

Η αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ είχε μεταβεί στο Ισραήλ από τις 18 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2013, οπότε και υπεγράφησαν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Το ερώτημα είναι μέχρι που φτάνει αυτή η συνεργασία, καθώς υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρονται σε άμεση συνδρομή του ενός κράτους προς το άλλο σε περίπτωση εμπλοκής των στρατιωτικών δυνάμεων της μιας ή της αλλης χώρας σε περιπτώσεις που "απειληθούν τα ζωτικά συμφέροντά τους".

Είναι σαφής αναφορά και κατάδειξη τόσο στην περίπτωση τουρκικής επίθεσης στην Κύπρο, όσο και στην περίπτωση που χρειαστεί να υπάρξει αρωγή του ενός ή του άλλου μέρους μετά από πιθανή απειλή των συμφερόντων τους και της εδαφικής τους ακεραιότητας.

Από την στιγμή που υπάρχει τέτοιο πρωτόκολλο (η πηγή μας είναι βέβαιη για την ύοαρξή του, αλλά κακό θα ήταν να κατατεθεί και στην Βουλή για να ξέρουμε που ακριβώς βαδίζουμε ως χώρα...), η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ ξεπερνά κατά πολύ τις κοινές ασκήσεις και επεκτείνεται στην ανάληψη κοινής δράσης κατά κοινών απειλών. 

Η εξέλιξη, γενικά είναι θετική από την στιγμή που η συνεργασία γίνεται επί ισότιμης βάσης και οι δύο χώρες μπορούν να προσφέρουν πολλά η μία στην άλλη στην περιφερειακή ασφάλεια της περιοχής.

Να πούμε ότι ήδη οι εντυπώσεις από την συμμετοχή των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ στην άσκηση Blue Flag ήταν εξαιρετικές με τα ελληνικά μαχητικά να κυριαρχούν σε μία σειρά σεναρίων στην έρημο του Ισραήλ. 

Περισσότερα σε σημείωμα εντός της ημέρας...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: