Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ερντογάν: «Αν η Ρωσία καταρρίψει αεροσκάφος μας πάνω από την Συρία, θα κηρύξουμε πόλεμο»

Trelos-mogolos
Τύμπανα πολέμου από  τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος «απειλεί» ευθέως την Ρωσία ακόμη και με πόλεμο.  


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα  θεωρηθεί ως  πράξη επιθετικότητας κατά της κυριαρχίας της τουρκικής δημοκρατίας , η κατάρριψη τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους ακόμη και εντός συριακού εδάφους, από ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Η δήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε σε μια συνέντευξη του στο CNN, σύμφωνα με *** δημοσιεύματα .

«Φυσικά, θα ήταν μια πράξη επιθετικότητας κατά της κυριαρχίας μας. Εμείς, όπως και κάθε άλλο κράτος, θα υπερασπιστούμε την χώρα μας με την στρατιωτική μας  δύναμη »,  δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι θεωρεί αυτή η εξέλιξη είναι πολύ πιθανή.
Αλλά σε είπε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η Τουρκία θα λάβει «επείγοντα μέτρα», χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια είναι αυτά.


Ο Ερντογάν όταν σχολιάζοντας το περιστατικό με το ρωσικό μαχητικό , δήλωσε ότι η Τουρκία δεν γνώριζε για την εθνικότητα του αεροσκάφους,  και ότι σε διαφορετική περίπτωση η αντίδραση θα ήταν διαφορετική.


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατονόμασε τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ως «ανοησίες» και «δικαιολογίες».

Την ίδια *** στιγμή ΟΜΩΣ, ο  τουρκικός στρατός  ανέστειλε όλες τις  πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Συρία ως μέρος της  κοινής στρατιωτικής εκστρατείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ,  κατά του Ισλαμικού  Κράτους .

Η απόφαση ελήφθη μετά την αύξηση της κρίσης με την Ρωσία κατά την οποία τουρκικά F-16 κατέρριψαν ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος , σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία μετακινεί συνεχώς άρματα μάχης και προσωπικό στα σύνορα με την Συρία , προκαλώντας την τύχη της, ενώ την ίδια στιγμή είναι σε «ανοικτή ακρόαση» με το ΝΑΤΟ.

Όπως πει πολλές φορές εδώ από το pentapostagma.gr, η κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας δεν εμφανίσθηκε ξαφνικά στον ορίζοντα , υποβόσκει από το 2011, χρονολογία έκρηξης του εμφυλίου στην Συρία.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το τι μέλλει γενέσθαι αλλά η συνεχής και διαρκής κλιμάκωση, το ζήτημα των στενών και τα τουρκικά σχέδια  σε εύλογο χρονικό διάστημα θα φέρουν σε σύγκρουση τις δύο χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: